- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile Petrom, Transgaz şi Transelectrica au ridicat bursa cu 1%
(adaugă informaţii, în paragrafele 17 - 19)
Bursa a crescut joi cu 1,08%, susţinută de acţiunile OMV Petrom (SNP), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), desprinzându-se de linia descendentă a pieţele vest-europene.
Cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare în prima parte a şedinţei în condiţiile în care pieţele vest-europene au înregistrat corecţii de până la 1% după ce Moody's a retrogradat joi ratingul de credit al Spaniei cu o treaptă, de la "Aa1" la "Aa2", cu perspectivă negativă.
Astfel, piaţa a deschis ziua în stagnare, iar după primele 30 de minute cotaţiile au trecut pe scădere uşoară, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse. Ulterior, corecţiile s-au temperat, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au trecut pe creştere.
În a doua parte a sesiunii, investitorii au reintrat la tranzacţionare şi volumele de acţiuni transferate au revenit la normal, deşi pieţele mature au continuat să fie pe scădere. Spre finalul şedinţei, titlurile SIF-urilor au trecut pe scădere, iar ascensiunea acţiunilor OMV Petrom, Transgaz şi Transelectrica au readus piaţa pe creştere.
Ştefan Petică, broker la Tradeville, spune că perioada de consolidare din ultimele nouă luni, timp în care cotaţiile s-au mişcat într-un interval îngust, poate fi considerată precursorul unei "explozii" a preţurilor, odată cu creşterea volatilităţii. Intervalul de timp care a trecut de la maximele din mai 2010 până joi este caracteristic perioadelor de acumulare, potrivit brokerului.
"Infirmarea estimărilor pozitive privind revenirea pe creştere a economiei locale încă din 2010 a contribuit la scăderea încrederii investitorilor şi a influenţat în mod direct evoluţia bursei locale. Putem spune că preţul minim al acţiunilor SIF din ultimele nouă luni reflectă mediul economic instabil. În acest fel, chiar dacă prognoza pozitivă privind revenirea economiei pe creştere în 2011 va fi infirmată, este greu de crezut că SIF-urile pot atinge noi minime", a declarat Petică pentru MEDIAFAX.
Totodată, el crede că decorelarea de joi a bursei locale de pieţele externe poate fi interpretată ca un semn că urmează o creştere impulsivă a preţurilor, iar nivelurile de rezistenţă depăşite miercuri s-au transformat în niveluri de suport.
La finalul şedinţei, indicele BET-FI era în scădere cu 0,45%, corecţia fiind temperată doar de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au crescut uşor. Evoluţia acestor titluri a fost în continuare determinată de propunerea de a distribui peste jumătate din profitul de anul trecut sub formă de dividende.
Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au încheiat ziua la preţuri în creştere pe medie cu 0,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,63% peste nivelul de miercuri.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,47%.
Petică crede că randamentele dividendelor propuse de trei din cele cinci SIF-uri oferă investitorilor un motiv în plus să cumpere aceste acţiuni, chiar în cazul unor corecţii.
"Aceste riscuri sunt atenuate de apropierea cotaţiilor actuale de nivelurile minime din ultimele luni, iar raportul risc/recompensă este favorabil investitorului long. De asemenea, la cotatiile actuale dividendele oferite de SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Muntenia oferă un randament de peste 5%. Încasarea acestora ar compensa eventuale scăderi în cazul în care ipoteza nu este confirmată. Cred că SIF-urile au potenţial de creştere în următoarele trei luni având în vedere semnalele de analiză tehnică şi diferenţa dintre preţul din piaţă şi valoarea activului unitar net", a mai spus brokerul.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 35,6 milioane lei (8,5 milioane euro), sumă cu 7% sub lichiditatea din sesiunea anterioară, de 38,2 milioane lei (9,1 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7,3 milioane lei şi, respectiv, 6,3 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului titlurilor SIF Banat-Crişana a fost asigurat de un deal cu 0,87% din acţiunile societăţii, pentru 5,5 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 1,158 lei, cu 0,78% peste ultima cotaţie de miercuri.
Pe piaţa principală, acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 0,61%, la 1,142 lei, pe un rulaj de 780.000 de lei.
Cel mai recent transfer cu titlurile FP a fost efectuat la 0,6 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de miercuri.
Unii investitorii au realizat şi tranzacţii cu produse structurate, titluri de stat, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 2,7 milioane lei (656.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB, de 38,4 milioane lei (9,1 milioane euro), a fost cu puţin peste rulajul de miercuri, de 39,9 milioane lei (9,5 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq au fost transferate titluri de 1,4 milioane lei, valoare cu 45% peste lichiditatea din sesiunea anterioară, de 995.000 de lei.
Aproape 95% din rulaj a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile Argus Constanţa (UARG), de 921.000 de lei. La închidere, titlurile producătorului de ulei erau cotate la 2,395 lei, preţ cu 18,51% peste cotaţia anterioară.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau corecţii de până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu cel mult 0,9%. Cel mai sever recul, de 2,6%, era consemnat de bursa din Rusia. Pe de altă parte, pieţele din Croaţia şi Slovenia avansau, însă, cu 0,5% şi, respectiv, cu 1,1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO