UPDATE: Acţiunile Zentiva au urcat şi miercuri cu 15%

(adaugă informaţii, în paragrafele 17 - 21)

Urmărește
21 afișări

Bursa a stagnat miercuri, după două şedinţe de creştere, iar acţiunile Zentiva (SCD) au crescut din nou cu 15%, atingând pentru a treia sesiune consecutiv limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, astfel că în ultimele trei şedinţe au urcat în total cu 52%.

Investitorii au vizat acţiunile Zentiva încă de vineri, când propunerea conducerii companiei de a acorda primele dividende de la listarea la BVB a ridicat preţul cu 15% încă din primele secunde. Consiliul de Administraţie al companiei propune distribuirea a 125 milioane lei din profitul de anul trecut şi rezerve sub formă de dividende.

Titlurile Zentiva au absentat de la tranzacţionare în şedinţa de luni, pentru întrunirea AGA, însă marţi la reintroducerea la transfer au urcat tot cu 15%. Linia a continuat şi miercuri, astfel că în ultimele trei sesiuni acţiunile au avansat în total cu aproape 52%, de la preţul de 0,991 lei înregistrat la finalul sesiunii de joi, înainte de propunerea de dividend.

Dacă vineri şi marţi foarte puţini investitori au fost dispuşi să vândă acţiuni Zentiva, în şedinţa de miercuri în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare. Astfel, tranzacţiile de miercuri au însumat 2,3 milioane lei, faţă de doar câteva zeci de mii de lei în sesiunile de vineri şi marţi.

Deşi în prima parte a şedinţei, bursa a crescut uşor, după ora 13:00 cele mai multe acţiuni au revenit la cotaţii foarte apropiate de nivelurile de la finalul sesiunii anterioare, odată cu trecerea bursele vest-europene pe scădere.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că piaţa s-a întors în a doua parte a şedinţei şi pentru că unii investitori au marcat o parte din profituri.

"După creşterile susţinute de ieri, piaţa a deschis într-o notă optimistă, însă aceasta s-a disipat pe seama marcărilor de profit. În prezent, în piaţă se pare că se încearcă o consolidare la preţurile de acum. Privind în ansamblu, se manifesta un interes crescut la cumpărare, alimentat de previziunile pozitive la nivelul evoluţiei economiei româneşti pentru anul în curs, cât şi de propunerile de dividend deja anunţate", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.

Primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au încheiat ziua la preţuri în scădere în medie cu 0,13%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de marţi.

Totodată, indicele BET-FI, care începând de luni, indicele BET-FI reflectă inclusiv evoluţia titlurilor Fondului Proprietatea (FP), alături de a celor cinci SIF-uri, a înregistrat un recul de 0,46%.

La finalul şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, care înglobează cele mai lichide 25 de acţiuni, era în scădere cu 0,3%.

"În apropierea datelor ex-dividend (datele de la care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să primească dividende - n.r.), evoluţiile acţiunilor se vor diferenţia pe seama rezultatelor pe primul trimestru, în funcţie de aşteptările investitorilor, cât şi pe seama previziunilor ajustate pentru perioada următoare", a mai spus Avram.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 47 milioane lei (11,4 milioane euro), sumă cu 26% peste rulajul din şedinţa precedentă, de 37,2 milioane lei (8,9 milioane euro).

Titlurile FP şi Transgaz (TGN) s-au clasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 15,3 milioane lei şi, respectiv, 6,5 milioane lei. Cotaţia acţiunilor Fondului a scăzut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6115 lei, iar titlurile Transgaz au avansat cu 2,3%, la 267 lei.

Transgaz a anunţat marţi că ar urma să acorde dividende record, de 338,7 milioane lei, sumă de 2,2 ori mai mare decât cea distribuită anul trecut.

Pe piaţa principală acţiunile FP au avut un rulaj de 12,1 milioane lei, iar în ultimele 10 minute a fost realizat un deal de 3,2 milioane lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,612 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de marţi.

Un rulaj apropiat cu al acţiunilor Transgaz au înregistrat şi titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu care au fost realizate operaţiuni de 6,1 milioane lei. La finalul sesiunii, aceste acţiuni erau cotate la 1,532 lei, preţ în scădere cu 0,65%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 7 milioane lei, sumă de peste trei ori mai mare decât rulajul de marţi, de 2,1 milioane lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii a fost asigurată miercuri de două tranzacţii negociate, cu 29,4% din acţiunile Beta Buzău (BEZA) şi cu 32% din titlurile firmei Durău din judeţul Neamţ (DURN). Deal-ul cu acţiunile producătorului de construcţii metalice din Buzău a fost realizat pentru 4,8 milioane lei, iar titlurile firmei hoteliere din Durău au fost cedate pentru 1,1 milioane lei.

Pachetul de acţiuni Beta a fost transferat la preţul de 12 lei, cu 38,08% sub cotaţia anterioară, de 19,38 lei. Cea mai recentă tranzacţie pe piaţa principală cu titlurile firmei din Buzău a fost realizată la 7 februarie.

Deal-ul cu titlurile Durău a fost realizat la 0,16 lei, preţ cu 46,67% sub cea mai recentă cotaţie, de 0,3 lei. Acţiunile firmei hoteliere nu au mai fost tranzacţionate pe piaţa principală din 2 martie.

Pe piaţa principală, acţiunile Cominco Bucureşti (COBS) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 192.000 de lei, iar preţul a crescut cu 7,83%, la 12,4 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau corecţii de până la 0,5%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu cel mult 1,3%. Pe de altă parte, bursele din Cehia şi Rusia erau în creştere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici