- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.04.2009, 17:24)
- Stefan Musgociu , Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a crescut cu 3%, contrar traiectoriei uşor descendente a marilor pieţe externe
(adaugă declaraţiile unui broker, în paragrafele 8 şi 16, cotaţiile unor acţiuni, în paragrafele 9 - 15 şi 17 - 18, şi evoluţia pieţei Rasdaq, în paragrafele 19 - 21)
Urmărește
5 afișări
Bursa a crescut, miercuri, cu 3%, pentru a doua şedinţă consecutivă, evoluţia fiind contrară cu traiectoria uşor descendentă a marilor pieţe europene, însă lichiditatea a fost redusă, de 14,1 milioane lei, şi susţinută în proporţie de 33% de tranzacţii cu acţiunile BRD şi Banca Transilvania.
Investitorii de la Bucureşti au urmat încă de la deschidere tendinţa ascendentă de marţi a burselor din SUA, care au urcat cu până la 1,78%. Traiectoria pieţelor americane nu a fost preluată însă miercuri şi de marile burse europene, care la finalul şedinţei de la Bucureşti aveau corecţii uşoare, cuprinse între 0,76% şi 1,81%. În acelaşi timp, pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est aveau o evoluţie mixtă, cu creşteri de până la 0,88% şi scăderi de cel mult 0,65%.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost efectuate la preţuri în medie cu 2,43% mai mari faţă de referinţă, iar cotaţiile titlurilor companiilor din sectorul energetic au urcat cu 2,97%.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avut oscilaţii vizibile de preţ în primele două ore ale şedinţei, astfel că, după ce au urcat cu 1,8% la deschidere, în numai 30 de minute cotaţiile au scăzut sub valorile de marţi. După ce au atins cele mai reduse valori ale zilei, în medie cu 1,46% mai jos faţă de referinţă, în jurul orei 11:10 acţiunile SIF-urilor au revenit pe creştere.
Cu puţin înainte de ora 15:00 titlurile au ridicat indicele BET-FI cu 4,5% peste referinţă, însă apoi cotaţiile au mai scăzut, iar la închidere s-au plasat în medie cu 2,34% peste nivelul şedinţei anterioare.
În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 2,26%.
Lichiditatea pieţei, de 14,1 milioane lei (3,3 milioane euro), a fost cu 13% mai redusă faţă de valoarea cumulată a tranzacţiilor din şedinţa anterioară, de 16,1 milioane lei (3,8 milioane euro). Rulajul Bursei a fost susţinut în proporţie de 33% de transferurile cu acţiuni BRD şi Banca Transilvania, în valoare cumulată de 4,6 milioane lei.
"Piaţa este foarte apatică, după ce a crescut foarte mult şi cea mai mare parte dintre investitori şi-au marcat profiturile săptămâna trecută. Acum este normal ca nimeni să nu vândă şi nici să nu cumpere. Toţi aşteaptă o nouă direcţie, dar deocamdată datele care vin nu sunt foarte importante. La fel ca la noi este şi pe bursele externe, o zi la deal o zi la vale", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.
Preţul titlurilor BRD a crescut cu 0,8%, la 6,3 lei, iar acţiunile au avut cea mai mare lichiditate din piaţă, de 2,9 milioane lei.
Printr-o tranzacţie specială, au fost cedate titluri Banca Transilvania reprezentând 0,094% din capitalul social al instituţiei de credit, la un preţ de 0,79 lei, similar cu ultima cotaţie de marţi. Valoarea transferului a fost astfel de 790.000 de lei.
Pe piaţa principală, acţiunile băncii au înregistrat un rulaj de 957.000 de lei şi au urcat cu 2,53%, la 0,81 lei.
Titlurile SIF Banat-Crişana şi Transilvania au încheiat cu cele mai vizibile creşteri de la categoria societăţilor de investiţii financiare, de 6,03%, respectiv 3,11%, fiind cotate la 0,51 lei şi la 0,298 lei. Transferurile cu acţiuni SIF Banat-Crişana au însumat 616.000 de lei, iar titlurile SIF Transilvania au avut o lichiditate de 392.000 de lei.
Investitorii au ridicat uşor şi cotaţiile acţiunilor SIF Oltenia şi Moldova, cu 1,43%, respectiv 1,39%, în timp ce preţul titlurilor SIF Muntenia a avansat cu 0,42%. Ultimele operaţiuni cu acţiuni SIF Oltenia şi Moldova au fost efectuate la 0,495 lei, respectiv 0,437 lei, iar cotaţia SIF Muntenia a urcat la 0,482 lei. Titlurile SIF Oltenia şi Moldova au fost cele mai lichide de la această categorie, cu rulje apropiate de 1,2 milioane lei fiecare, în timp ce transferurile cu acţiuni SIF Muntenia au însumat 219.000 de lei.
Acţiunile SSIF Broker au avut una dintre cele mai bune evoluţii din piaţă, avansând cu 11,97%, la 0,131 lei, deşi în primele tranzacţii cotaţia a scăzut cu peste 9%, imediat după ce piaţa a fost informată despre intenţia conducerii firmei de a reduce capitalul social cu 72,2 milioane lei. Transferurile cu acţiunile firmei au cumulat 633.000 de lei.
Investitorii au continuat să aibă un interes ridicat pentru acţiunile SSIF Broker, tranzacţionând titluri care reprezintă 1,7% din capitalul firmei. În ultimele opt şedinţe preţul acestor acţiuni a urcat cu aproape 82%, fiind transferate titluri reprezentând 10,74% din capitalul SSIF Broker. Petru Prunea a fost înlocuit joi în funcţia de preşedinte al firmei de brokeraj de către Anton Ionescu, iar brokerii cred că această schimbare în conducere a dus la o "luptă" între acţionari pentru controlul societăţii.
"Este clar că la Broker se agită puţin spiritele. Este stilul domnului Prunea, care nu cedează foarte uşor nici o luptă. Este normal să încerce orice armă pe care crede că o controlează mai bine decât oponenţii săi", a afirmat Tod.
Titlurile Alro au urcat puternic, cu 14,71%, la 1,56 lei, încă din primele minute de tranzacţionare, după care investitorii nu au mai plasat ordine de vânzare, decât la închidere. Tranzacţiile cu aceste titluri au însumat 167.000 de lei.
În sectorul petrolier, acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat vizibil, cu 7,24%, la 0,0311 lei, în timp ce titlurile Petrom au avansat cu 3,27%, la 0,158 lei. Transferurile cu titluri Rompetrol Rafinare au cumulat 1,2 milioane lei, iar acţiunile Petrom au avut un rulaj de 1,3 milioane lei.
Jucătorii din piaţă au avut un interes redus pentru tranzacţionarea acţiunilor listate pe piaţa Rasdaq, astfel că rulajul, de 846.000 de lei (200.000 de euro), a fost de peste două ori mai redus faţă de valoarea cumulată a transferurilor de marţi, de 1,7 milioane lei (417.000 de euro).
Titlurile companiilor de pe Rasdaq au fost transferate la preţuri în imediata apropiere a valorilor de marţi, astfel că la finalul şedinţei, indicele compozit, Rasdaq-C, era în stangnare.
Acţiunile UPSS Botoşani au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 385.000 de lei. Printr-o tranzacţie au fost cedate titluri reprezentând 1,8% din capitalul producătorului de electropompe, la preţul de 5,9 lei, nive similar cu referinţa. Firma este controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu, care deţine acţiuni reprezentând puţin peste 72% din capitalul social al societăţii. Chelu a vândut în ultimele şedinţe 2,88% din acţiunile firmei, cu 635.000 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe