UPDATE: Afacerile Electromagnetica au crescut anul trecut cu 18%, profitul net a scăzut cu 8%

(adaugă informaţii suplimentare)

Urmărește
13 afișări

Electromagnetica Bucureşti (ELMA) a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 474 milioane lei, în creştere cu 18% comparativ cu valoarea din 2009, şi un profit net de 26,2 milioane lei, cu circa 8% mai mic.

În 2009, compania a avut afaceri nete de 400,47 milioane lei şi un profit net de 28,48 milioane lei, potrivit datelor remise Bursei de Valori Bucureşti.

"În timp ce competitori cu tradiţie au dispărut de pe piaţă sau se menţin greu, Electromagnetica a reuşit să-şi reorienteze strategia de business în conformitate cu tendinţele actuale ale pieţei de energie, din care deţine o cotă de 3%", se arată într-un comunicat al companiei.

Activă de peste 80 de ani în domeniul telecomunicaţiilor, compania se orientează în prezent pe producţia de energie verde şi dezvoltarea corpurilor de iluminat LED.

Electromagnetica are în plan să investească între 8 şi 10 milioane de euro în producţia de energie verde, atât din surse proprii, cât şi şi din fonduri europene. Din investiţiile companiei de anul trecut, 1,8 milioane euro au fost din fonduri europene.

Compania deţine un portofoliu de 10 microhidrocentrale situate pe râul Suceava, cu o putere de peste 5 MW şi intenţionează să atingă o producţie de energie în bandă de 10-12 MW.

"Ne propunem să investim mai mult în producţia de energie electrică din surse regenerabile şi să creştem cantitatea de energie furnizată. O altă divizie importantă pentru noi în acest moment este cea de leduri. În acelaşi timp vom continua să investim în tehnologii de execuţie a matriţelor, a echipamentelor de injecţie de mase plastice şi în retehnologizarea periodică a liniilor de producţie", a declarat în comunicat directorul general al companiei, Eugen Scheuşan.

Activitatea companiei include producţia de echipamente destinate infrastructurii de cale ferată, măsurării şi distribuţiei de energie electrică, subansamble auto, matriţe, echipamente militare, dar şi producţia de energie electrică din surse regenerabile.

Din 2002 este furnizor de energie electrică pentru consumatorii eligibili ANRE. Peste 67% din produsele industriale sunt livrate la export.

Pentru acest an, compania a bugetat afaceri de 400 milioane lei, mai mici cu peste 15%, şi un profit brut de 17 milioane lei, de la 31,3 milioane lei în 2010. Totodată, compania a prevăzut în 2011 investiţii de 12,7 milioane euro fără TVA, aproape 70% urmând să fie destinate modernizării microhidrocentralelor.

Datele sunt prezentate pe site-ul companiei iar indicatorii au fost aprobaţi de acţionari săptămâna trecută.

Scheuşan a declarat, într-o conferinţă de presă, că rezultatele din primul trimestru al acestui an sunt similare celor din aceeaşi perioadă a anului trecut, fără să ofere date concrete.

El a afirmat că furnizarea de electricitate a generat anul trecut 70-75% din rulajul companiei, dar marja profitului din această activitate a fost de 2-3% din cifra de afaceri. În 2011, reprezentantul companiei a estimat că furnizarea de electricitate îşi va menţine ponderea în cifra de afaceri, dar profitul va scădea, din cauza creşterii preţului de achiziţie.

Reprezentantul companiei a afirmat că Electromagnetica achiziţionează energie termo, hidro şi nucleară, dar nu a oferit detalii privind contractele încheiate în acest sens.

"Nu suntem dintre cei cu contracte prelungite până în 2070", a spus Scheuşan.

El a adăugat că printre clienţii care achiziţionează energie de la compania pe care o conduce se numără reţele de magazine sau constructori, iar Electromagnetica este furnizor de energie doar pentru companii private.

Printre cele mai profitabile segmente ale companiei se numără aparatura electrică, operaţiunile imobiliare şi corpurile de iluminat cu LED-uri, conform sursei citate. Pe segmentul imobiliar, compania deţine, printre altele, complexul de clădiri Electromagnetica Business Park din Bucureşti, unde a închiriat suprafeţe mai multor companii.

Legat de producţia de electricitate, compania este interesată în prezent doar de de segmentul hidro şi intenţionează, pe termen lung, să-şi tripleze capacitatea instalată de la 5 MW la 15 MW, potrivit sursei citate.

Electromagnetica este listată pe Rasdaq, iar cel mai recent preţ de tranzacţionare a fost de 0,3526 lei pe acţiune, în scădere cu 3,3%. Capitalizarea firmei este de circa 240 milioane lei.

Compania intenţionează să se transfere la cota Bursei şi iar procedura va fi realizată până în toamna acestui an, a mai spus Scheuşan.

Potrivit celor mai recente raportări, principalul acţionar este Asociaţia Salariaţilor, cu o deţinere de 31,2% din capital social, iar SIF Oltenia controlează 15% din titluri, restul fiind în posesia altor acţionari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici