- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile Oltchim au căzut cu 15% după cinci şedinţe consecutive de creştere accelerată
(adaugă informaţii, în paragrafele 16 - 19)
Bursa a scăzut luni cu 0,24%, într-o piaţă apatică şi cu volume reduse de tranzacţionare, iar acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15% după cinci sesiuni consecutive de creştere în care preţul aproape s-a dublat.
Cele mai multe acţiuni au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de vineri, însă rulajele au fost reduse, în condiţiile în care majoritatea investitorilor au trecut pe poziţii de aşteptare.
Doar cinci acţiuni din titlurile emise de cele 76 de companii listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 500.000 de lei.
Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că apatia investitorilor a fost determinată de incertitudinile privind rezultatul discuţiilor în legătură cu ajutor pentru Grecia, dar şi de faptul că atât piaţa americană, cât şi cea britanică au fost oprite cu ocazia unor sărbători.
"Deşi corelaţia cu aceste pieţe nu mai este una foarte puternică, investitorii încă reacţionează la stimulii externi, iar din acestă cauză ei au fost astăzi mai mult în expectativă, aşteptând poate un impuls al tendinţei pentru şedintele următoate. Pe termen scurt spre mediu cred că este posibil să mai asistăm la şedinţe similare celei de astăzi (luni - n.r.) cel puţin pentru perioada verii, iar mişcări importante să mai vedem doar din toamnă. Acest lucru este posibil doar în situaţia în care nu vor exista evenimente importante în principal plan extern, dar care să influenteze şi titlurile locale", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente.
Corecţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele BET-FI a coborât cu 1,26%.
Mureşian consideră că scăderea acţiunilor celor cinci SIF-uri a fost determinată în principal de prezenţa redusă în piaţă a cumpărătorilor şi de lichiditatea redusă.
Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de 0,83%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 15,3 milioane lei (3,7 milioane euro), sumă de două ori mai redusă decât valoarea cumulată a transferurilor de vineri, de 37 milioane lei (8,9 milioane euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 9,3 milioane lei, şi au asigurat 61% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,485 lei, preţ în scădere cu 0,59%. Preţul este cu puţin peste cea mai redusă cotaţie înregistrată de acţiunile FP de la listarea la BVB, de 0,48 lei.
După ce în precedentele cinci şedinţe acţiunile Oltchim au urcat puternic, cotaţia aproape dublându-se, de la 0,629 lei la 1,145 lei, titluri au scăzut cu 15% variaţia maximă admisă într-o şedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB.
În a doua parte a zilei ordinele de vânzare au depăşit vizibil cererea, iar după ce preţul a atins punctul minim orice ordin de cumpărare era executat automat, fără să mai stea în aşteptarea unei contrapărţi. La finalul şedinţei, titlurile combinatului chimic erau tranzacţionate la 0,9735 lei. Corecţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de puţin peste un milion de lei.
"Se pare că au început marcările de profit, iar din acestă cauză preţul a dat semne de înscriere pe o linie descendentă, iar cumpărătorii încep să fie din ce în ce mai puţini, în timp ce vânzătorii încearcă să marcheze profitul cât mai repede", a afirmat brokerul.
Pe de altă parte, titlurile Azomureş (AZO) au crescut şi luni, însă într-un ritm mult mai lent decât vineri, respectiv cu 0,82%. În sesiunea precedentă acţiunile producătorului de îngrăşăminte chimice a urcat cu 12,79%. Aceste titluri au consemnat luni un rulaj foarte uşor peste cel al acţiunilor Oltchim.
Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania (TLV), cu operaţiuni de 769.000 de lei şi, respectiv, de 532.000 de lei. Titlurile SIF Oltenia au scăzut cu 1,43%, la 1,375 lei, iar acţiunile băncii au înregistrat un recul de 0,52% şi au ajuns la 1,156 lei.
După închiderea şedinţei au fost înregistrate în sistemul pieţei Rasdaq rezultatele ofertei de preluare de la Retrasib Sibiu (RTRA), astfel că lichiditatea a crescut cu 5,6 milioane lei la 6,4 milioane lei. Rulajul total este cu mult peste lichiditatea de vineri, de doar 387.000 de lei.
Oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu, care deţin direct şi indirect 58,16% din acţiunile producătorului de transformatoare electrice Retrasib, au derulat în perioada 6 - 26 mai o ofertă de preluare pentru pachetul de 41,84% din titluri pe care îl deţin. În cadrul operaţiunii, cei doi fraţi au preluat 22,04% din acţiunile firmei, oferind un preţ cu 4,08% peste cea mai recentă cotaţie de la bursă.
Acţiunile Electromagnetica (ELMA) au consemnat cel mai ridicat rulaj din piaţa principală, de 520.000 de lei. La finalul sesiunii, aceste titluri erau cotate la 0,3206 lei, preţ cu 1,05% sub nivelul de vineri.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa din Paris era în stagnare, iar piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,2%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 0,7%, în timp ce bursele din Ungaria şi Bulgaria consemnau corecţii de cel mult 1,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024