- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut cu 0,5% pe un rulaj salvat din nou de acţiunile Fondului Proprietatea
(adaugă informaţii, în paragrafele 18 - 20)
Bursa de la Bucureşti a scăzut miercuri cu 0,55%, în linie cu bursele europene, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au salvat din nou lichiditatea, asigurând 75% din rulajul de 47,6 milioane lei.
Majoritatea acţiunilor au debutat la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de marţi, însă ulterior au început să scadă, investitorii reacţionând la corecţiile uşoare consemnate de marile pieţe europene.
Totuşi, majoritatea investitorilor au revenit pe poziţii de aşteptare astfel că şi volumele de tranzacţionare au scăzut în cazul celor mai multe acţiuni. Astfel, entuziasmul investitorilor după îmbunătăţirea de luni a ratingului României de către Fitch a fost vizibil doar în şedinţa de marţi, când piaţa a consemnat una dintre cele mai mari lichidităţi din acest an.
Investitorii au tranzacţionat miercuri acţiuni de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro), sumă cu 24% sub rulajul sesiunii precedente, de 62,6 milioane lei (14,9 milioane euro).
"Lichiditatea bursei la momentul actual este dată într-o măsură covârşitoare de operaţiunile investitorilor români, care reacţionează doar la ştiri de impact şi pentru termen scurt, neavând resurse să genereze un val de cumpărări sau vânzări cu volume semnificative. Cred că abia după o anumită perioadă să se vadă şi o intrare în piaţă a investitorilor străini care iau în vedere astfel de noutăţi, precum îmbunătăţirea ratingului României. Momentan cred că suntem într-o zonă tampon, după care vom avea parte de o perioadă mai bună pentru bursa de la Bucureşti", a declarat pentru MEDIAFAX directorul adjunct de operaţiuni al Prime Transaction, Adrian Bărbulescu.
El a adăugat că de regulă fondurile de investiţii intră într-o piaţă numai după ce fac unele analize pe diverşi indicatori.
"În condiţiile actuale este posibil ca pe următoarele săptămâni să avem un interes mai ridicat din partea acestora, determinat în mare măsura de creşterea rating-ului, dar şi de informările cu privire la rezultatele companiilor, acestea din urmă fiind de cele mai multe ori analizate anterior rezultatelor şi emiţându-se prognoze. Acest raiting a venit foarte bine în contextul aşteptatei oferte de la Petrom şi a adus un punct în plus la un posibil succes al acestei operaţiuni. De regulă pe astfel de oferte principalii interesaţi sunt deţinătorii de resurse, cum sunt fondurile, întrucât investitorii mici nu pot să influenţeze semnificativ reuşita ofertei", a afirmat brokerul.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,4% sub nivelul de marţi.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,96%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a consemnat un recul de 0,62%.
Trei sferturi din lichiditatea pieţei au fost asigurate de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 35,7 milioane lei. Din această sumă 6,7 milioane lei reprezentau valoarea unui deal.
Chiar la închiderea şedinţei au fost realizate mai multe operaţiuni cu 0,19% din acţiunile Fondului, pentru 13,7 milioane lei.
Cel mai recent transfer din piaţa principală cu aceste titluri a fost realizat la 0,525 lei, preţ în scădere cu 0,76%, iar tranzacţia specială a fost efectuată tot la 0,525 lei.
"Acţiunea Fondul Proprietatea traversează acum o perioadă de consilidare pe diverse paliere de preţ. Atât timp cât nu putem anticipa fluxul vânzărilor făcute de despăgubiţi este greu de stabilit un preţ de intrare sau ieşire de pe aceste acţiuni. Este clar că în momente de creştere sau scădere agresivă se poate specula, însă se poate spune că de multe ori acţiunile FP sunt invers corelate cu cele ale SIF-urilor, permiţând efectuarea unor tranzacţii cu randamente satisfăcătoare pe termen scurt", a afirmat Bărbulescu.
Totodată, el spune că acţiunile SIF-urilor au rămas în "impas" deoarece nu au mai apărut informaţii care să poată mişca preţurile, după ce în prima parte a anului principalul imbold a fost reprezentat de dividendele propuse.
Acţiunile Oltchim (OLT) au urmat linia pieţei şi au scăzut cu 0,5%, la 2,2 lei. Pe parcursul şedinţei cotaţia a urcat cu aproape 4%, apropiindu-se din nou de cotaţia maximă istorică înregistrată la BVB, la 9 iunie, când erau la 2,325 lei/titlu. Evoluţia de miercuri a venit pe al rulaj din piaţă, de 1,4 milioane lei.
"Cred că piaţa va evolua pe episoade. Vom aveam perioade de apreciere determinate de eventuale rezultate financiare pozitive, aprecieri favorabile la adresa României, indicatori macroeconomici în aşteptări sau peste, context internaţional pozitiv. În momentele când lipsa elementelor favorabile se va resimţi atunci vom intra într-o evoluţie asemănătoare cu cea din ultimele două luni", consideră Bărbulescu.
O lichiditate mai mare de 1 milion de lei au consemnat doar titlurile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD (BRD), cu care au fost efectuate operaţiuni de 2,6 milioane lei şi, respectiv, 1,9 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Băncii Transilvania a fost realizată la 1,235 lei, preţ în scădere cu 1,12%, iar titlurile BRD au coborât cu 0,55%, la 14,4 lei.
Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat 830.000 de lei, valoare cu 35% peste rulajul de marţi, de 615.000 de lei.
Acţiunile Confecţii Vaslui (COVB) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 141.000 de lei, iar preţul a crescut cu 1,45% la 0,14 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, investitorii reacţionând la retrogradarea ratingului Portugaliei în categoria "junk" de către Moody's, dar şi la majorarea dobânzii de politică monetară de banca centrală a Chinei cu 0,25 puncte procentuale la 6,56%.
Moody's este prima dintre cele trei mari agenţii de rating care retrogradează Portugalia la "junk", avertizând că statul ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de bailout înainte de a se putea finanţa din nou de pe pieţe la dobânzi sustenabile.
Totodată, prin majorarea dobânzii cheie în China, banca centrală a arătat în mod clar că ţinerea sub control a inflaţiei este prioritară, chiar dacă ritmul de creştere economică a încetinit uşor.
Linia descendentă a pieţelor mature era urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de cel mult 1%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO