- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile Oltchim şi Rompetrol au urcat cu 15%, iar rulajul bursei a trecut de 50 mil. lei
(adaugă informaţii, în paragrafele 19 - 22)
Bursa a avansat marţi cu 1,05%, într-o piaţă în care speculatorii au continuat să vizeze acţiunile Oltchim (OLT) şi Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 15%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat peste jumătate din lichiditatea de 51,7 milioane lei.
Acţiunile Oltchim, Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services (PTR) au urcat puternic încă de la deschidere, în cadrul mai multor tranzacţii cu volume foarte mici de titluri.
"Acţiunile Oltchim şi Rompetrol Rafinare cu siguranţă au atras atenţia speculatorilor mai ales în conjuctura actuală, unde titlurile de regulă lichide trenează. Ca orice mişcare atât de volatilă şi evoluţiile Oltchim şi Rompetrol Rafinare vor mai asigura «pâine» pentru speculatori, însă riscul asociat acestor titluri creşte exponenţial pe termen scurt", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al Prime Transaction, Alin Brendea.
Ultimele operaţiuni cu acţiunile Rompetrol Rafinare au fost realizate la 0,073 lei. Cotaţia este cu 2,8% sub preţul pe care The Rompetrol Group l-a propus în oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/acţiune, şi pe care grupul l-ar putea propune celorlalţi acţionari dacă îi va fi permisă delistarea Rompetrol Rafinare.
Tranzacţiile cu acţiunile companiei au însumat 383.000 de lei.
Brokerii cred că un motiv pentru creşterea acţiunilor Rompetrol Rafinare poate fi regăsit în încercarea unor investitori de a cumpăra acum şi de a-şi pune banii la adăpost de eventuale corecţii pe perioada verii, iar în eventualitatea delistării companiei să aibă asigurat şi un preţ peste cel din prezent.
"Este singura explicaţie raţională, deşi nu vorbim de lucruri pe care piaţa le-ar fi aflat de o săptămână", a afirmat Brendea.
Titlurile Rompetrol Well Services au urcat cu 15%, la 0,388 lei, pe un rulaj de 120.000 de lei.
Evoluţia acţiunilor celor două companii din grupul Rompetrol a amplificat la 1,96% ascensiunea indicelui BET-NG, care reflectă traiectoria titlurilor societăţilor din sectorul energetic.
Speculatorii au continuat să ridice preţul acţiunilor Oltchim, profitând de interesul ridicat pentru cumpărare al companiei PCC, înregistrată în Germania, unul dintre principalii acţionari minoritari ai combinatului chimic. Astfel, ultimele transferuri de marţi cu titlurile Oltchim au fost realizate la 1,759 lei, preţ în creştere cu 15%. Aceste acţiuni au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 1,9 milioane lei.
De la începutul lunii mai, de când PCC a început să cumpere pachete mai mari, preţul acţiunilor Oltchim a urcat de peste patru ori. În această perioadă PCC a cumpărat mai mult de 4% din acţiunile Oltchim, majorându-şi participaţia la peste 16,5%
La închiderea sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni era în stagnare, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea plasau indicele BET-FI cu doar 0,27% peste nivelul de luni.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,38%.
"Avem o piaţă fără motivaţie pe termen scurt. A trecut miza dividendelor, iar incertitudinile de pe pieţele externe nu ajută la o atitudine mai curajoasă a investitorilor pe plan local. Tradiţional, vara este o perioadă mai liniştită, iar din ceea ce s-a văzut în ultimele zile se pare că şi în acest an vom respecta tradiţia. Piaţa pare să caute suporturi pentru o posibilă evoluţie pozitivă în a doua parte a anului", a afirmat Brendea.
Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu doar 0,1%, la 0,5005 lei, şi au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, asigurând, totodată, 65% din rulajul bursei. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 33,7 milioane lei, din care 4,9 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri.
Cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând 0,12% din capitalul social, a fost transferat la ora 16:05 direct în piaţa principală pentru 8,6 milioane lei.
Pe parcursul şedinţei au existat momente în care acţiunile Electroputere (EPT) şi Altur (ALT) au urcat brusc cu 15%, pe volume foarte reduse, însă, ulterior, şi-au temperat ascensiunea. Printre titlurile care au urcat puternic, cu 15%, s-au regăsit şi acţiunile Oil Terminal (OIL).
Unii brokeri cred că creşterile accelerate înregistrate de astfel de acţiuni, care de regulă sunt mai puţin vizibile şi au rulaje reduse, sunt determinate de speculatori mici, care încearcă să atragă atenţia altor investitori asupra acestor titluri şi vor să-i antreneze pe aceştia la tranzacţionare. Totuşi, brokerii menţionează că astfel de mişcări bruşte pe acţiuni mai puţin lichide sunt urmate de regulă de perioade de corecţie pe întreaga piaţă.
Rulaje mai mari de un milion de lei au mai consemnat doar cinci acţiuni respectiv BRD (BRD) - 3,5 milioane lei, OMV Petrom (SNP) - 1,7 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,5 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,3 milioane lei şi SIF Oltenia (SIF5) - aproape 1,1 milioane lei.
Unii investitori au tranzacţionat şi produse structurate, contracte futures şi unităţi de fond, în valoare cumulată de 736.000 de lei (178.000 de euro), astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 52,4 milioane lei (12,6 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, transferurile au însumat doar 289.000 de lei, valoare de peste două ori redusă mai decât rulajul din şedinţa precedentă, de 682.000 de lei.
Acţiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 89.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,56%, la 0,3222 lei.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 51,7 milioane lei (12,5 milioane euro), valoare cu 70% peste lichiditatea de luni, de 30,4 milioane lei (7,3 milioane euro). Un rulaj mai mare a fost atins miercuri, 1 iunie, când titlurile FP au ridicat lichiditatea la nivelul maxim din ultimele trei luni, respectiv la 140 milioane lei (34 milioane euro).
"Cred că vom avea şedinţe amestecate în această vară, mai degrabă cu lichiditate modestă, însă cu certitudine întrerupte de unele perioade mai lichide. Este posibil ca odată depăşită luna iulie să asistăm la o creştere sesizabilă a volumelor tranzacţionate pe măsură ce vom avea date pozitive din al doilea trimestru despre economia românească. Evident posibila vânzare a pachetului de acţiuni Petrom anunţată de stat ar putea modifica dramatic peisajul actual de pe piaţă", a conchis brokerul de la Prime Transaction.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene avansau cu până la 0,6%, recuperând o parte din corecţiile din precedentele patru şedinţe, însă investitorii sunt precauţi din cauza îngrijorării privind recuperarea economiei globale. În revenire, de cel mult 1,7%, erau şi majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO