- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile FP au scăzut şi joi, apropiindu-se iar de preţul minim de la listare
(adaugă informaţii, în paragrafele 21 - 26)
Bursa a încheiat şedinţa de joi în stagnare, fiind ţinută la nivelul de miercuri de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât, cu 2,31%, pentru a patra şedinţă consecutiv şi s-au apropiat din nou de preţul minim înregistrat de la listare.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri, însă atenţia puţinilor investitori prezenţi în piaţă a fost axată pe titlurile Fondului Proprietatea, care au coborât cu până la 2,7% în primele 15 minute. Corecţia a fost determinată de reluarea conversiilor titlurilor de despăgubire în acţiuni FP, ceea ce ar însemna că noi pachete de acţiuni vor intra la vânzare la preţuri mai mici faţă de cotaţia de la bursă.
După primul sfert de oră corecţia s-a temperat la aproximativ 1% şi majoritatea operaţiunilor au fost realizate la acest nivel până la ora 15:30. În ultima oră unii investitori au introdus ordine de vânzare pentru volume mai mari şi au pus, astfel, presiune la vânzare, ducând cotaţiile aproape de nivelul minim de la listare, de 0,499 lei, înregistrat în şedinţa din 12 aprilie.
Între orele 15:53 şi 15:56 au fost realizate şi trei deal-uri cu 0,08% din acţiunile Fondului, pentru 5,5 milioane lei. Titlurile au fost transferate la preţul minim din această şedinţă, de 0,505 lei, respectiv cu 2,7% sub cotaţia de miercuri.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede că Fondul Proprietatea a intrat din nou la cumpărare în momentele în care cotaţiile au coborât spre nivelul de 0,5 lei pentru a susţine preţul.
"Se pare că au un preţ de protejat şi intră la cumpărare doar când cotaţiile se duc spre 0,5 lei/acţiune, însă apărarea acestui nivel depinde de cât de mare va fi presiunea la vânzare, pentru că la un momentdat Fondul va epuiza banii pe care îi are disponibili pentru răscumpărări. Din moment ce au fost reluate conversiile este clar că vor fi mai mulţi oameni dispuşi să vândă la preţuri mai mici. Dacă au primit acţiunile la un preţ de 0,6 lei, este posibil să fie mai dispuşi să vândă la 0,5 lei decât cei care au primit acţiunile la 1 leu înainte de listare", a declarat Ciudin pentru MEDIAFAX.
El consideră că acţiunile FP se vor înscrie pe un trend ascendent doar după ce statul nu va mai avea titluri la Fond şi despăgubiţii care vor banii pe acţiunile FP primite le vor fi vândut.
"În astfel de momente, pe aceste acţiuni intră numai investitorii pe termen mediu-lung, cei care le ţin pentru minim un an. Speculatorii nu intră acum tocmai pentru că aşteaptă să fie presiune la vânzare în următoarea perioadă şi astfel ar putea cumpăra mai târziu la preţuri mai mici", a mai spus brokerul.
Ultimele operaţiuni de pe piaţa principală cu acţiunile Fondului au fost realizate la 0,507 lei, preţ în scădere cu 2,31%. Cotaţiile în scădere au atras mai mulţi investitori la tranzacţionare, astfel că rulajul a urcat la 18,6 milioane lei, cel mai mare nivel din ultimele patru sesiuni.
Acţiunile Fondului au influenţat vizibil principalii indici bursieri în care sunt incluse.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a coborât cu 0,19%, iar indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi ale FP, a avansat cu numai 0,17%.
La finalul şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, care analizează primele 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în creştere cu doar 0,21%.
Acţiunile companiilor din sectorul energetic au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri, astfel că indicele BET-NG a urcat cu 0,63%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 34,6 milioane lei (8,4 milioane euro), sumă cu 65% peste rulajul de miercuri, de 21 milioane lei (5,1 milioane euro). O lichiditate mai mare decât cea de joi a fost înregistrată în 12 mai, când titlurile FP atingeau preţul minim de la listare. Atunci, BVB a consemnat un rulaj de 64,6 milioane lei (15,7 milioane euro).
În şedinţa de joi, lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 70% de acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 24,1 milioane lei (5,8 milioane euro).
Ciudin spune că lichiditatea redusă şi variaţiile uşoare înregistrate de cele mai multe acţiuni în ultimele şedinţe ar putea reprezenta un moment de stabilizare a pieţei şi crede că preţurile vor reintra pe o linie ascendentă.
"Cred că suntem într-o zonă de minime, iar dacă pe plan extern nu se întâmplă ceva care să ducă la corecţii am putea asista la o revenire a creşterilor. În acest moment, investitorii sunt precauţi şi pentru că indicele Dow Jones Industrial Average este deja la un nivel destul de ridicat şi unii anticipează unele scăderi în perioada următoare. Iar dacă pe plan extern vom vedea corecţii, s-ar putea să asistăm la unele scăderi mai ample pe bursa locală, pentru că factori interni care să ducă la mişcări mai ample nu cred că vom vedea prea curând", a conchis brokerul.
Investitorii nu au avut o reacţie vizibilă la anunţul privind intenţia grupului Vimetco de a vinde maximum 20,96% din acţiunile Alro Slatina (ALR) prin ofertă secundară, din pachetul de 87,96% pe care îl deţine împreună cu Conef.
Brokerii cred că anunţul a avut o influenţă foarte redusă asupra investitorilor, deoarece dacă jucătorii reacţionau preţul ar fi crescut accelerat. Cotaţia maximă înregistrată de aceste titluri, de 4 lei, a fost cu 3,9% peste ultimul preţ de miercuri.
Cotaţia titlurilor Alro a crescut cu 1,04%, la 3,89 lei, iar operaţiunile au cumulat doar 112.000 de lei.
Acţiunile Impact (IMP) au încheiat ziua cu cea mai accelerată creştere din piaţă, de 15%, variaţia maximă admisă într-o şedinţă pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Astfel, preţul a ajuns la 0,4141 lei, pe un rulaj de 1 milion de lei.
La ora 12:15 a fost realizat un deal cu 2% din titlurile Impact, pentru 1,6 milioane lei. Acţiunile au fost cedate la preţul de 0,401 lei, în creştere cu 11,36%. Înainte de efectuarea acestei operaţiuni titlurile dezvoltatorului imobiliar avansau cu 11%, iar ulterior şi-a accelerat ascensiunea.
Titlurile VES Sighişoara (VESY) au înregistrat cea mai mare volatilitate din piaţă, urcând în prima parte a zilei cu 15%, pentru ca apoi spre finalul şedinţei să se prăbuşească cu 15%. La închidere acţiunile erau cotate la 0,0776 lei. În total au fost transferate 14% din titlurile producătorului de vase emailate, pentru 1,7 milioane lei.
În ultimele şedinţe, preşedinţele Consiliului de Administraţie al Ves Sighişoara, Alexandru Farcaş, a început să cumpere acţiuni ale producătorului de vase emailate, prin firma Chimsport Orăştie, după ce omul de afaceri Cătălin Chelu a anunţat că a preluat un pachet important.
Rulajul pieţei Rasdaq a urcat la 9,1 milioane lei, cu mult peste lichiditatea de miercuri, de doar 467.000 de lei.
Evoluţia a fost asigurată în cea mai mare parte de tranzacţii cu 7,4% din acţiunile Armax Gaz (ARAX), în valoare de 8,1 milioane lei. Cel mai mare pachet de titluri a fost cedat la ora 16:24. La închiderea zilei, acţiunile companiei erau cotate la 0,1764 lei, preţ în urcare cu 13,81%.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,5%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 1,5%. Pe de altă parte, bursele din Ungaria şi Bulgaria înregistrau corecţii de cel mult 0,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.