- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a crescut cu 1,9%, pe un rulaj asigurat în principal de acţiunile FP
(adaugă informaţii, în paragrafele 16 - 18)
Bursa a crescut miercuri cu 1,91%, pentru a doua şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au condus detaşat în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 65,1 milioane lei (15,3 milioane euro), şi au asigurat 84% din rulaj.
La finalul sesiunii, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au fost tranzacţionate la preţuri în creştere în medie cu 1,11%, în timp ce titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,26% sub nivelul de marţi.
Linia pieţei a fost urmată şi de acţiunile companiilor din sectorul energetic, care au avansat în medie cu 1,54%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 1,03%.
Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, arată că investitorii au fost precauţi şi "uşor confuzi" în ultimele şedinţe, după ce piaţa a crescut în prima parte a lunii ianuarie şi, ulterior, a trecut pe scădere.
"Este greu de spus dacă s-a terminat corecţia, iar în SUA nici nu se poate vorbi despre o corecţie având în vedere că indicii americani s-au depreciat doar într-o singură şedinţă. Din punct de vedere tehnic, cotaţia indicelui BET a invalidat astăzi canalul descendent conturat în ultimele două săptămâni, iar acesta este un semnal pozitiv. Cu toate acestea, indicii americani se tranzacţionează la niveluri foarte ridicate, deci ne putem aştepta la alte corecţii în următoarele săptămâni", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.
Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat 84% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 77,3 milioane lei (18,1 milioane euro). Astfel, lichiditatea pieţei acţiunilor a fost cu 30% mai mare decât rulajul de marţi, de 59,3 milioane lei (13,9 milioane euro).
În total au fost transferate acţiuni FP reprezentând 0,74% din titlurile Fondului, de două ori mai mult decât volulul din şedinţa anterioară, de 0,36%.
Cea mai mare parte a rulajului titlurilor FP a provenit din două tranzacţii negociate cu 0,48% din acţiunile Fondului, de 42 milioane lei. Deal-urile au fost realizate la orele 10:56 şi 10:58, la acelaşi preţ de 0,633 lei, cu 1,61% peste ultima cotaţie de marţi.
La puţin timp după ora 13:00, a fost cedat, direct pe piaţa principală, un pachet de titluri FP reprezentând 0,1% din capitalul social, pentru 8,8 milioane lei.
Ultima operaţiune cu acţiunile FP a fost realizată la 0,635 lei, preţ în creştere cu 1,93%. Transferurile de pe piaţa principală cu titlurile Fondului au însumat 23 milioane lei.
Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, spune că efectele listării FP asupra altor acţiuni vor fi vizibile treptat în acest an, în primul rând prin majorarea volumelor de tranzacţionare a titlurilor lichide.
"Fondul Proprietatea nu trebuie văzut ca un medicament miraculos pentru piaţă, singurul efect indirect benefic fiind acela de a direcţiona investitorii străini care ar lua poziţii pe FP şi către alte tilturi lichide. Acesta este un proces care ia mult mai mult timp decât şi-ar dori speculatorii sau investitorii români de cursă lungă şi cred că în acest sens trebuie să vedem evoluţia bursei în scurtul timp după listarea FP", a declarat Căruntu pentru MEDIAFAX.
El consideră că acţiunile FP vor fi tranzacţionate pentru o perioadă îndelungată la discounturi de peste 30 - 35% faţă de valoarea activului net oficial, ca urmare a presiunii la vânzare puse de investitorii care au cumpărat titlurile pe piaţa "gri" la un preţ mai mic. Alt punct slab al FP identificat de analist este lipsa perspectivelor de îmbunătăţire a administrării principalelor participaţii la companiile din portofoliu, în special la cele nelistate.
"Cred că nu este întâmplător că acţiunile FP se tranzacţionează la discount-uri relativ apropiate de discount-urile pe care piaţa le recunoaşte în cazul celor mai lichide SIF-uri (SIF Moldova şi SIF Oltenia). O îmbunătăţire a evaluării FP din acest punct de vedere faţă de SIF-uri este posibilă în timp, dar nu cred în diferenţe substanţiale", a mai spus Căruntu.
Acţiunile FP au fost urmate în topul rulajelor, de titlurile SIF Oltenia (SIF5) - 2,5 milioane lei şi Banca Transilvania (TLV) - 1,3 milioane lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile SIF Oltenia a fost realizat la 1,386 lei, preţ în scădere cu 0,29%, iar acţiunile băncii au avansat cu 0,36%, la 1,405 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 1,4 milioane lei, sumă cu 74% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor de marţi, de 827.000 de lei.
Acţiunile Prebet Aiud (PREB) şi Argus Constanţa (UARG) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 370.000 de lei şi, respectiv, de 276.000 de lei. Cotaţia acţiunilor Prebet a crescut cu 4,97%, la 0,3569 lei, iar titlurile Argus au avansat cu 2,62%, la 1,765 lei.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în scădere cu până la 0,4%, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,3%. Bursele din Europa Centrală şi de Est aveau, de asemenea, o evoluţie indecisă. Cele mai vizibile variaţii erau consemnate de piaţa din Bulgaria, care avansa cu 3,2%, şi de bursa din Polonia, care era în scădere cu 0,3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor