UPDATE: Boc preia ACIS în coordonare directă, pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene

(adaugă informaţii de background, în ultimele trei paragrafe)

Urmărește
3 afișări

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi trecută din subordinea Ministerului Finanţelor în coordonarea directă a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene, a anunţat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a solicitat, în şedinţa de guvern, ca procedurile aferente acestui transfer să fie finalizate rapid.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice îndeplineşte rolul de coordonator naţional al asistenţei în relaţia cu UE. În calitate de coordonator naţional al asistenţei nerambursabile acordate de Uniunea Europeană, ACIS are atribuţii şi responsabilităţi atât în ceea ce priveşte asistenţa financiară de pre-aderare, cât şi în ceea ce priveşte coordonarea gestionării fondurilor structurale şi de coeziune.

Ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, prezentată de MEDIAFAX în luna noiembrie, relevă că Guvernul se angajează să acorde prioritate cofinanţării proiectelor UE atunci când lansează noi investiţii, să prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel încât să fie susţinute în principal acele investiţii pentru care pot fi asigurate fonduri şi să evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.

Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, în scrisoarea convenită cu FMI este prevăzută trecerea Unităţii de Management al proiectelor UE de la Ministerul Finanţelor în subordinea directă a primului-ministru, concomitent cu întărirea autorităţii acestei structuri pentru a lua "măsurile necesare" în ministere în vederea accelerării absorbţiei fondurilor UE.

Viitorul acord al României cu Uniunea Europeană va include ţinte privind atragerea fondurilor europene, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, precizând că acestea nu vor reprezenta şi ţinte în relaţia cu Fondul.

Anterior în cursul zilei de marţi, directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a declarat că nu este neobişnuit ca o ţară care a aderat de puţin timp la Uniunea Europeană să aibă o absorbţie mică a fondurilor europene, însă recunoaşte că aceasta este printre cele mai mici din UE, probleme similare fiind înregistrate şi în Bulgaria.

El a arătat că în România principalale probleme sunt legate de prioritizarea proiectelor de investiţii publice, dar şi de procesul de redactare a cererilor şi implementarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici