- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile Oltchim au mai urcat cu 15%, într-o piaţă în scădere uşoară
(adaugă informaţii, în paragrafele 16 - 19)
Bursa a scăzut cu 1,05%, influenţată de corecţiile de pe pieţele externe, însă acţiunile Oltchim (OLT) au continuat să urce puternic, cu 15%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumătate din lichiditate.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri sub ultimele cotaţii de miercuri, iar în cazul SIF-urilor investitorii au fost precauţi în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale care urma să se propunţe cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere, de 1% din titluri SIF-urilor, invocată de SIF Transilvania (SIF3) într-un proces cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Curtea Constituţională a amânat, însă, pronunţarea unei decizii.
Informaţia nu i-a influenţat pe investitori, astfel că acţiunile SIF-urilor au continuat să fie tranzacţionate la preţuri uşor sub cotaţiile de miercuri.
La finalul şedinţei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, înregistra un recul de 1,28%.
"Şedinţa a stat sub semnul evoluţiilor externe negative care au surprins piaţa americană, sentiment care s-a propagat şi înspre investitorii autohtoni. Cotaţiile celor mai importante acţiuni au rămas, astfel, în teritoriu negativ, iar singura excepţie notabilă a fost evoluţia titlurilor Fondului Proprietatea, care au cunoscut aprecieri de-a lungul zilei în special datorită interesului crescut pe care aceste titluri l-au înregistrat în ziua anterioară, care a consemnat un volum însemnat de tranzacţionare", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,48% sub nivelul de miercuri.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,98%.
Acţiunile Oltchim au urcat cu peste 10% încă din primele minute, iar, ulterior, şi-au accelerat ascensiunea la 15%, continuând astfel linia puternic ascendentă din ultimele şedinţe. La închiderea sesiunii, aceste titluri erau cotate la 1,322 lei şi aveau al treilea rulaj din piaţă, de 3,8 milioane lei.
"Evoluţia acţiunilor Oltchim nu mai este surprinzătoare, deoarece ne-a obişnuit cu aprecieri de 15% în ultima perioadă de timp", spune Chişu.
Creşterea acţiunilor Oltchim vine după ce compania a raportat dublarea afacerilor în primul trimestru al acestui an, la 464 milioane lei, şi pierderi de 20 de ori mai mici faţă de primele trei luni de anul trecut. În plus, grupul german PCC, principalul acţionar minoritar, a început să acumuleze acţiuni de pe Bursă pentru a-şi consolida participaţia, în vederea asigurării unei poziţii avantajoase în viitorul proces de privatizare a companiei, şi a ajuns să deţină peste 16% din titlurile Oltchim.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă detaşat topul lichidităţii, cu operaţiuni de 15,3 milioane lei, şi au asigurat 45% din rulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,501 lei, preţ în scădere cu 0,2%.
Brokerul crede că şedinţele următoare vor sta tot sub semnul evoluţiilor burselor externe şi a unei lichidităţi crescute pentru titlurile Fondului Proprietatea.
Cu puţin înainte de închidere a fost realizat un deal cu 0,04% din acţiunile BRD (BRD), pentru 4,5 milioane lei. Operaţiunea a fost realizată la 14,2 lei, preţ cu 0,98% sub ultima cotaţie de miercuri şi, totodată, egal cu nivelul de pe piaţa principală.
Tranzacţiile din piaţa principală cu titlurile băncii au însumat 2,9 milioane lei.
Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Moldova (SIF2) - 1,6 milioane lei, Azomureş (AZO) - 1,2 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei şi SIF Oltenia (SIF5) - 1,1 milioane lei.
Titlurile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Transilvania au consemnat cele mai vizibile corecţii de la aceste segment al pieţei, de 2,6% şi, respectiv, de 2,4%.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 252.000 de lei, valoare de peste cinci ori mai redusă decât rulajul de miercuri, de 1,3 milioane lei.
Titlurile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 34.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,36%, la 0,327 lei.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,3%, din cauza temerilor investitorilor cu privire la frânarea relansării economice globale, în urma unor date economice slabe în SUA. Corecţii, de cel mult 0,6%, erau înregistrate şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO