UPDATE: Bursa a crescut nesemnificativ vineri, pe o lichiditate în scădere

(adaugă informaţii, în paragrafele 20 - 23)

Urmărește
2 afișări

Bursa a crescut nesemnificativ vineri, cu 0,1%, într-o piaţă în care prudenţa investitorilor la tranzacţionare, inclusiv a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a limitat lichiditatea la 33 milioane lei, sumă cu 27% mai redusă decât rulajul de joi.

Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii reduse încă de la deschidere, în condiţiile în care foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare, majoritatea preferând să revină pe poziţii de aşteptare.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, spune că cei mai mulţi investitori sunt prudenţi deoarece piaţa este într-un "moment de cumpănă", indicii BET şi BET-FI testând nivelurile de rezistenţă atinse în aprilie 2010.

"Ţinând cont de faptul că multă lume este conştientă de importanţa acestor nivele pe termen scurt, este normal ca o parte dintre investitori să nu fie tentaţi să cumpere la aceste nivele de preţ şi speră că alţii îşi vor asuma riscul unor posibile corecţii. Totuşi, aceasta nu înseamnă că trec imediat în poziţia de vânzare", a declarat Ciubotaru pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, astfel că indicele BET a scăzut cu numai 0,08%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,27% sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

La preţuri apropiate de ultimele cotaţii de joi au fost tranzacţionate şi acţiunile companiilor din sectorul energetic, astfel că indicele BET-NG a scăzut cu 0,34%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în stagnare.

În această săptămână, piaţa a crescut cu 2%, astfel că raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele general, BET-C, este cu 9,4% mai sus.

Totodată, cotaţiile primelor zece acţiuni în funcţie de lichiditate au avansat pe medie cu 2,7%, în timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au ridicat indicele BET-FI cu 7,2%. Interesul pentru acţiunile SIF-urilor a fost determinat de propunerile SIF Moldova de valorificare a titlurilor deţinute la BCR.

La sfârşitul şedinţei de vineri, indicele BET se plasa cu 10,9% nivelul de anul trecut, iar cotaţiile titlurilor SIF erau pe medie cu 11,15% mai mari.

Ciubotaru spune că pentru stabilirea unui ritm ascendent susţinut este nevoie de intrări de bani în piaţă din partea jucătorilor străini, nu numai de încredere.

"Economia românească nu este în situaţia în care să creeze free cash-flow (disponibil suplimentar bănesc - n.r) chiar dacă PIB-ul creşte cu 2% anul acesta. Statul, pe de o parte, şi serviciul datoriei precedente, pe de altă parte, vor acţiona ca nişte bureţi pentru orice disponibil suplimentar. Uitându-ne la pieţele importante emergente, ele sunt toate pe un trend descendent de patru luni. Deci investitorii globali se cam retrag deocamdată din pieţele emergente. Ce va fi peste trei luni vom vedea la momentul respectiv, dar acum externul nu susţine cu cash suplimentar pieţele de frontieră", a mai spus brokerul.

În prima oră, unii investitori au vizat acţiunile Impact (IMP), cu care au fost efectuate operaţiuni cu volume mai mari, atât în piaţa principală, cât şi un deal. În total au fost transferate titluri reprezentând cumulat 3,96% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar, pentru 3,6 milioane lei. Volumule mari de pe piaţa principală şi deal-ul au fost efectuate la preţul de 0,455 lei, cu 2,88% sub ultima cotaţie de joi.

Ulterior, cu titlurile Impact au fost realizate transferuri cu volume reduse şi la acelaşi preţ. Astfel, la inchiderea zilei, acţiunile erau cotate la 0,4502 lei, în scădere cu 3,91%, iar pe piaţa principală aveau un rulaj de 2 milioane lei. Deal-ul a fost realizat pentru suma de aproape 1,7 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să fie cele mai lichide, deşi rulajul a fost vizibil mai redus decât în şedinţele precedente. Operaţiunile cu acţiunile Fondului au însumat 7,2 milioane lei, valoarea reprezentând doar 22% din lichiditatea pieţei. De la listare, acţiunile FP au asigurat constant peste jumătate din rulajul bursei, exceptând ziua de vineri.

Ultima tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,6135 lei, preţ în scădere cu 0,41%.

Brokerul crede că la vânzare sunt investitori care au acumulat în ultimii trei ani de zile de pe piaţa "gri", dar şi foşti proprietari care vând măcar o parte din despăgubire pentru necesităţi curente, în timp ce la cumpărare sunt fonduri externe care acumulează.

"Ţinând cont de structura portofoliului FP, şanse de modificare substanţială a VUAN-ului (valoarea unitară a activului net - n.r.) nu există pe termen de un an şi cei care acumulează ştiu acest lucru, de aceea nu se grăbesc. Preţul a fost foarte stabil în jurul nivelului de 0,6 lei, iar acest fapt crează premisele unui trend abrupt în ambele direcţii, susţinut de volume importante, dacă vor fi depăşite vizibil unul dintre reperele 0,6 sau 0,63 lei", a afirmat Ciubotaru.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni, 33 milioane lei (7,8 milioane euro), a fost cu 27% mai redusă decât valoarea cumulată a operaţiunilor de joi, de 45 milioane lei (10,7 milioane euro).

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cu operaţiuni de 4,2 milioane lei şi, respectiv, de 3,4 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a scăzut cu 0,34%, la 1,482 lei, iar acţiunile SIF Moldova au înregistrat un recul de 1% şi au ajuns la 1,375 lei.

Totodată, au fost realizate şi transferuri cu produse structurate, obligaţiuni, contracte futures şi unităţi de fond în valoare cumulată de 732.000 de lei (174.000 de euro). Astfel, rulajul total al BVB, de 33,7 milioane lei (8 milioane euro), a fost cu 28% sub valoarea cumulată a operaţiunilor de joi, de 46,5 milioane lei (11 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq tranzacţiile au cumulat 524.000 de lei, sumă de două ori mai redusă decât rulajul din sesiunea anterioară, de 1,1 milioane lei.

Acţiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 108.000 de lei, iar cotaţia a scăzut cu 1,6%, la 0,37 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în creştere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,3%, în timp ce piaţa de la Paris înregistra o corecţie de 0,2%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu maximum 0,6%, iar pieţele din Cehia şi Rusia erau în scădere cu câte 0,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici