UPDATE: Bursa a crescut vineri cu 0,8%, pe cel mai redus rulaj din ultimele două luni

(adaugă alte informaţii, în paragrafele 13-15)

Urmărește
5 afișări

Bursa a crescut vineri cu 0,84%, influenţată în principal de evoluţia pieţelor externe, însă cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a coborât la cel mai redus nivel din 7 februarie.

Deşi cele mai multe acţiuni au revenit pe creştere încă din primele minute, după două şedinţe consecutive de corecţii, puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare. Piaţa s-a menţinut pe creştere până la închidere, însă ordinele de tranzacţionare introduse în piaţă au continuat să fie pentru volumele reduse de titluri.

Astfel, operaţiunile de pe piaţa acţiunilor au cumulat numai 20,8 milioane lei (5 milioane euro), sumă cu 47% mai mică decât rulajul de joi, de 39,2 milioane lei (9,5 milioane euro). O lichiditate mai redusă decât cea de vineri a fost consemnată la 7 februarie, când operaţiunile au însumat 19,6 milioane lei (4,6 milioane euro).

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, spune că lichiditatea redusă arată că piaţa trece printr-un "moment de respiro", după creşterile din ultima lună, care au fost determinate de anunţurile companiilor cu privire la dividende, dar şi de optimismul generat de stabilizarea economie româneşti. El crede că unele acţiuni au atins niveluri considerate de rezistenţă şi în prezent investitorii caută noi motive pentru continuarea mişcării ascendente.

"De obicei în astfel de situaţii apar marcările de profituri şi uşor-uşor corecţii sau evoluţii laterale (variaţii uşoare atât pe creştere, cât şi pe scădere - n.r.), precum şi diminuarea volumelor", a declarat Bărbulescu pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,54%.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,54% peste nivelul de la finalul şedinţei de joi.

În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, a crescut cu 0,59%.

Brokerul crede că piaţa locală are încă potenţial de creştere, întrucât are un decalaj faţă de bursele externe, care au crescut în a doua jumătate a anului trecut şi la începutul acestui an.

"Există potenţial pentru a merge mai departe şi de la aceste nivele, însă dacă lucrurile s-ar precipita afară, atunci clar că şi la noi situaţia se poate complica în ceea ce priveşte evoluţia bursieră. Până acum semnalele din partea economiei americane în general se menţin pozitive şi, prin urmare, acest fapt se reflectă în toate pieţele financiare. În următoarea perioadă este recomandată o atenţie sporită asupra evoluţiei pieţei pentru a avea reacţie în momentul în care intervine o mişcare bruscă", a mai spus Bărbulescu.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Oltenia (SIF5) au fost şi vineri cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,9 milioane lei şi, respectiv, de 3,8 milioane lei. Pe piaţa principală, acţiunile SIF Oltenia au avut un rulaj de 2,6 milioane lei, iar pe segmentul deal-urilor a fost realizat un transfer de 1,2 milioane lei.

Titlurile FP au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6125 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au încheiat ziua în creştere cu 0,84%, la 1,672 lei. Deal-ul cu titluri SIF a fost efectuat la 1,67 lei, preţ cu 0,72% mai mare faţă de cotaţia de joi.

Rulaje mai mari de un milion de lei au înregistrat şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV) - 2,3 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 2,1 milioane lei, OMV Petrom (SNP) - 1,2 milioane lei. Titlurile băncii au stagnat la 1,484 lei, acţiunile SIF Moldova au avansat cu 0,95%, la 1,486 lei. Pe de altă parte, titlurile companiei petroliere au scăzut cu 0,93%, la 0,424 lei.

Pe piaţa Rasdaq tranzacţiile au însumat 549.000 de lei, sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul de joi, de 1,4 milioane lei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 106.000 de lei, iar preţul a avansat cu 2,13%, la 0,1727 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici