- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a crescut cu 2% şi a recuperat corecţia înregistrată vineri
(adaugă informaţii, în paragrafele 21 - 23)
Bursa a crescut luni cu 2,07%, în linie cu marile pieţe europene, după corecţia de 1,1% înregistrată vineri, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat în continuare cea mai mare parte din lichiditate.
Piaţa de la Bucureşti a urmat linia ascendentă a burselor externe, care nu au fost influenţate de raidurile armate ale coaliţiei internaţionale asupra Libiei, cu scopul de a-l determina pe liderul Muammar Gaddafi să înceteze ofensiva militară împotriva rebelilor şi violenţele contra populaţiei civile.
Pe de altă parte, apetitul investitorilor a revenit uşor, influenţat de ştirile cu privire la progresele înregistrate de Japonia în încercarea de a ţine sub control scurgerile de radiaţii la complexul nuclear afectat sever de cutremurul din 11 februarie.
În acest context, deşi cele mai multe titluri de la BVB au revenit pe creştere încă din primele minute ale şedinţei, doar acţiunile emise de şapte companii au înregistrat rulaje mai mari de 1 milion de lei.
Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, crede că piaţa locală s-ar putea menţine pe linia ascendentă din ultimele sesiuni doar dacă bursele externe se vor stabiliza după corecţiile din şedinţele precedente.
"Bursele americane s-au corectat în ultimele patru săptămâni cu aproximativ 7%, scăderile survenind pe fondul panicii create de evenimentele nefericite din Japonia, dar mai ales din cauza înrăutăţirii situaţiei din Libia. Şansele unei crize nucleare au scăzut considerabil după ce în weekend autorităţile japoneze au reuşit să răcească mai multe reactoare din cadrul centralei de la Fukushima. Pe de altă parte, în Libia situaţia rămâne imprevizibilă", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.
Totodată, el consideră că după stabilizarea pieţelor externe, acestea ar putea reveni pe creştere.
"Cred că sunt şanse destul de mari ca pieţele externe de capital să se stabilizeze pe termen scurt şi să retesteze nivelurile maxime înregistrate în urmă cu câteva săptămâni. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci este probabil ca şi piaţa locală să evolueze într-un ritm asemănător şi să vedem noi maxime pe indicii BET şi BET-FI", a mai spus analistul.
La închiderea zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era în creştere cu 2,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,5% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare.
Totodată, indicele BET-FI, care sintetizează evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi începând de luni şi titlurile Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,69%.
Titlurile Fondului Proprietatea sunt înglobate de luni în patru dintre cei cinci indici calculaţi de Bursei de Valori, BET, BET-C, BET-FI şi BET-XT (al celor mai lichide 25 de acţiuni).
După prima jumătate a sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, se plasa cu 2,24% peste nivelul de vineri.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 47,2 milioane lei (11,3 milioane euro), sumă 6% sub rulajul din şedinţa precedentă, de 50,4 milioane lei (12,1 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea au condus detaşat topul rulajelor, cu operaţiuni de 26,5 milioane lei, şi au asigurat 56% din lichiditatea pieţei. Pe piaţa principală operaţiunile au cumulat 21,4 milioane lei, iar pe segmentul tranzacţiilor speciale au fost cedate 0,06% din titlurile Fondului, pentru 5,1 milioane lei.
Cea mai recentă operaţiune de pe piaţa principală cu aceste titluri a fost realizată la 0,611 lei, preţ în creştere cu 0,66%, iar deal-ul a fost efectuat la 0,61 lei, cu 0,49% pste referinţă.
În jurul orei 16:06, în piaţă au fost transferate direct două pachete de acţiuni reprezentând aproape 12,7% din titlurile Prodplast, pentru 2,6 milioane lei. Operaţiunile au fost realizate în mai puţin de un minut, la preţurile de 1,2 lei şi, respectiv, de 1,22 lei. Prima cotaţie a fost cu 5,51% sub preţul de vineri, iar a doua a fost cu 3,93% mai redusă.
Pachetul de titluri transferat este apropiat cu participaţia pe care fondul de investiţii Broadhurst o are la Prodplast, de 12,69%.
La finalul sesiunii, titlurile Prodplast erau cotate la 1,21 lei, în scădere cu 4,72%, iar tranzacţiile însumau 2,6 milioane lei.
Totodată, pe sistemul alternativ de la Sibex au fost realizate operaţiuni cu 15,6% din titlurile Prodplast Imobiliare, firmă desprinsă din Prodplast, pentru 18,1 milioane lei. Şi în acest caz, participaţia este apropiată de pachetul de titluri deţinut de Broadhurst. Principalii cumpărători de acţiuni Prodplast Imobiliare au fost omul de afaceri Florin Pogonaru şi SIF Oltenia (SIF5). Pogonaru deţine prin mai multe firme 36% din titlurile Prodplast Imobiliare, iar SIF Oltenia are aproape 18% din titluri.
Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Oltenia (SIF5) - 3,9 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 2,6 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,6 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,1 milioane lei şi Dafora (DAFR) - 1 milion de lei.
Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate, contracte futures, unităţi de fond şi obligaţiuni, astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 47,7 milioane lei (11,3 milioane euro). Valoarea este cu 8% mai redusă decât rulajul total de vineri, de 51,8 milioane lei (12,4 milioane euro).
Transferurile de pe piaţa Rasdaq au cumulat doar 193.000 de lei, sumă de peste trei ori sub lichiditatea din şedinţa anterioară, de 1,6 milioane lei.
Titlurile Imotrust Arad (ARCV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de numai 15.000 de lei, iar cotaţia a crescut cu 1,88%, la 0,0815 lei.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu maximum 2,1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu până la 1,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12