- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.03.2009, 17:31)
- Stefan Musgociu , Stefan Musgociu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a crescut marţi cu 4%, iar în luna martie a urcat cu 24,6%
(modifică titlurl şi lead-ul, adaugă informaţii despre evoluţia Bursei în luna martie, în pasragrafele 2 - 4, cotaţiile unor acţiuni, în paragrafele 10 - 16, şi evoluţia pieţei Rasdaq, în paragrafele 17 - 19)
Urmărește
12 afișări
Bursa a avansat marţi cu 4,09% şi a recuperat astfel o parte din scăderea de 7,84% din ultimele două şedinţe, astfel că în martie a urcat cu 24,6%, înregistrând cea mai bună evoluţie lunară din ultimii patru ani şi două luni.
O dinamică mai accelerată a Bursei decât cea din martie nu a mai fost înregistrată din prima lună din 2005, când indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cu 27,8%.
Deşi piaţa a recuperat o parte semnificativă din declinul, de 34,53%, din primele două luni ale anului, indicele general al Bursei se plasează cu 21,56% sub nivelul de anul trecut.
La nivelul capitalizării, Bursa a câştigat în martie 10,89 miliarde lei (2,65 miliarde euro), valoare de piaţă a companiilor avansând de la 27,56 miliarde lei (6,42 miliarde euro) la 38,45 miliarde lei (9,08 miliarde euro).
Investitorii de la BVB au urmat încă de la deschiderea şedinţei de marţi traiectoria ascendentă a marilor pieţe europene, care la finalul şedinţei de la Bucureşti erau în urcare cu până la 3,39%. Bursa locală a avut cea mai bună evoluţie zilnică dintre pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est. Majoritatea burselor aveau creşteri cuprinse între 0,41% şi 3,92%, în timp ce piaţa din Bulgaria a scăzut cu 0,61%.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni în funcţie de lichiditatea de la BVB au fost efectuate la preţuri în medie cu 3,91% mai mari faţă de luni, iar cotaţiile titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avansat cu 4,89%.
Ordinele de cumpărare au ridicat, în medie, cu 2,29% şi acţiunile companiilor din sectorul energetic.
Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, s-a plasat cu 4,32% peste referinţă.
Rulajul pieţei, de 16,1 milioane lei (3,8 milioane euro), a fost cu 22% mai mare faţă de valoarea cumulată a tranzacţiilor de luni, de 13,2 milioane lei (3,1 milioane euro). Lichiditatea a fost susţinută în proporţie de 28% de transferurile cu acţiuni BRD, în sumă de 4,6 milioane lei, iar ultima operaţiune a fost efectuată la preţul de 6,25 lei.
A doua lichiditate din piaţă, de 1,6 milioane lei, a fost înregistrată de titlurile Antibiotice Iaşi. La finalul zilei, acţiunile companiei au valorat câte 0,396 lei, cotaţie similară cu referinţa.
Investitorii au ridicat semnificativ, cu 4,64%, şi preţul titlurilor Banca Transilvania, care a ajuns la 0,79 lei, pe un rulaj de 1,3 milioane lei.
Titlurile SIF Moldova şi Transilvania au încheiat ziua cu cele mai vizibile creşteri de la categoria societăţilro de investiţii financiare, de 7,75%, respectiv 6,64%, ultimele operaţiuni fiind efectuate la 0,431 lei şi la 0,289 lei. Tranzacţiile cu titluri SIF Moldova au cumulat cu puţin peste un milion de lei, iar acţiunile SIF Transilvania au avut o lichiditate de 740.000 de lei.
La preţuri uşor mai mari decât luni au fost transferate şi titlurile SIF Oltenia şi Muntenia, care au urcat cu 4,27%, respectiv 4,12%, la 0,488 lei şi la 0,48 lei, în timp ce cotaţia SIF Basnat-Crişana a avansat cu 2,34%, la 0,481 lei. Investitorii au tranzacţionat titluri SIF Oltenia de 638.000 de lei, iar acţiunile SIF Muntenia şi Bnat-Crişana au avut cele mai reduse rulaje de la acest segment, de 388.000 de lei, respectiv 213.000 de lei.
În sectorul petrolier, titlurile Petrom au urcat cu 3,38 lei, la 0,153 lei, iar cotaţia acţiunilor Rompetrol Rafinare a crescut cu 4,69%, la 0,029 lei. Operaţiuni cu titluri Petrom au cumulat 981.000 de lei, iar acţiunile Rompetrol Rafinare avut o lichiditate de 216.000 de lei.
Acţiunile Amonil Slobozia au încheiat cu cea mai severă scădere din piaţă, de 14,53%, fiind cotate la 0,01 lei. Declinul titlurilor a venit după ce conducerea producătorului de îngraşăminte chimice a anunţat că a întrerupt, luni, producţia de amoniac şi uree, pe fondul cererii scăzute pentru îngrăşămintele chimice cu azot atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, şi va disponibiliza 80% din angajaţi. Tranzacţiile cu titlurile Amonil au cumulat 128.000 de lei.
La polul opus, acţiunile Alro Slatina au crescut cu 14,29%, fiind cotate la 1,36 lei. Titlurile au rămas în partea a doua a zilei fără ordine de vânzare. Interesul investitorilor a fost stimulat de anunţul companiei în legătură cu intenţia de a acorda dividende. Consiliul de Administraţie al producătorului de aluminiu a propus acţionarilor distribuirea de dividende în valoare cumulată de 205,3 milioane lei, respectiv câte 0,2876 lei pentru fiecare titlu, nivel de două ori mai redus faţă de anul trecut. Acţiunile Alro au avut un rulaj de 120.000 de lei.
Acţiunile companiilor listate pe piaţa Rasdaq au fost tranzacţionate la preţuri uşor sub valorile de luni, astfel că indicele compozit, Rasdaq-C, a scăzut cu 1,67%.
Investitorii au transferat titluri în valoare cumulată de 1,7 milioane lei (417.000 de euro), astfel că rulajul a fost de peste trei ori mai mare faţă de lichiditatea şedinţei precedente, de 491.000 de lei (115.000 de euro).
Titlurile Simerom Sibiu au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 490.000 de lei, după ce proprietarul firmei, Ioan Baltag, a vândut pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 90,74% din capitalul producătorului de utilaje pentru prelucrarea metalelor şi a maselor plastice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului