- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut cu 0,6%, iar acţiunile Rompetrol Rafinare au continuat să coboare accelerat
(adaugă informaţii, în paragrafele 20 - 23)
Bursa a scăzut vineri cu 0,59%, într-o piaţă în care acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au continuat să coboare accelerat, cu 6%, şi au ajuns sub preţul din oferta de preluare, iar titlurile Oltchim (OLT) au avansat cu 1,5%, revenind după doar o şedinţă de corecţie.
Bursa a fost marcată în această săptămână de euforia creşterilor rapide şi puţin explicabile pe unele acţiuni care erau considerate prea puţin atractive de majoritatea investitorilor, în timp ce cele mai multe titluri de regulă lichide au trecut într-un con de umbră. Astfel, indicele general al bursei, BET-C, a crescut cu 2%, susţinut de ascensiunea accelerată a acţiunilor mai puţin lichide.
În această săptămână, acţiuni precum Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services (PTR), Oil Terminal (OIL), Petrolexportimport (PEI) au crescut puternic, cu aproape câte 15% zilnic, alăturându-se titlurilor Oltchim care au intrat pe un trend ascendent accelerat încă din luna februarie. În cazul acţiunilor Oltchim, motive pentru creştere sunt discuţiile cu privire la reluarea privatizării şi achiziţiile realizate de unul dintre principalii acţionari minoritari, compania PCC, înregistrată în Germania.
Spre închiderea şedinţei de joi majoritatea acţiunilor care au crescut accelerat în această săptămână au început să scadă sever, marcând astfel acest final de "mini-trend" ascendent şi pentru care brokerii nu au găsit explicaţii temeinice.
"Nu este ceva nou, astfel de evoluţii fulminante s-au mai petrecut şi cred că vom mai întâlni şi în viitor. Ceea ce a stat cel mai mult la baza acestor aprecieri este factorul uman şi mai puţin elementul fundamental. În lipsa de lichiditate şi ştiri pe piaţa româneasca se creaza astfel de vehicule emoţionale care polarizează practic aproape tot interesul de moment al pieţei şi în care speculatorii se aventurează din plin. Miza jocului este profitul mare şi rapid, iar plata rămâne în obligaţia celor care nu au reuşit să vândă şi care cel mai adesea vor rămâne mult timp cu nişte actiuni neprofitabile întrebându-se şi ei care sunt oare fundamentele acelor companii", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
Acţiunile Rompetrol Rafinare şi Oltchim au consemnat variaţii semnificative şi în primele 10 minute ale şedinţei de vineri, consemnând o volatilitate foarte ridicată precum în ultima oră a sesiunii de joi. Astfel, preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare a căzut în deschiderea cu peste 11%, pentru ca în următoarele 10 minute să urce cu 12%. Totodată, prima operaţiune cu titlurile Oltchim a fost realizată la o cotaţie cu 4,4% sub nivelul de joi, iar în 6 minute, preţul a urcat puternic cu 15%.
Ulterior, preţurile s-au stabilizat la niveluri unde au fost tranzacţionate până la închidere.
La finalul zilei, titlurile Rompetrol Rafinare erau în picaj cu 5,96%, la 0,071 lei, şi se plasau sub preţul din oferta de preluare, de 0,0751 lei, derulată în primul trimestru al anului trecut de acţionarul majoritar, The Rompetrol Group, companie deţinută de KazMunai Gaz. Titlurile Rompetrol Rafinare au căzut joi cu 10%, după ce în precedentele cinci şedinţe urcaseră cu peste 74%.
Operaţiunile cu titluri Rompetrol Rafinare au însumat 367.000 de lei.
Acţiunile Oltchim revenit vineri pe creştere după corecţia de 11% de joi. Chiar la închiderea şedinţei de vineri ascensiunea titlurilor s-a temperat de la 5,56% la 1,5%. Aceste acţiuni au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 2,5 milioane lei.
"Achiziţiile zilnice ale PCC alimentează cu carburant rezervorul «avionului» Oltchim, care îşi continuă zborul. Spre deosebire, la restul acţiunilor care decolaseră în zilele trecute se pare că s-a cam terminat combustibilul, deoarece zvonurile şi supoziţiile care au tot apărut nu au fost însoţite de nicio ştire spectaculoasă care să poată susţine creşterile puternice din ultimul timp şi din această cauză s-au văzut corecţii destul de dure", a afirmat directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, Adrian Tod.
Totodată, Chişu crede că achiziţiile zilnice ale companiei PCC, înregistrată în Germania, arată o "luptă între doi mari investitori" pentru acţiunile Oltchim.
"Ceea ce scapă, totuşi, este motivul pentru care o fac. Dar ţinând cont de aceste premise este posibil ca astfel de acţiuni să îşi continue suflul pozitiv şi în perioada următoare", a afirmat Chişu.
La finalul şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,19%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,35% peste nivelul de joi.
Evoluţia acţiunilor SIF şi a titlurilor FP a influenţat şi indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate. Astfel, indicele BET-XT a avansat foarte uşor, cu 0,18%.
Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat un recul de 1,05%, fiind influenţat în principal de corecţia titlurilor Rompetrol Rafinare.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34 milioane lei (8,2 milioane euro), sumă cu 22% mai redusă decât lichiditatea de joi, de 43,5 milioane lei (10,4 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 20,2 milioane lei, din care 2 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. La finalul şedinţei, titlurile erau în creştere cu 1,59% pe piaţa principală, la preţul de 0,51 lei, iar tranzacţia specială a fost efectuată la 0,5035 lei, cotaţie cu 0,3% peste nivelul de joi.
"Creşterea acţiunilor FP poate fi pusă pe baza dividendelor consitente pe care compania le va încasa de la Transgaz, dar în plus, se pare că impactul volumului consistent de titluri emise de ANRP în luna mai pare să fi fost absorbit de piaţă", a afirmat brokerul de la Rombell.
Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat titlurile OMV Petrom (SNP) - 1,9 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,6 milioane lei, BRD (BRD) - 1,6 milioane lei şi SIF Oltenia (SIF5) - un milion de lei. Titlurile companiei petroliere au scăzut cu 1,27%, la 0,39 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au avansat cu 0,92%, la 0,55 lei.
În scădere, cu 0,91%, au încheiat şi titlurile BRD, care au ajuns la 14,18 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au urcat cu 2,74%, la 1,423 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1,1 milioane lei, sumă cu 10% peste nivelul de joi, de 1 milion lei.
Acţiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 611.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,31%, la 0,32 lei.
La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de cel mult 0,7%. Bursele din Croaţia şi Cehia avansau, însă, cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:59
-
astăzi, 22:53
Juventus Torino se va despărţi de Paul Pogba pe 30 noiembrie