UPDATE: Bursa a scăzut cu 0,5%, iar acţiunile BRD şi FP au asigurat cea mai mare parte a rulajului

(adaugă informaţii, în paragrafele 20 - 22)

Urmărește
6 afișări

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,49%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile cu acţiunile BRD (BRD) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 72% din lichiditatea de 52,2 milioane lei.

Îmbunătăţirea ratingului României a avut efecte vizibile pe bursă doar în şedinţa de marţi, deoarece în următoarele zile cele mai multe acţiuni au revenit la rulaje reduse, astfel că lichiditatea a continuat să fie salvată doar de titlurile Fondului Proprietatea, sau de unele deal-uri.

"Impactul pozitiv al măsurilor de stabilizare macroeconomică şi păstrarea în parametrii conveniţi cu instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană au fost deja incluşi în aşteptările pieţei înainte ca o a doua agenţie de rating să confirme aceste progrese. Impactul pozitiv suplimentar se va vedea, gradual, în timp, dacă şi conjunctura generală a pieţelor de capital va permite", a declarat pentru MEDIAFAX Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank.

Piaţa a deschis şedinţa de vineri în creştere uşoară, însă după primele două ore cotaţiile celor mai multe acţiuni au revenit în jurul nivelurilor de la finalul sesiunii precedente. După ora 15:30, odată cu publicarea unor date cu mult sub aşteptări despre piaţa muncii din SUA, pieţele externe au început să scadă, influenţând negativ şi bursa de la Bucureşti.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,42%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,37% sub nivelul de joi.

În scădere au încheiat ziua şi acţiunile celor cinci SIF-uri, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au crescut uşor. Astfel, indicele BET-FI a consemnat un recul de 0,6%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut tot cu 0,6%.

Deşi preţurile celor mai multe acţiuni au scăzut uşor, în majoritatea cazurilor investitorii au introdus ordine reduse de tranzacţionare. La închiderea şedinţei, pe piaţa principală doar 13 acţiuni din cele 78 de titluri listate pe principalele patru categorii ale BVB înregistrau rulaje de peste 100.000 de lei.

Directorul de tranzacţionare al Carpatica Invest, Adrian Ciudin, consideră că tranzacţiile cu majoritatea acţiunilor au fost realizate de mici investitori, care se bazează mai mult pe "sentiment" decât pe date fundamentale şi fac plasamente pe perioade scurte de timp.

"Jucătorii de calibru sunt pe acţiuni gen BRD, Petrom şi Fondul Proprietatea, unde sunt şi volume mari. În rest, piaţa este dominată de speculatori care merg mai mult pe sentiment şi nici aceştia nu sunt mulţi, deoarece suntem într-o perioadă de vacanţă. Micii investitori nu intră pentru portofoliu, pe termen lung, ci intră azi şi ies peste o săptămână. Dacă în piaţă erau mai mulţi investitori, cred că vedeam mişcări mai ample după ce datele din SUA cu mult sub aşteptări au dus bursele externe pe scădere. Fiind o piaţă mică, de regulă, orice mişcare pe bursele mature este amplificată la noi, însă perioada de vacanţă atenuează vizibil impactul ştirilor de orice gen", a explicat brokerul.

La ora 11:24 a fost realizată o tranzacţie specială cu 0,14% din acţiunile BRD, în valoare de 14,2 milioane lei, însă acest deal nu i-a influenţat pe ceilalţi investitori, aceştia realizând pe piaţa principală operaţiuni cu titlurile băncii de doar 333.000 de lei. Deal-ul a fost efectuat la 14,2 lei, cu 0,5% peste ultima cotaţie de joi, iar pe piaţa principală preţul a avansat cu 0,42%, la 14,19 lei.

În jurul orei 12:30 au fost realizate şi două tranzacţii speciale cu 0,1% din acţiunile Fondului Proprietatea, pentru 7,1 milioane lei. Ambele deal-uri au fost operate la preţul de 0,536 lei, cu 0,47% peste nivelul de închidere de joi.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, unde au avut un rulaj de 15,9 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,47%, la 0,536 lei.

Astfel, acţiunile BRD şi Fondului Proprietatea au asigurat 72% din lichiditatea bursei, de 52,2 milioane lei (12,4 milioane euro). Suma este cu 25% peste rulajul şedinţei precedente, de 41,8 milioane lei (9,9 milioane euro).

Titlurile OMV Petrom (SNP) au înregistrat al doilea rulaj din piaţa principală, de 3,7 milioane lei, iar preţul a scăzut chiar la închidere cu 1,48%, la 0,399 lei. Cotaţia este cu peste 13% sub nivelul maxim, de 0,46 lei/acţiune, solicitat de stat la vânzarea pachetului de 9,84% din titluri.

Ciudin nu crede că investitorii îşi lichidează din poziţii pentru a avea bani să subscrie în oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom.

"Dacă oferta se va face la un preţ peste cel de acum din piaţă, cam pe la 0,42 - 0,43 lei/acţiune, cred că vom vedea un optimism al investitorilor, atât pentru acţiunile Petrom, cât şi pentru alte titluri din piaţă. În urma ofertei, este posibil ca acţiunile Petrom să ajungă la rulaje apropiate de cele ale Fondului Proprietatea, pentru că free-float-ul va creşte considerabil. Străinii care vor cumpăra la Petrom nu cred că nu se vor uita şi spre alte acţiuni", a mai spus brokerul.

Interesul pentru acţiunile companiei petroliere a fost semnificativ mai mare încă din şedinţa precedentă, când titlurile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 4 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,76%. Evoluţia a venit după ce statul a anunţat că oferta de vânzare va începe luni şi va avea un preţ maxim uşor peste cotaţia de la bursă.

"Probabil din a doua parte a lunii august - începutul lunii septembrie vom vedea ceva mai multă animaţie prin piaţă, pentru că atunci se cam termină şi perioada de raportări financiare pe semestru şi, totodată, majoritatea jucătorilor se reîntorc din vacanţă. Cam în această perioadă se fac calcule şi strategii pentru ultima parte a anului. În funcţie de ce rezultate vor anunţa companiile şi de situaţia de pe plan extern vom vedea şi micările pe piaţa locală. Până atunci, lumea aşteaptă o linie clară", a conchis Ciudin.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai consemnat acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 3,7 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 1,7 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,6 milioane lei şi SIF Moldova (SIF2) - 1,3 milioane lei. Preţurile acestor acţiuni au consemnat corecţii cuprinse între 0,5% şi 1,5%.

Pe piaţa Rasdaq au fost tranzacţionate acţiuni de 2,1 milioane lei, sumă cu 18% peste rulajul de joi, de 1,8 milioane lei.

Titlurile Argus Constanţa (UARG) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 841.000 de lei, iar preţul a crescut cu 4,12%, la 2,5 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,5%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de cel mult 1%. Bursele din Croaţia, Slovenia şi Bulgaria avansau cu maximum 1,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici