UPDATE: Bursa a închis în scădere cu 0,84%, pe o piaţă dominată de tranzacţiile cu acţiuni FP

(adaugă informaţii, în paragrafele 13-16)

Urmărește
8 afișări

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis sesiunea de vineri în scădere cu 0,84%, pe un rulaj în creştere, de 53,35 milioane lei (5,3 milioane de euro), cel mai mare din ultima lună, acoperit în proporţie de 83% de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în coborâre medie de 0,95%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,31% sub referinţă.

Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, consideră că există în continuare loc de creşteri la BVB.

"Bursa de la Bucureşti pare relativ corect evaluată în prezent, dacă ne uităm la profiturile companiilor pe 2010, iar vestea bună este că pe titlurile cele mai lichide sunt aşteptări optimiste în privinţa rezultatelor ce vor fi obţinute în 2011. Din punctul de vedere strict al condiţiilor interne şi făcând abstracţie de mişcările de pe pieţele mature, în luna mai există loc de creştere generalizată a pieţei şi mai ales a unor titluri emise de companii la care sunt aşteptări să performeze foarte bine în 2011 din punct de vedere al rezultatelor financiare", a declarat Căruntu.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor SIF şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,03%. Din componenţa indicelui au lipsit titlurile SIF Oltenia (SIF5), deoarece au fost suspendate pentru AGA.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a consemnat o corecţie de 0,73%.

"În cazul SIF-urilor apare necesitatea ca ele să îşi explice mult mai detaliat politicile de investiţii şi de administrare. De asemenea, tema fundamentală de discuţie la SIF-uri este contradicţia între o politică agresivă de distribuţie în proporţii semnificative a profiturilor ca dividende, ceea ce se întamplă în 2011, în condiţiile în care profiturile sunt alimentate de cedări din participaţiile strategice, la BRD aşa cum a fost cazul pentru trei SIF-uri în 2010. O astfel de politică pe termen mediu şi lung nu ar fi sustenabilă pentru că ar duce la o diluare ireversibilă a valorii colecţiilor de active ale SIF-urilor, ceea ce ar limita avansul VAN şi, deci, al capitalizării SIF-urilor", a mai spus Căruntu.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni, de 53,35 milioane lei (13,09 milioane de euro), se situează la cel mai ridicat nivel din ultima lună şi cu mult mai mare faţă de rulajul de joi, de 4,9 milioane lei (1,2 milioane euro). O valoare cumulată a tranzacţiilor cu acţiuni mai mare decât cea de vineri a fost înregistrată la 25 martie, de 60 milioane lei.

Jucătorii au tranzacţionat în special acţiuni FP, de 41,07 milioane de lei, iar ultimul transfer a fost încheiat la 0,5605 lei, cu 3,2% sub referinţă.

Începând de luni se va relua conversia titlurilor de despăgubiri în acţiuni Fondul Proprietatea, la un preţ de 0,6176 lei/acţiune, faţă de 1 leu/acţiune înainte de listare, astfel că piaţa se aşteaptă ca preţul de tranzacţionare să intre pe un trend descendent în următoarea perioadă.

Titlurile FP au fost schimbate şi pe piaţa Deal, prin trei tranzacţii speciale care au cumulat 3,39 milioane lei. Cel mai recent schimb pe piaţa deal a fost perfectat la 0,56 lei, cu 3,28% sub referinţă.

Acţiunile Fondului au fost suspendate miercuri şi joi pentru desfăşurarea AGA. Acţionarii au aprobat miercuri distribuirea unui dividend de 0,03141 lei/acţiune, la solicitarea Ministerul Finanţelor Publice, nivel dublu faţă de propunerea administratorului Franklin Templeton.

Al doilea rulaj din piaţa principală, de 2,7 milioane de lei, a fost înregistrat de acţiunile BRD, care au închis sesiunea la un preţ 15 lei, cu 0,66% sub referinţă.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) - 1,3 milioane de lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,2 milioane de lei şi SIF Transilvania - un milion de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 398.500 lei, sub lichiditatea de joi, 575.000 de lei.

Titlurile Bega Turism Timişoara (SCDE) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 230.000 de lei, iar preţul a crescut cu 68,32%, la 11,9 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marirel burse vest-europene afişau creşteri modeste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici