UPDATE: Acţiunile Oltchim au căzut miercuri cu 13,6%, într-o piaţă în creştere cu 0,6%

(adaugă informaţii, în paragrafele 17 - 19)

Urmărește
5 afișări

Bursa a crescut miercuri cu 0,62%, în linie cu marile pieţe europene, însă acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 13,66%, după ce în precedentele trei sesiuni au urcat cumulat cu 44%, iar marţi a fost cedat un pachet de 8,8% din titlurile companiei.

Unii brokerii spun că avansul puternic al acţiunilor Oltchim din ultimele trei şedinţe a fost determinat de cumpărătorul mare de marţi, care ar fi trebuit să ducă preţul acţiunilor la nivelul la care SIF Oltenia era dispusă să vândă pachetul de 6,5% din titluri. Astfel, în şedinţa de miercuri, în absenţa unui cumpărător care să susţină preţul, acţiunile Oltchim au scăzut puternic, iar volumul de titluri scoase la vânzare a depăşit cu mult cererea.

La finalul şedinţei, acţiunile combinatului erau cotate la 0,397 lei, preţ cu 13,66% sub referinţă. În cursul sesiunii au existat momente în care pe partea de cumpărare nu era afişat niciun ordin. La închidere, volumul de acţiuni scoase la vânzare era de aproape patru ori mai mare decât cererea.

Operaţiunile au însumat 858.000 de lei.

"Evoluţia din ultima perioadă poate fi pusă pe seama posibilei privatizări a combinatului, dar se pare că, având în vedere corecţia de astăzi (miercuri - n.r.), unii investitori au ales să îşi marcheze profitul, fără să mai aştepte o confirmare a zvonurilor", a declarat pentru MEDIAFAX, Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al Estinvest.

Spre deosebire de acţiunile Oltchim, majoritatea titlurilor au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste referinţă, însă rulajele au fost reduse.

Mihai Alexa, analist la SSIF Broker (BRK), crede că lichiditatea redusă arată că piaţa traversează o perioadă de consolidare, de reaşezare a preţurilor înainte de începerea unui nou ciclu de creştere.

"Dacă scoatem din context tranzacţiile pe acţiunile FP şi ale Băncii Transilvania, lichiditatea este mai degrabă modestă raportat la rulajele din şedinţele anterioare, iar motivul ar fi că suntem într-o fază de consolidare. Dintre titlurile cele mai lichide, SIF-urile par a fi cel mai bine poziţionate pentru un nou impuls ascendent după corecţiile uşoare din şedintele precedente", a declarat Alexa pentru MEDIAFAX.

Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,71%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,7% peste nivelul de marţi.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 1,05% peste referinţă.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a încheiat ziua în creştere cu 0,85%.

Alexa crede că în perioada următoare acţiunile mai puţin lichide, respectiv cele de categoria a II-a şi o parte din cele mai cunoscute de pe piaţa Rasdaq, ar putea să crească mai accelerat faţă de evoluţia indicelui extins al bursei, BET-XT.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 32,3 milioane lei (7,8 milioane euro), sumă cu o treime mai redusă decât rulajul de marţi, de 47,9 milioane lei (11,6 milioane euro).

Titlurile FP şi Banca Transilvania s-au plasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 7,6 milioane lei şi, respectiv, 7,2 milioane lei. Aceste acţiuni au asigurat 46% din rulajul pieţei. Cotaţia titlurilor FP a stagnat la 0,6085 lei, iar acţiunile băncii au avansat cu 1,23%, la 1,484 lei.

Murgoci consideră că investitorii vor reacţiona în următoarele săptămâni la deciziile din adunările generale ale companiilor, majoritatea programate în a doua parte a lunii aprilie, dar şi la rezultatele financiare din primul trimestru şi la statisticile privind evoluţia economiei.

"Deciziile AGA sunt aşteptate de către investitori, mai ales prin prisma unor posibile dividende. Totodată, la începutul luni mai se vor raporta de către emitenţii importanţi rezultatele financiare pentru primul trimestru, care, coroborate cu datele statistice din aceeaşi perioadă pot crea o imagine de ansamblu pentru investitori asupra evoluţiei viitoare a bursei", a explicat brokerul.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat şi acţiunile OMV Petrom (SNP) - 3,2 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2 milioane lei, BRD (BRD) - 1,8 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,7 milioane lei şi SIF Muntenia (SIF4) - 1,6 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat 798.000 de lei, sumă de aproape cinci ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 3,8 milioane lei.

Acţiunile Conpet (COTE) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 116.000 de lei, iar preţul a crescut cu 8,11%, la 40 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 1,4%. Cea mai accelerată ascensiune era consemnată de bursa din Ungaria, care a urcat cu 2,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici