UPDATE: Bursa a crescut uşor, însă acţiunile SIF Moldova au coborât cu 5%

(adaugă informaţii, în paragrafele 16 - 21)

Urmărește
4 afișări

Bursa a crescut uşor, cu 0,39%, în linie cu pieţele externe, însă pe o lichiditate redusă, iar acţiunile SIF Moldova (SIF2) au coborât cu 5%, din cauză că începând de vineri cumpărătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut.

Titlurile SIF Moldova au coborât brusc chiar de la deschidere, cu peste 5%, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse şi investitorii nu au reacţionat vizibil la această corecţie.

De regulă, în data ex-dividend preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv. Acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 0,07 lei, iar dividendul net este de 0,0756 lei/titlu.

Ultima operaţiune cu acţiunile SIF Moldova a fost realizată la 1,33 lei, preţ în scădere cu 5%. Aceste titluri au consemnat primul rulaj din piaţă, de 4,2 milioane lei, şi au devansat astfel acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care de la listare au fost, aproape zilnic, cele mai lichide.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că cei mai mulţi investitori aşteaptă să vadă reacţia celorlalţi jucători după trecerea datelor de înregistrare pentru marcarea dividendelor şi abia apoi vor începe să tranzacţioneze.

"Este interesant că SIF-urile au date diferite de înregistrare şi cred că în funcţie de reacţia pieţei la SIF Moldova se va contura o opinie între investitori şi aceştia o vor îngloba într-o strategie viitoare pentru acţiunilor SIF-urilor care au date de înregistrare ulterioare. Nu mai puţin adevărat este că mulţi investitori nu doresc să stea cu acţiuni în aşteptarea distribuirii dividendelor deoarece acest proces este de durată şi blochează practic nişte bani. Din această categorie fac parte în special speculatorii, care au nevoie de bani pentru rulaj", a declarat Chişu pentru MEDIAFAX.

Impactul corecţiei titlurilor SIF Moldova în evoluţia indicelui BET-FI a fost anulat de ascensiunea titlurilor a trei dintre SIF-uri şi ale FP. Astfel, la finalul şedinţei, indicele se plasa cu 0,73% peste nivelul de joi.

Deşi până în jurul orei 15:30 cele mai multe acţiuni au fost tranzacţionate la preţuri sub ultimele cotaţii de joi, în ultima oră bursa a trecut pe creştere. Revenirea a fost determinată de trecerea pe plus înregistrată de pieţele externe după publicarea unor date peste estimări privind piaţa forţei de muncă din SUA.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,38%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,23%.

În acelaşi timp, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,3%.

Chişu crede că investitorii vor reacţiona la rezultatele financiare din primul trimestru, pe care majoritatea companiilor le vor anunţa săptămâna viitoare, doar dacă acestea vor reprezenta surprize.

"Dacă piaţa va fi într-o stare de relaxare, efectele rezultatelor financiare asupra preţurilor vor avea efecte doar pentru câteva zile", a spus brokerul.

Rulajul pieţei, de 22,4 milioane lei (5,4 milioane euro), a fost cu puţin sub valoarea cumulată a operaţiunilor de joi, de 23,2 milioane lei (5,6 milioane euro).

Brokerul estimează că piaţa nu va repeta în acest an scenariul din al doilea semestru din 2010, când, după corecţiile din luna mai, cele mai multe acţiuni au înregistrat variaţii uşoare până la finalul anului.

"Nu mă aştept să văd o corecţie precum cea de anul trecut, dar mă gândesc că o perioadă corectivă poate începe pe perioada verii. Îmbunătăţirea climatului economic va conta foarte mult şi o revenire mai în forţă a acesteia va suscita interesul investitorilor. Ofertele secundare de vânzare a pachetelor suplimentare de acţiuni la Petrom, Transgaz şi Transelectrica vor genera interes suplimentar în piaţă, motiv pentru care nu cred că vom cădea în apatia înregistrată anul trecut", a explicat Chişu.

Acţiunile SIF Moldova au fost urmate în topul lichidităţii de titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi Fondul Proprietatea, cu rulaje apropiate, de 2,9 milioane lei şi, respectiv, de 2,6 milioane lei.

Cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a stagnat la 1,515 lei, iar titlurile FP au crescut cu 2,57%, la 0,559 lei. În şedinţa de marţi, acţiunile FP au atins cel mai redus preţ de la listare, de 0,538 lei, dar în următoarele şedinţe au revenit uşor.

Încă de la finalul săptămânii trecute unii investitori au pus presiune la vânzarea titlurilor Fondului, anticipând ca după reluarea conversiei titlurilor de despăgubire în acţiuni FP preţul va scădea mai accelerat. Totuşi, ANRP nu a eliberat încă titluri pentru conversie.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 1,3 milioane lei (318.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a urcat la 23,7 milioane lei (5,7 milioane euro).

Operaţiunile de pe piaţa Rasdaq au cumulat 723.000 de lei, valoare cu 46% mai mare decât rulajul din sesiunea anterioară, de 495.000 de lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Conpet (COTE), în sumă de 437.000 de lei. La finalul şedinţei, aceste titluri erau cotate la 43 de lei, preţ cu 2,27% sub nivelul de joi.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 0,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici