- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a crescut şi vineri, astfel că în această săptămână a avansat cu 2,9%
(adaugă informaţii, în paragrafele 14 - 18)
Bursa a crescut, vineri, cu 0,88%, pentru a patra şedinţă consecutiv, accelerându-şi ascensiunea din această săptămână la 2,91%, iar lichiditatea din ultima sesiune a fost asigurată în proporţie de 38% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV).
În primele două ore majoritatea titlurilor au fost transferate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, deşi pieţele vest-europene au debutat pe creştere. Ulterior, bursa locală s-a recuplat la linia ascendentă a pieţelor externe şi volumele de tranzacţionare au revenit la nivelurile de joi.
Dragoş Dărăbuţ, analist la Tradeville, crede că cel puţin până la adunările generale ale acţionarilor, majoritatea programate în a doua parte a lunii aprilie, investitorii îşi vor orienta atenţia şi spre acţiuni mai puţin lichide şi care au avansat mai lent în acest an.
"Este posibil să vedem o astfel de mişcare, deoarece unele acţiuni au crescut mult în acest an. Un exemplu sunt titlurile SIF-urilor, care au urcat cu aproximativ 40% de la nivelurile minime din acest an, atinse în luna februarie", a declarat Dărăbuţ pentru MEDIAFAX.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,94%, iar titlurile companiilor din sctorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,96% peste nivelul de joi.
Totodată, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,52%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a încheiat ziua în creştere cu 0,83%.
Analistul crede că investitorii vor avea o reacţie vizibilă în piaţă la momentul prezentării datelor privind evoluţia economiei în primul trimestru dacă va fi infirmată ieşirea din recesiune.
"Datele privind revenirea economiei pe creştere sunt incluse în preţ, însă o eventuală infirmare a aşteptărilor pozitive ar putea contribui la scăderea pe termen scurt a încrederii investitorilor şi, implicit, va duce la corecţii", a explicat Dărăbuţ.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 38,5 milioane lei (9,3 milioane euro), sumă cu 26% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 52,1 milioane lei (12,7 milioane euro).
El crede că rulajul pieţei este încă redus raportat la capitalizare, deşi lichiditatea medie zilnică s-a dublat în acest an faţă de rulajele din 2010, la aproximativ 11 milioane euro, datorită listării Fondului Proprietatea.
"Faptul că valoarea tranzacţiilor s-a dublat este, totuşi, un lucru pozitiv", a adăugat Dărăbuţ.
Acţiunile Fondului Proprietatea şi Banca Transilvania s-au clasat pe primele poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 9,6 milioane lei şi, respectiv, 4,9 milioane lei. Cotaţia acţiunilor FP a avansat cu 0,33%, la 0,609 lei, iar titlurile băncii au crescut cu 1%, la 1,512 lei.
Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat şi acţiunile Transelectrica (TEL) - 3,4 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 3,3 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 3,1 milioane lei, BRD (BRD) - 3,1 milioane lei, OMV Petrom (SNP) - 2,1 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei şi SIF Muntenia (SIF4) - 1 milion de lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1,3 milioane lei, sumă cu 48% mai redusă decât rulajul de joi, de 2,5 milioane lei.
La finalul şedinţei au fost înregistrate în sistemul pieţei rezultatele ofertei de preluare de la Capitol Bucureşti (CABU), în valoare de 2,4 milioane lei. Firma GL&A Holding, din Austria, acţionarul majoritar al societăţii hoteliere a preluat 32,02% din acţiunile Capitol, majorându-şi participaţia de la 63,38% la 95,4%. Acţionarul majoritar a propus celorlalţi investitori un preţ de 4,18 lei/titlu, cu 26,28% peste cea mai recentă cotaţie din piaţă, de 3,31 lei, înregistrată marţi.
Pe piaţa principală, titlurile Electromagnetica (ELMA) şi Conpet (COTE) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 352.000 de lei şi, respectiv, 323.000 de lei. Acţiunile Electromagnetica au crescut cu 0,43%, la 0,3715 lei.
Totodată, titlurile Conpet au sărit cu 25%, la 50 lei, după ce Fondul Proprietatea, acţionar al companiei, a solicitat distribuirea sumei de 70 milioane lei din rezervele Conpet sub formă de dividende, pe lângă suma deja propusă de conducerea societăţii, de 34,8 milioane lei.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,9%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau oscilaţii reduse. Cele mai vizibile variaţii erau consemnate de bursele din Bulgaria şi Rusia. Piaţa din Bulgaria era în scădere cu 0,6%, în timp ce bursa din Rusia avansa cu 1,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO