- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a revenit pe creştere după două şedinţe de corecţii
(adaugă informaţii, în paragrafele 17 şi 20 - 21)
Bursa a crescut luni cu 0,26%, după două şedinţe de corecţii uşoare, iar tranzacţiile cu titlurile OMV Petrom (SNP) au asigurat o treime din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 15,2 milioane lei.
În precedentele două şedinţe piaţa a scăzut cumulat cu 1,8%.
În prima oră a sesiunii de luni preţurile au crescut uşor, cu cel mult 0,46%, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse. După ora 11:20, indicii bursieri au coborât foartre uşor sub nivelurile de vineri.
Piaţa a trecut din nou pe creştere uşoară în ultima oră, însă investitorii au continuat să introducă ordine pentru volume reduse de acţiuni.
Analistul Intercapital Invest Andreea Gheorghe crede că bursa înregistrează doar corecţii uşoare şi spune că există motive pentru continuarea liniei ascendente cel puţin în primul semestru al anului.
"Printre acestea este interesul în creştere pentru acţiunile de la BVB prin conturarea unor premise favorabile unei importanţe mai ridicate a pieţei de capital în România. Totodată, acţiunile sunt tranzacţionate la un nivel redus, deoarece bursa locală a evoluat în lateral în a doua jumătate a anului trecut, în timp ce pieţele externe au urcat", a declarat Gheorghe pentru MEDIAFAX.
Ea consideră că atenţia investitorilor se va axa în următoarele şedinţe pe acţiunile Fondului Proprietatea, însă, exclude posibilitatea ca titlurile celorlalte companii listate să intre într-un con de umbră.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în medie cu numai 0,19%, în timp ce acţiunile companiilor din sectorul energetic au indicele BET-NG cu 0,35% sub nivelul de vineri.
Pe de altă parte, titlurile celor cinci SIF-uri au încheiat ziua la preţuri în creştere în medie cu 1,08%.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,57%.
"Listarea FP este benefică pentru piaţa de capital nu doar în mod direct prin faptul că este un emitent mare, ci şi indirect întrucât pe termen mediu şi lung celelalte acţiuni listate pot deveni complementare în portofoliul celor care vor alege să investească pe bursa din România", a mai spus Andreea Gheorghe.
Ea crede că pe termen mediu şi lung acţiunile FP vor fi tranzacţionate cu un discount mai mic decât cel la care sunt transferate titlurile SIF-urilor. Analistul estimează că preţul acţiunilor FP se va stabiliza după primele şedinţe de tranzacţionare în jurul nivelului de 0,6 lei, iar la finalul anului cotaţia ar urma să ajungă spre 0,8 lei.
"Orice investiţie la bursă presupune riscuri, iar Fondul Proprietatea evident că nu face excepţii. Totuşi, aceste riscuri trebuie apreciate la un nivel rezonabil. Astfel, indiferent de volatilităţile pe termen scurt, pe termen mediu şi lung fondul ar trebui să se tranzacţioneze la un discount mult mai mic decât cele cinci Societati de Investitii Financiare dintr-un complex de motive destul de cunoscute în rândul investitorilor. SIF-urile sunt tranzacţionate în acest moment la paritate preţ/VUAN de aproximativ 0,47, însă acest indicator nu ar fi unul rezonabil pentru FP", a adăugat analistul.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 15,2 milioane lei (3,5 milioane euro), sumă cu 29% mai mare decât rulajul sesiunii anterioare, de 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro). Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 33% de tranzacţii cu acţiunile OMV Petrom, în valoare cumulată de 5,1 milioane lei.
La ora 10:28 a fost cedat, printr-o tranzacţie specială, un pachet de 5,3 milioane de titluri ale companiei, iar la puţin timp după aceasta a fost realizată direct în piaţa principală un alt transfer mai mare, cu peste 4 milioane de acţiuni OMV Petrom. Cele două pachete de acţiuni au fost cedate la acelaşi preţ, de 0,37 lei, cu 0,82% peste ultima cotaţie de vineri.
La închiderea sesiunii, titlurile companiei au fost tranzacţionate la 0,368 lei, cotaţie cu 0,27% peste nivelul de vineri. Operaţiunile din piaţa principală au însumat 3,1 milioane lei.
Rulaje mai mari de 1 milion de lei au mai consemnat acţiunile Băncii Transilvania (TLV)-1,9 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5)-1,8 milioane lei, BRD (BRD) şi SIF Moldova (SIF2), cu operaţiuni de câte 1,3 milioane lei.
Pe piaţa obligaţiunilor, pentru 22 milioane lei (5,1 milioane euro), a fost realizată o tranzacţie specială cu 2.200 de titluri de stat cu scadenţa în martie 2015 (B1504A).
Totodată, au fost transferate şi produse structurate şi unităţi de fond în valoare cumulată de 480.000 de lei (112.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 37,7 milioane lei (8,8 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul de vineri, de 14,4 milioane lei (3,3 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat tranzacţii de 494.000 de lei, sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 1,2 milioane lei.
Acţiunile Albalact (ALBZ) s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 177.000 de lei. Cea mai recentă operaţiune cu titlurile companiei a fost efectuată la 0,2514 lei, preţ cu 1,84% sub referinţă.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Londra era în creştere cu 0,3%, iar pieţele de la Paris şi Frankfurt erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,6%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 1,8%, iar piaţa din Bulgaria avansa cu 1,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO