UPDATE: Acţiunile Oltchim s-au desprins din nou de linia generală a pieţei şi au urcat cu 15%

(adaugă informaţii, în paragrafele 16 - 20)

Urmărește
3 afișări

Bursa a scăzut luni cu 1,02%, influenţată de corecţiile pieţelor externe după o serie de ştiri negative privind criza datoriilor din zona euro, însă acţiunile Oltchim (OLT) au făcut notă discordantă şi au urcat cu 15%, evoluţie impregnată în special de ordinele introduse de speculatori.

La finalul şedinţei, erau pe creştere doar acţiunile emise de 12 societăţi din cele 76 de pe principalele patru categorii ale BVB.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,6%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,52% sub nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat corecţii mai vizibile, în cea mai mare parte de aproximativ 4%, şi au dus indicele BET-FI cu 2,87% sub nivelul de vineri. Declinul indicelui a fost temperat de titlurile Fondului Proprietatea (FP) care au scăzut mai lent, cu 0,1%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în coborâre cu 1,92%.

După prima oră unii investitori au început să introducă ordine de cumpărare pentru acţiunile Oltchim la preţuri în creştere, iar cu puţin înainte de ora 12:00 au fost transferate două pachete mai mari, reprezentând 0,5% din titlurile companiei. Cotaţia a urcat cu aproape 15% cu câteva minute înainte de tranzacţiile cu cele două pachete şi până la închidere a rămas în punctul maxim de creştere.

"Titlurile Oltchim au crescut puternic în ultima periodă, investitorii fiind impulsionaţi de ştirile privind o posibilă privatizare a combinatului dar şi de cumpărările masive ale PCC şi Carlson. Cred că şi astăzi a fost o situaţie asemănătoare, în piaţă executându-se unele tranzacţii cu un pachet important de acţiuni, iar acest lucru a antrenat şi restul investitorilor. Totuşi, este posibil ca şi ştirile din piaţă cu privire la punerea parţială în funcţiune a platformei petrochimice a rafinăriei Apechim să fi avut o influenţă asupra preţului", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International Ltd, prin firma Nachbar Services Cipru, şi compania germană PCC SE au fost principalii cumpărători de acţiuni Oltchim în acest an. Fondul de investiţii are aproximativ 14% din acţiunile Oltchim, iar PCC SE deţine peste 13%.

Cu puţin înainte de închiderea şedinţei bursiere, Oltchim a transmis un comunicat în care anunţa că va porni la finele lunii mai prima instalaţie de pe platforma petrochimică a rafinăriei Apechim, achiziţionată de la OMV Petrom (SNP) la începutul anului trecut. Prin punerea în funcţiune a acestei instalaţii compania spune că îşi va asigura o parte din alimentarea cu materii prime.

De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent acţiunile Oltchim au crescut de 3,6 ori, pe fondul intensificării discuţiilor privind privatizarea companiei. Oltchim este inclusă în lista companiilor pe care Guvernul s-a angajat faţă de FMI că le va privatiza în acest an.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,7 milioane lei (4,7 milioane euro), sumă de peste trei ori mai mare decât rulajul de vineri, de doar 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro). Bursa a înregistrat vineri cel mai redus rulaj de după 28 aprilie. Totuşi, atunci jumătate din acţiuni erau suspendate pentru întrunirea AGA.

"Este posibil ca în perioada următoare să asistăm la o continuare a acestei indecizii a investitorilor ei aşteptând ca piaţa să ajungă la nivelurile de preţ la care să aibă un suport îndeajuns de putenic. Cum nici bursele externe nu se confruntă cu o situaţie tocmai pozitivă pentru moment, cred că este posibil să vedem în continuare şedinţe foarte volatile", a mai spus Mureşian.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se plaseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 5,7 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,5015 lei, preţ cu 0,99% sub ultima cotaţie de vineri şi, totodată, aproape de minimul atins de la listare, de 0,499 lei.

În prima parte a şedinţei, acţiunile au scăzut până la un minim de 0,5 lei, însă de la acest nivel unele ordine de cumpărare au dus la temperarea corecţiei.

Principalul motiv care pune presiune la vânzare pe aceste acţiuni este reluarea conversiilor şi, implicit, intrarea în piaţă de titluri noi, care ar putea fi vândute la preţuri mai mici, potrivit brokerilor. Pe de altă parte, FP a început programul de răscumpărare de acţiuni proprii, iar intermediarii spun că acesta încearcă astfel să nu permită o scădere cu nivelul de 0,5 lei/titlu.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cele mai severe corecţii de la categoria societăţilor de investiţii, de 4,29% şi, respectiv, de 4,63%. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a căzut la 1,34 lei, iar acţiunile SIF Muntenia au ajuns la 0,701 lei.

Corecţia acţiunilor SIF Oltenia a venit pe un rulaj de 2,9 milioane lei, iar operaţiunile cu titlurile SIF Muntenia au cumulat 803.000 de lei.

Titlurile BRD (BRD) au fost printre puţinele acţiuni care au încheiat în creştere, cu 1,39%, la 14,6 lei. Evoluţia a venit pe al cincilea rulaj din piaţă, de un milion de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de doar 414.000 de lei, valoare de aproape şapte ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 2,7 milioane lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 94.000 de lei. Titlurile au crescut cu 3,23%, la 0,16 lei. În precedentele două şedinţe au fost realizate mai multe tranzacţii cu pachete importante de acţiuni, reprezentând cumulat aproape 10% din titlurile Armax Gaz.

La finalul sesiunii de la BVB, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de până la 1,6%. Cel mai dur recul, de 3,2%, era consemnat de bursa din Rusia.

Aversiunea investitorilor la risc a fost determinată de mai multe ştiri negative privind criza datoriilor suverane din Europa. Fitch a redus vineri ratingul datoriilor Greciei cu trei trepte, retrogradând statul elen în categoria investiţiilor speculative, sau "junk", iar Standard & Poor's a revizuit sâmbătă perspectiva ratingului Italiei de la "stabilă" la "negativă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici