UPDATE: Acţiunile FP au scăzut din nou sub 0,6 lei, pe o piaţă apatică

(adaugă informaţii, în paragrafele 15 - 19)

Urmărește
4 afișări

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborât din nou sub pragul de la momentul listării, de 0,6 lei/titlu, pe o piaţă în scădere cu 0,27%, cu un rulaj de aproape două ori mai redus decât luni, asigurat în continuare în proporţie de peste 60% de tranzacţiile cu titlurile Fondului.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, însă cei mai mulţi investitorii au trecut pe poziţii de aşteptare. Astfel, cotaţiile celor mai multe acţiuni au coborât uşor, pe volume reduse de tranzacţionare.

Cele mai recente operaţiuni cu primele zece titluri în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere medie cu 0,28%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 1,27% sub nivelul de luni.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de luni.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de 0,63%.

Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, consideră că pieţele externe ar putea intra într-o perioadă scurtă de corecţii, care va fi urmată şi de bursa locală.

"Bursele americane şi cele ale economiilor dezvoltate din Europa ar trebui să se corecteze, ţinând cont de faptul că în ultimele două luni nu au existat perioade de reaşezare a preţurilor, în lipsa unui element declanşator. Până în prezent, situaţia din Egipt şi Tunisia nu a influenţat aproape deloc evoluţia burselor, însă acutizarea tensiunilor din Libia, unul dintre exportatorii importanţi de petrol la nivel global, ar putea constitui un precursor al unei perioade de corecţii pe termen scurt, mai ales după creşterea preţului petrolului cu aproape 10%", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.

Totodată, el spune că rezultatele financiare bune înregistrate de majoritatea companiilor din sectorul metalurgic şi din cel al producţiei de accesorii auto reprezintă un semnal pozitiv pentru investitori.

"Producţia industrială a crescut anul trecut, activitatea la export a firmelor din acest domeniu îmbunătăţindu-se. Acestea sunt companii ciclice care reacţionează mai rapid decât piaţa în momentele de inflexiune. În concluzie, pe termen mediu şi lung bursa locală ar trebui să crească odată cu ieşirea economiei din recesiune", a adăugat analistul.

Acţiunile FP au fost pe scădere încă din primele minute, iar la finalul zilei erau cotate la 0,595 lei, cu 0,83% sub ultimul preţ de luni. Astfel, titlurile Fondului au coborât din nou sub pragul psihologic de 0,6 lei, cum este considerat nivelul de la listare.

Deşi au continuat să conducă detaşat în topul lichidităţii , titlurile FP au avut un rulaj redus, de numai 8,4 milioane lei (aproape 2 milioane euro). Din această sumă, 2,3 milioane lei (561.000 de euro) reprezintă valoarea a două deal-uri. Lichiditatea totală a acestor acţiuni este aproape de două ori mai mică decât suma transferurilor realizate luni, de 16,2 milioane lei (3,8 milioane euro).

Astfel, titlurile Fondului au asigurat 61% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 13,9 milioane lei (3,3 milioane euro). Rulajul bursei a fost aproape la jumătate faţă de lichiditatea din sesiunea anterioară, de 26,7 milioane lei (6,3 milioane euro).

"Fondul Proprietatea va rămâne în continuare unul dintre cele mai tranzacţionate titluri locale datorită free float-ului mare, precum şi accesului mai facil al investitorilor străini la această acţiune. După primele săptămâni, preţul s-a aşezat, iar de atunci fluctuează în ritm cu piaţa, sau mai bine zis în ritm cu societăţile financiare", a mai spus Dărăbuţ.

La închiderea sesiunii, în piaţă erau afişate ordine de vânzare pentru 18,2 milioane de acţiuni FP, iar cererea era pentru 6,7 milioane de titluri. Cele mai mari volume de acţiuni, de peste 2 milioane de titluri, erau la preţurile de 0,6 şi 0,61 lei/acţiune. Totodată, cea mai mare cotaţie afişată la vânzare era de 0,69 lei, însă pentru doar 500 de titluri.

Acţiunile Fondului au fost urmate în topul lichidităţii de titlurile SIF Oltenia (SIF5) - 890.000 de lei şi SIF Transilvania (TLV) - 645.000 de lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a scăzut cu 1,99%, la 1,333 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au înregistrat un recul de 1,28% şi au ajuns la 0,5015 lei.

Pe de altă parte, titlurile Azomureş (AZO) au urcat cu 3,57%, la 0,58 lei, pe al patrulea rulaj din piaţă, de 616.000 de lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 2,1 milioane lei (513.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 16,1 milioane lei (3,8 milioane euro), cu 43% sub rulajul de luni, de 28 milioane lei (6,6 milioane euro).

Operaţiunile de pe piaţa Rasdaq au cumulat numai 292.000 de lei, valoare de 2,5 ori sub lichiditatea de luni, de 731.000 de lei.

Acţiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai transferate, cu un rulaj de 73.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 0,365 lei, preţ în scădere cu 2,64%.

Tensiunile politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii au continuat să influenţeze şi marţi bursele mature, astfel că la finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%. Linia era urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii cuprinse între 0,4% şi 1,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici