- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile FP şi-au temperat corecţia, dar au atins un nou preţ minim de la listare
(adaugă informaţii, în paragrafele 17 - 21)
Bursa a scăzut cu 1,7%, pentru a treia şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care atenţia investitorilor a fost axată în continuare pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au şi-au temperat ritmul descendent din precedentele două sesiuni şi au atins un nou preţ minim de la listare.
În ultimele trei sesiuni bursa a scăzut cumulat cu aproape 4%.
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua de marţi la preţuri foarte uşor sub ultimele cotaţii de luni, iar după prima jumătate de oră piaţa şi-a accentuat scăderea, la aproape 1,7%. Ulterior, cotaţiile au variat uşor până la finalul şedinţei şi cu câteva excepţii rulajele au fost reduse pentru cele mai multe acţiuni.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,07% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,26%.
În scădere, cu 1,69%, a încheiat ziua şi indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.
Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că linia descendentă din ultimele şedinţe a fost determinată în principal de dezamăgirea unora dintre investitori după evenimente precum respingerea dividendelor propuse la Transgaz, sau rezultatele mai slabe anunţate de BRD.
"În plus, scăderile din ultimele zile înregistrate de titlurile FP au avut un efect contagios şi generalizat la nivelul pieţei. Apropierea datelor ex-dividend (datele după care cumpărătorii acţiunilor nu mai drepul să primească dividende - n.r.) vor pune presiune suplimentară asupra pieţei, iar în lipsa unui sentiment pozitiv la nivel global este destul de greu pentru piaţa locală să se desprindă din acest cotext şi să performeze", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.
Totuşi, brokerul crede că rezultatele financiare din primul trimestru vor aduce şi unele suprize "plăcute", însă vor fi evoluţii punctuale, care trebuie extrase din trendul general al întregii pieţe. Majoritatea companiilor vor anunţa săptămâna viitoare rezultatele financiare înregistrate în primele trei luni.
Investitorii au tranzacţionat marţi acţiuni de 46,5 milioane lei (11,3 milioane euro), sumă cu 7% sub rulajul de luni, de 49,8 milioane lei (12,2 milioane euro). Cea mai mare parte a lichidităţii de marţi, respectiv 38%, a fost asigurată de acţiunile FP, cu care au fost realizate operaţiuni de 17,8 milioane lei.
Titlurile Fondului şi-au temperat ritmul descendent din precedentele două şedinţe la 1,47% şi au încheiat ziua la 0,538 lei, un nou nivel minim de după listare. Preţul este cu 17% mai redus faţă de cotaţia de la finalul primei şedinţe de la BVB, de 0,6495 lei.
În precedentele două şedinţe unii investitori au pus presiune la vânzarea acţiunilor FP în condiţiile în care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni emise de Fond. Astfel, în ultimele trei sesiuni cotaţia titlurilor Fondului a scăzut cumulat cu peste 7%.
În această săptămână, conversia se va realiza la preţul de 0,6176 lei/acţiune, valoarea reprezentând media din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare a titlurilor FP la BVB. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), aproape 10,7% din acţiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Finanţelor persoanelor care deţin titluri de despăgubire şi au optat pentru conversia în acţiuni.
Al doilea rulaj din piaţă a fost înregistrat de acţiunile BRD (BRD), cu care s-au realizat tranzacţii de 7,8 milioane lei. În prima parte a zilei, preţul a scăzut cu peste 1,6%, însă volumele au fost reduse. După ora 13:30, odată cu introducerea unor ordine de vânzare pentru volume mai mari de acţiuni, corecţia s-a accentuat la peste 2%.
Ultimul transfer a fost realizat la 14,7 lei, preţ cu 2% sub ultima cotaţie de luni.
Banca a publicat înainte de deschiderea şedinţei rezultatele financiare înregistrate în primul trimestru. Profitul net a scăzut cu 38,7%, la 122 milioane lei, de la 199,3 milioane lei în ianuarie-martie 2010, în contextul declinului venitului net bancar la 787 milioane lei, nivel considerat de bancă "satisfăcător" în contextul economic actual. Pe de altă parte, costul net al riscului a scăzut cu 10% faţă de primele trei luni ale anului trecut, la 292 milioane lei. Comparativ cu ultimul trimestru din 2010, costul net al riscului s-a redus cu 40%.
Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat doar opt acţiuni, respectiv cele cinci SIF-uri, OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) şi Transgaz (TGN).
După corecţia severă de luni, când au căzut cu 7%, acţiunile Transgaz au mai coborât şi marţi, cu 1,54%, şi au ajuns la preţul de 248,6 lei. Corecţia de marţi a venit pe un rulaj de 1,8 milioane lei, valoare de peste două ori mai redusă decât lichiditatea de luni.
La finalul şedinţei doar opt acţiuni aveau preţuri în creştere, însă acestea au înregistrat rulaje reduse. Cea mai vizibilă creştere a fost consemnată de titlurile UAMT Oradea (UAM), care au urcat cu 14,86%, aproape limita maximă de variaţie admisă pentru cele mai multe acţiuni de la BVB, de plus/minus 15%. Ascensiunea a venit pe o lichiditate de 263.000 de lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat titluri de 434.000 de lei, sumă de aproape două ori mai redusă decât rulajul de luni, de 843.000 de lei.
Acţiunile Bega Turism Timişoara (SCDE) s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 66.000 de lei. La finalul sesiunii aceste titluri erau cotate la 7,01 lei, preţ cu 3,04% sub nivelul de luni.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de până la 1,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate