UPDATE: BT vrea să dea credite de 100 mil. lei pentru finanţarea cheltuielilor societăţilor agricole

(modifică titlul şi leadul, adaugă informaţii şi declaraţii ale oficialilor BT şi Ministerului Agriculturii, în paragrafele 7 - 12 şi 15 - 17)

Urmărește
6 afișări

Banca Transilvania (BT) a lansat un credit destinat societăţilor agricole pentru acoperirea cheltuielilor de înfiinţare sau de întreţinere a culturilor vegetale, garantat până la 80% de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), la care DAE este de circa 15%, şi are ca obiectiv acordarea de astfel de împrumuturi în sumă de 100 milioane de lei în acest an.

Creditul poate fi de maxim 250.000 lei, cu o scadenţă de până la 12 luni.

FGCR garantează până la 80% din împrumut, iar garanţiile acceptate pentru restul sumei sunt gaj pe cultura finanţată sau utilaje, ipotecă asupra sediului companiei, spaţiilor comerciale sau a celor locative, respectiv terenuri.

"Pentru susţinerea agriculturii, oferta de creditare a Băncii Transilvania cuprinde credite pentru capital de lucru, pentru investiţii destinate dezvoltării exploataţiilor agricole şi credite APIA", se arată într-un comunicat al băncii.

Directorul general al FGCR, Veronica Toncea, a menţionat că garanţiile sunt acordate în maxim trei zile lucrătoare de la solicitarea acestora, pe baza analizei efectuate de bancă.

Banca Transilvania este prima instituţie bancară ce oferă clienţilor posibilitatea de a obţine garanţia fondului direct în unităţile instituţiei, fără analiză suplimentară din partea FGCR.

Costurile creditului includ o rată a dobânzii de 12% pe an, un comision de acordare de 1% şi un comision de gestiune lunar de 0,1%, precum şi comisionul de garantare de către FGCR, care variază în funcţie de bonitatea clientului între 1,6 şi 3,8%.

Oficialii BT consideră că dobânda anuală efectivă pentru acest tip de împrumuturi nu va depăşi 15%, inclusiv comisionul de garantare de către FGCR, întrucât majoritatea creditelor se vor încadra la nivelul minim al acestui comision, de 1,6%, în condiţiile în care un comision de 3,8% este o excepţie pentru firmele nou înfiinţate sau cele care au rating destul de scăzut.

"Până acum am dat credite pe sectorul agricol, dar am lucrat cu firme mai mari, nu cu zona de investitori mai mici. Dacă în viitor performanţa acestor împrumuturi va fi mai bună decât ne aşteptăm ne vom adapta preţul", a declarat directorul general al BT, Robert Rekkers.

El a menţionat că expunerea BT pe sectorul agricol se ridică în prezent la "câteva sute de milioane de lei".

Întrebat dacă nivelul DAE de 15% nu este ridicat, Rekkers a răspuns că există riscuri chiar dacă produsul este garantat în proporţie de 80%, întrucât 20% din sumă este "practic negarantată" şi depinde de evoluţia recoltei.

"Am avut discuţii cu piaţa şi firmele de profil şi credem că preţul pentru această zonă de IMM-uri din zona agricolă este acceptabil", a încheiat Rekkers.

Pentru a beneficia de noul împrumut lansat de BT, firma trebuie să funcţioneze de cel puţin 24 de luni, administratorul sau personalul angajat să aibe experienţă în domeniul agricol, iar suprafaţa exploatată să fie minim 150 de hectare. În plus, compania trebuie să poată prezenta fişe tehnologice avizate de direcţiile agricole judeţene sua camerele agricole, precum şi un plan de culturi multianuale.

De asemenea, firma trebuie sa deţină adeverinţă APIA din care să rezulte informaţiile despre suprafaţa pe care o are în folosinţă sau pentru care beneficiază de subvenţii. O altă cerinţă este ca, în conformitate cu ultimul bilanţ contabil, evoluţia cifrei de afaceri a firmei să fie pozitivă sau în scădere cu maxim 25%.

Pe de altă parte, şeful BT a menţionat că analizează deschiderea unor unităţi teritoriale în zona rurală, în contextul în care banca are în plan inaugurarea a cel puţin 15 noi agenţii în acest an.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că multe lucruri din sistemul agricol "încep să funcţioneze foarte bine" şi că nu se justifică criticile la adresa sistemului bancar.

"Mă aşteptam să întrebaţi de ce (acest credit se referă - n.r.) doar la acest segment de firme cu peste 150 de hectare. Vreau să vă spun că este o ţintă excepţională pentru un pachet care merge spre ceea ce înseamnă ferma super-rentrabilă, acea fermă cu 20 - 500 de hectare, care ar trebui să prindă multe rădăcini în România şi care este frecvent întâlnită la nivel european. Eu sunt convins că vor apărea pachete şi pentru firmele mai mici sau direcţionate către anumite sectoare din agricultură. Este cert însă că investiţiile în agricultură, făcute ca lumea, într-o relaţionare bună şi cu sistemul bancar, cu sistemele de garanţie, cu ceea ce înseamnă subvenţii europene şi bugetare, sunt extrem de rentabile în viitor", a spus Tabără.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici