- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a crescut foarte uşor, iar acţiunile FP au continuat să asigure rulajul
(adaugă informaţii, în paragrafele 18 şi 21 - 23)
Bursa a crescut foarte uşor marţi, cu 0,11%, după patru şedinţe de corecţii, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure cea mai mare parte a lichidităţii, deşi volumul de titluri transferate a fost mai redus decât în sesiunile anterioare.
În precedentele patru şedinţe, indicele general al bursei, BET-C, a scăzut cu 2,39%.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua de marţi la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de luni, astfel că piaţa a avansat cu cel mult 0,75%. Revenirea a fost influenţată de bursele externe, care au început să recupereze o parte din corecţiile din ultimele sesiuni.
Ulterior, cotaţiile titlurilor de la BVB au revenit la niveluri în imediata apropiere a valorilor de luni, cu excepţia titlurilor SIF.
La închidere, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au fost tranzacţionate la preţuri în creştere în medie cu numai 0,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,32% peste nivelul de luni.
Totodată, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au urcat în medie cu 1,93%, după ce în precedentele patru şedinţe au dus indicele BET-FI cu 8,8% în jos.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în creştere cu 0,64%.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că revenirea pieţei a fost determinată în principal de evoluţia burselor externe, însă atrage atenţia că mulţi investitori încă nu au încredere în continuarea liniei ascendente.
"S-a simţit o oarecare incertitudine, investorii fiind oarecum rezervaţi în a intra mai puternic la cumpărare. Volumele tranzacţionate au fost mai scăzute faţă de media ultimelor şedinţe, iar asta arată că unii investitori încă nu au încredere în evoluţia pieţei pe termen scurt, după prima şedinţă de revenire. În perioada următoare cred că sunt şanse să vedem o creştere a volatilităţii preţurilor, situaţia fiind determinată în special de contextul internaţional", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.
El a arătat că pe piaţa din SUA indicele Dow Jones Industrial Average, unul dintre cei mai importanţi indici bursieri, se află uşor sub nivelul de rezistenţă de 12.000 de puncte şi crede că dacă acest nivel va fi depăşit, creşterile ar putea continua şi pe bursa de la Bucureşti.
Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide şi au asigurat 77% din rulajul pieţei acţiunilor, de 59,3 milioane lei (13,9 milioane euro).
Pe prima poziţie în topul rulajelor s-au tot acţiunile FP, cu operaţiuni 30,7 milioane lei, dintre care 1,8 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Totuşi, volumul de titluri Fondul Proprietatea transferate a reprezentat numai 0,36% din acţiunile FP, faţă de rulajul de luni, de 0,58% din capitalul social.
La finalul şedinţei, titlurile Fondului erau cotate la 0,623 lei, preţ în creştere cu 1,3%.
"S-a observat o scădere a interesului pentru acţiunile Fondului Proprietatea, însă această situaţie a fost pentru aproape toate acţiunile tranzacţionate. Acesta este un semn că titlurile FP sunt corelate cu restul pieţei. Deasemenea, s-a observat şi o corelare în evoluţia preţului acţiunilor Fondului Proprietatea cu restul titlurilor tranzacţionate, iar acestă situaţie cred că se va menţine şi în viitor", a mai spus Mureşian.
Cele mai mari pachete de acţiuni OMV Petrom au fost transferate în jurul orelor 11:15 şi 13:00. Investitorii au tranzacţionat în total titluri ale companiei petroliere de 14,8 milioane lei. Ultima operaţiune a fost efectuată la 0,3621 lei, preţ cu 0,58% peste cotaţia de luni.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 59,3 milioane lei (13,9 milioane euro), a fost cu 18% mai redusă decât valoarea cumulată a transferurilor de luni, de 72,3 milioane lei (17 milioane euro).
Acţiunile OMV Petrom şi FP au fost urmate în topul rulajelor de titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) - 2,7 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 2,4 milioane lei şi SIF Oltenia (SIF5) - 2,3 milioane lei.
Acţiunile BVB au crescut cu 2,81%, la 43,9 lei, iar cea mai recentă operaţiune cu titlurile SIF Oltenia a fost realizată la 1,39 lei, cotaţie cu 3,12% peste nivelul de luni.
Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate marţi de Banca Transilvania, astfel că preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,07%, la 1,4 lei.
Profitul net al băncii a crescut anul trecut cu 58%, la 97,8 milioane lei, în contextul majorării veniturilor nete din dobânzi cu 32%, la 980,7 milioane lei, şi a cheltuielilor nete cu provizioanele cu 22%, la 640 milioane lei.
Unii investitori au tranzacţionat şi produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 943.000 de lei (222.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 60,2 milioane lei (14,1 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 827.000 de lei, sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul de luni, de 1,7 milioane lei.
Titlurile Concefa Sibiu (COFI) şi Armax Gaz Mediaş (ARAX) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de câte 170.000 de lei. Acţiunile Concefa au crescut cu 7,14%, la 0,15 lei, iar titlurile Armax au avansat cu 3,5%, la 0,148 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor