UPDATE:Acţiunile FP au revenit pe creştere, după ce marţi au atins cel mai redus nivel de la listare

(adaugă informaţii, în paragrafele 14 - 17)

Urmărește
7 afișări

Corecţia acţiunilor OMV Petrom (SNP) a temperat, miercuri, ascensiunea bursei la doar 0,14%, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,3%, după ce în precedentele trei sesiuni au scăzut cumulat cu peste 7% şi au atins cel mai redus nivel de după listare.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de marţi, însă după primele două ore piaţa a trecut pe creştere uşoară. Deşi cotaţiile au revenit, volumele de titluri tranzacţionate au fost mai reduse decât în şedinţele precedente.

Titlurile FP au fost primele care au revenit pe creştere, după ce încă de marţi ordinele de cumpărare s-au echilibrat cu oferta. În şedinţele de vineri şi luni unii investitori au pus presiune la vânzarea acţiunilor Fondului, în condiţiile în care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni emise de Fond, ceea ce înseamnă că la vânzare ar urma să intre noi pachete de acţiuni la preţuri mai mici.

Ultima tranzacţie de miercuri cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,545 lei, preţ în creştere cu 1,3%. Titlurile FP au continuat să conducă topul lichidităţii, cu operaţiuni de 9,7 milioane lei.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, nu exclude ca pe termen scurt acţiunile Fondului să mai înregistreze unele corecţii, ca urmare a presiune la vânzare pe care ar putea să o pună persoanele care primesc acţiuni FP în urma converiei titlurilor de despăgubire.

"Totuşi, pe termen mediu-lung mă aştept la o stabilizare a preţului, urmată de o creştere, deoarece în piaţă ar putea să intre cumpărători mai importanţi. Nu trebuie uitate societăţile din portofoliul FP, întrucât acestea ar putea trezi interesul unor fonduri de investiţii importante, care să îşi dorească achiziţii la aceste preţuri reduse", a declarat Morariu pentru MEDIAFAX.

În această săptămână, conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni FP se va realiza la preţul de 0,6176 lei/acţiune, valoarea reprezentând media din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare a titlurilor Fondului la BVB. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), aproape 10,7% din acţiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Fi­nan­ţelor persoanelor care deţin titluri de des­pă­gubire şi au optat pentru con­­versia în acţiuni.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,31%, însă indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, înregistra un recul de 0,4%. Corecţia indicelui BET-NG a fost determinată de acţiunile OMV Petrom, care au scăzut cu 0,44%, la 0,4265 lei.

Revenirea acţiunilor FP s-a reflectat şi în evoluţia indicelui BET-FI, care a încheiat ziua în creştere cu 0,5%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,32%.

Per ansamblul pieţei, brokerul crede că preţurile se vor stabiliza în următoarele şedinţe, după corecţiile din ultimele sesiuni, însă această aşezare se va realiza probabil pe fondul unor volume mai reduse de tranzacţionare.

"Nu mă aştept să se repete scenariul de anul trecut din luna mai (când piaţa a scăzut cu peste 13% - n.r.), deoarece nu trebuie să uităm că în 2010 cam în această perioadă a apărut în presă criza datoriilor din zona euro, fapt care a tras în jos cotaţiile acţiunilor. Dacă nu vor mai apărea şi în acest an modificări de ordin fiscal, precum şi dacă va continua îmbunătăţirea condiţiilor economice în următoarea perioadă, mă aştept să asistăm la un an pozitiv pe piaţa de capital", a conchis Morariu.

Investitorii au tranzacţionat miercuri acţiuni de 29,3 milioane lei (7,1 milioane euro), sumă cu 37% sub rulajul din şedinţa anterioară, de 46,5 milioane lei (11,3 milioane euro).

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat acţiunile emise de patru dintre cele cinci SIF-uri, OMV Petrom, Azomureş (AZO), Transgaz (TGN) şi Banca Transilvania (TLV).

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate, contracte futures şi unităţi de fond, astfel că lichiditatea totală a BVB a crescut cu 1 milion de lei (257.000 de euro), la 30,4 milioane lei (7,4 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 823.000 de lei, valoare de aproape două ori peste rulajul de marţi, de 434.000 de lei.

Peste jumătate din lichiditate a fost asigurată de o tranzacţie cu 3,4% din acţiunile firmei Macarale Turn Ploieşti (MEHZ), în valoare de 431.000 de lei. Operaţiunea a fost realizată la preţul de 3,99 lei, similar cu cotaţia anterioară.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele înregistrau corecţii de până la 1,1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu cel mult 1,6%. Bursele din Croaţia, Bulgaria şi Cehia avansau, însă, cu maximum 0,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici