- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut cu 0,5%, într-o piaţă în care acţiunile FP au continuat să asigure rulajul
(adaugă informaţii, în paragrafele 3 - 4 şi 21 - 24)
Bursa a scăzut vineri cu 0,55%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să conducă detaşat topul lichidităţii, deşi volumul de titluri tranzacţionate a coborât, la 40,9 milioane lei (9,6 milioane euro).
În această săptămână indicele general al bursei. BET-C, a scăzut cu 0,69%.
Totuşi, listarea acţiunilor FP a contribuit vizibil la creşterea capitalizării BVB, care a ajuns la 115,452 miliarde lei (27,12 miliarde euro), din care 7,4% sau 8,542 miliarde lei (2,006 miliarde euro) reprezintă valoarea de piaţă a titlurilor Fondului.
Excluzând FP, capitalizarea bursei a scăzut în această săptămână cu 1%, de la 108 miliarde lei (25,332 miliarde euro) la 106,91 miliarde lei (25,114 miliarde euro).
În şedinţa de vineri, cele mai multe acţiuni au fost tranzacţionate încă de la deschidere la preţuri sub cotaţiile de joi, iar titlurile Fondului Proprietatea s-au menţinut pe poziţia de lider în topul lichidităţii, încadrându-se, astfel, în estimările brokerilor.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni FP reprezentând 0,47% din capitalul social, faţă de volumul de joi, de 1,2% din titluri. În primele patru zile la bursă, au fost transferate titluri reprezentând 5,7% din capitalul Fondului, pentru 500,7 milioane lei (117,5 milioane euro).
La finalul şedinţei de vineri, acţiunile FP erau cotate la 0,62 lei, preţ în scădere cu 1,59%, iar toate operaţiunile au cumulat 37,1 milioane lei (8,7 milioane euro).
Cu titlurile Fondului a fost realizată şi o tranzacţie specială în valoare de 3,7 milioane lei (884.000 de euro), astfel că lichiditatea totală a acţiunilor FP a fost de 40,9 milioane lei (9,6 milioane euro). Astfel, titlurile FP au asigurat 64% din rulajul pieţei acţiunilor, de 64 milioane lei (15 milioane euro).
Directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, Nicolae Gherguş, spune că volumul de acţiuni tranzacţionate este normal, având în vedere rulajele titlurilor altor emitenţi similari cu FP pe bursele externe.
"În prima zi de tranzacţionare este normal ca volumul să fie de 4-5 ori mai mare decât într-o şedinţă normală. Dacă facem o comparaţie între FP şi cele mai mari companii de pe alte burse, putem observa uşor că pe extern volumul zilnic tranzacţionat este în jurul a 0,5% din volumul total de acţiuni emise. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că Ministerul de Finanţe deţine aproximativ 40% din acţiunile FP ar trebui să mai aplicăm o uşoară corecţie. Pe această supoziţie, un volum tranzacţionat de 30 - 50 milioane de actiuni pe zi în piaţa Regular mi se pare normal, aşa că scăderea volumului nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni", a declarat Gherguş pentru MEDIAFAX.
Şi Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că scăderea rulajului acţiunilor FP era de aşteptat şi crede că în următoarele şedinţe se va stabili un palier al lichidităţii zilnice a acestor titluri.
"Investitorii mai rezervaţi aleg să aştepte până se epuizează volatilitatea primelor zile de după listare şi intră în piaţă abia când se conturează un trend. Cred că mai au puţin de aşteptat. Totuşi, este interesant ce s-ar întâmpla dacă preţul ar ajunge la nivelul de la care a pornit la listare, de 0,602 lei. La acel nivel vom vedea volume mai mari, fiind un nivel care va genera interes din partea tuturor categoriilor de participanţi la piaţă. Să nu uităm că cele mai multe acţiuni ies când piaţa scade", a adăugat el.
Totodată, Chişu crede că acţiunile FP vor continua să fie cele mai lichide din piaţă pentru o perioadă lungă de timp.
"Este normal să fie aşa. Întruneşte o serie de criterii care îl fac mai atractiv şi mai facil de tranzacţionat de către investitori instituţionali. Se va transforma într-un exemplu de emitent reprezentativ pentru bursa românească, un exemplu de elită care va influenţa mult aşteptările investitorilor şi din partea altor emitenţi", a mai spus brokerul.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu numai 0,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,33% peste nivelul de joi.
Unii investitori au introdus mai multe ordine de vânzare pentru acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că indicele BET-FI a scăzut, cu 2,05%, pentru a treia şedinţă consecutiv.
Chişu crede că reculul înregistrat în ultimele sesiuni de acţiunile SIF-urilor a fost determinat de unele marcări de profit.
"Se observă că încă sunt mult mai mulţi speculatori în piaţă decât investitori pe termen mediu şi lung. Ieşirile sunt abrupte şi rapide, iar tonul întoarcerii în piaţă este dat tot de speculatori. Indicele BET-FI a depăşit mai multe praguri, ceea ce a declaşat vânzări în cascadă. Acum s-a ajuns la nişte nivele care pot genera un rebound (o revenire - n.r.)", a adăugat el.
La finalul şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era în scădere cu 0,97%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 64 milioane lei (15 milioane euro), sumă de aproape două ori mai redusă decât rulajul de joi, de 127 milioane lei (29,7 milioane euro).
Rulaje de peste 1 milion de lei au consemnat şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 6,3 milioane lei, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - 4 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 2,4 milioane lei, OMV Petrom (SNP) - 2,2 milioane lei, BRD (BRD) - 1,8 milioane lei şi Banca Transilvania (TLV) - 1,7 milioane lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat tranzacţii de 3,5 milioane lei, sumă de peste cinci ori mai mare decât rulajul de joi, de 655.000 de lei.
Cea mai mare parte a lichidităţii de vineri a fost asigurată de un deal cu 12% din acţiunile producătorului de motoare, generatoare şi transformatoare electrice Retrasib Sibiu (RTRA), de 2,9 milioane lei. Tranzacţia a fost efectuată la 0,49 lei, preţ cu 4,26% peste referinţă.
Pe piaţa principală, aceste titluri au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 254.000 de lei, şi au încheiat ziua în stagnare, la 0,47 lei.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, piaţa de la Paris era în stagnare, bursa din Frankfurt avansa cu 0,1%, în timp ce piaţa de la Londra înregistra un recul de 0,9%. Totodată, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,2%, iar pieţele din Slovenia şi Bulgaria erau în creştere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,8%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO