- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile Oltchim au urcat cu 15%, iar titlurile FP au atins un nou preţ minim de la listare
(adaugă informaţii, în paragrafele 21 - 22)
Bursa a scăzut cu 0,96%, într-o piaţă în care acţiunile Oltchim (OLT) au crescut cu 15%, ridicate de speculatorii care mizează pe succesul privatizării combinatului chimic, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut la un nou preţ minim de la listare.
Compania Oltchim va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic, potrivit proiectului din data de 3 mai al scrisorii de intenţie discutată de Executiv şi FMI.
Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod, crede că evoluţia acţiunilor Oltchim a fost determinată în principal de unii speculatori care au intrat la cumpărare estimând că la începerea privatizării companiei preţul titlurilor va creşte şi atunci ei vor putea vinde în câştig.
"Noutatea în această ştire a fost termenul până la care trebuie realizată privatizarea. Aceasta arată o urgentare a privatizării, iar asta a dus la interesul speculatorilor. Promisiuni de privatizare au mai fost, însă nu s-au concretizat. Acum apar un termen şi două variante, iar asta dă credibilitate", a declarat Tod pentru MEDIAFAX.
Alt stimul pentru evoluţia acţiunilor Oltchim a fost un anunţ făcut marţi seara de companie cu privire la preluarea unor instalaţii de la rafinăria Arpechim, pentru 1,6 milioane lei.
Investitorii au reacţionat vizibil la aceste ştiri şi au introdus numeroase ordine de cumpărare pentru acţiunile Oltchim încă din primele minute ale şedinţei bursiere de miercuri, ceea ce a dus cotaţia din ce în ce mai sus. După ce preţul a urcat cu 15%, orice ordin de vânzare era executat imediat ce era introdus în sistemul de tranzacţionare.
Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la preţul de 0,5405 lei. Acţiunile combinatului au înregistrat un rulaj de 1,9 milioane lei.
Spre deosebire de acţiunile combinatului chimic restul titlurilor din piaţă au consemnat corecţii, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari decât în şedinţa precedentă.
Astfel, indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate, a scăzut cu 1,17%, în timp ce indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,62%.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 2,04%, influenţat în principal de corecţia acţiunilor FP, de 1,83%.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a consemnat un recul de 1,27%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat linia descendentă din ultimele sesiuni şi au scăzut cu 1,83%, la 0,535 lei. Astfel, au atins cel mai redus preţ de închidere de la listare.
Preţurile în scădere i-au determinat pe speculatori să fie mai activi la tranzacţionare, astfel că pe piaţa principală operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 19,5 milioane lei. Cu acţiunile FP a fost realizat şi un deal pentru 1 milion de lei. Tranzacţia negociată a fost efectuată la 0,545 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de marţi.
Brokerul crede că unii investitori vând acum acţiuni la Fondul Proprietatea în aşteptarea că le vor recumpăra la un preţ mai mic după ce statul va relua efectiv procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.
"Este clar că se apropie momentul în care în piaţă vor fi încărcate noi acţiuni, iar dacă intră un miliard de acţiuni, asta înseamnă clar o presiune la vânzare din partea celor care vor să aibă bani nu acţiuni", spune Tod.
Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), înainte de 2 mai, când s-a reluat procesul aproape 10,7% din acţiunile FP urmau să fie transferate de Ministerul Finanţelor persoanelor care deţin titluri de despăgubire şi au optat pentru conversia în acţiuni. Totuşi, nicio acţiune FP din cele circa 1,5 miliarde pentru care există cereri depuse la ANRP din partea deţinătorilor de titluri de despăgubire nu a fost transferată încă din portofoliul Ministerului Finanţelor în conturile persoanelor care aşteaptă despăgubiri.
Investitorii nu au reacţionat în prima parte a şedinţei la rezultatele financiare din primul trimestru anunţate de OMV Petrom înaintea deschiderii şedinţei bursiere, iar acţiunile companiei au scăzut uşor, cu 0,8%, pe rulaje reduse. Totuşi, în jurul orei 13:10 un ordin puţin mai mare de vânzare a dus preţul cu 3,25% sub nivelul de marţi, însă apoi corecţia s-a temperat uşor la aproximativ 2%.
La închiderea sesiunii aceste acţiuni erau cotate la 0,4065 lei, preţ cu 2,17% sub ziua anterioară, şi aveau un rulaj de 1,3 milioane lei.
"Este posibil ca în acest caz să fi asistat la lichidarea poziţiilor unui investitor mai măricel, care a vrut să vândă cu orice preţ", a mai spus brokerul.
Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% în primul trimestru, la 841 milioane lei (199 milioane euro) şi vânzările au avansat cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro), datorită preţului favorabil al ţiţeiului.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 45,8 milioane lei (11,2 milioane euro), sumă cu 86% mai mare decât rulajul de marţi, de 24,6 milioane lei (6 milioane euro).
Operaţiunile de pe piaţa Rasdaq au însumat 678.000 de lei, sumă cu 27% sub lichiditatea din şedinţa precedentă, de 930.000 de lei.
Titlurile Prospecţiuni (PRSN) şi Remarul 16 Februarie (REFE) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 328.000 de lei şi, respectiv, de 100.000 de lei. Acţiunile Prospecţiuni au crescut cu 3,05%, la 0,2432 lei, iar titlurile Remarul 16 Februarie au scăzut cu 0,4%, la 25 de lei.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene aveau o evoluţie indecisă. Pieţele de la Paris şi Frankfurt avansau cu până la 0,3%, iar bursa de la Londra era în scădere cu 0,3%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 0,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO