- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a crescut uşor, după trei şedinţe de scădere, pe un rulaj salvat de acţiunile FP
(adaugă informaţii, în paragrafele 14 - 21)
Bursa a crescut miercuri cu 0,15%, după trei şedinţe consecutive de corecţii, însă cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au dominat piaţa, acoperind 82% din lichiditate.
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de marţi, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, deşi marile pieţe europene au revenit pe creştere după trei şedinţe consecutive de corecţii.
Piaţa locală a recuperat, astfel, doar o mică parte din corecţia de 2,9% din precedentele trei sesiuni.
"Situaţia încă tulbure a datoriilor suverane ale Greciei, Italiei, Irlandei, Portugaliei şi Spaniei are o influenţă negativă asupra sentimentului investitorilor, ceea ce s-a resimţit şi pe piaţa locală atât pe partea de acţiuni, cât şi pe piaţa valutară, în ciuda faptului că doar acum o săptămână România a reprimit de la Fitch statutul de «investment grade». Implicaţiile acestui upgrade trebuiesc văzute pe termen mediu-lung, o abordare pe termen scurt în ceea ce privesc efectele pozitive asupra pieţei de capital ar fi cumva forţată", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România.
La finalul şedinţei, cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, erau în scădere în medie cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG la nivelul de marţi.
Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea, astfel că la indicele BET-FI a crescut nesemnificativ, cu 0,07%.
Pe de altă parte, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu doar 0,17%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 38,1 milioane lei (8,9 milioane euro), valoare cu doar 5% redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 40,1 milioane lei (9,5 milioane euro).
"Nu cred că volumele modeste de pe majoritatea acţiunilor pot fi puse pe seama derulării ofertei de la Petrom. Încheierea cu success a acestei oferte va consemna un important pas înainte pentru bursa românească în ceea ce priveşte obţinerea statului de piaţă emergentă, faţă de piaţă de frontieră aşa cum este acum", a afirmat Avram.
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă detaşat în topul lichidităţii şi au asigurat 82% din rulajul pieţei. Operaţiunile de miercuri au însumat 31,2 milioane lei, sumă din care 12,7 milioane lei au reprezentat valoarea a trei tranzacţii realizate în ultimele 15 minute cu 0,19% din acţiunile Fondului.
La închiderea sesiunii, aceste titluri erau cotate la 0,5235 lei, preţ cu doar 0,1% sub închiderea de marţi.
În acelaşi timp, doar acţiunile emise de 9 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.
"Cred că piaţa locală va încerca o consolidare pe acumulare la nivelurile actuale, pe perioada estivală", a mai spus brokerul.
Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile BRD (BRD) şi SIF Oltenia (SIF5), de 1,9 milioane lei şi, respectiv, de 1,3 milioane lei. Titlurile băncii au scăzut cu 0,21%, la 13,97 lei, în timp ce acţiunile SIF Oltenia au stagnat la 1,39 lei.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au consemnat cel mai redus rulaj din ultimele două luni şi trei săptămâni, operaţiunile de miercuri cumulând doar 84.000 de lei. La 22 aprilie titlurile companiei petroliere au avut un rulaj de numai 21.000 de lei.
Preţul acestor acţiuni a scăzut miercuri, în a treia zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 9,84% din titlurile OMV Petrom, cu 0,26%, la 0,389 lei. Cotaţia este cu 15,4% sub preţul maxim cerut de stat, de 0,46 lei/acţiune.
Investitorii nu au reacţionat la informaţia potrivit căreia Transelectrica (TEL) a înregistrat în primul semestru un profit net de 9,9 milioane lei, faţă de pierderile de 58 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Compania intenţionează să rectifice în creştere estimările de profit brut pentru acest an, cu 68%, la 42 milioane lei (9,8 milioane euro).
La finalul şedinţei, acţiunile Transelectrica erau cotate la 22 lei, preţ similar nivelului de marţi, iar operaţiunile au totalizat doar 92.000 de lei.
Unii investitori au tranzacţionat şi obligaţiuni (2,7 milioane lei), contracte futures (1,7 milioane lei) şi produse structurate (1,2 milioane lei), astfel că lichiditatea totală a Bursei a fost de 43,9 milioane lei (10,2 milioane euro). Rulajul este aproape la jumătate faţă de valoarea de marţi, de 74,8 milioane lei (17,7 milioane euro), când s-au realizat transferuri mai mari cu produse structurate şi cu obligaţiuni.
Pe piaţa Rasdaq investitorii au tranzacţionat acţiuni de 786.000 de lei, valoare cu 65% peste rulajul de marţi, de doar 476.000 de lei.
Titlurile Argus Constanţa (UARG) au continuat să fie cele mai lichide, cu operaţiuni de 544.000 de lei, iar preţul a crescut cu 1,6%, la 2,6 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Frankfurt era în creştere cu 0,4%, piaţa de la Londra era în stagnare, iar bursa de la Paris consemna un recul de 0,2%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu maximum 1,4%, în timp ce bursele din Slovenia şi Bulgaria erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024