- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut cu 0,8%, influenţată de corecţia titlurilor OMV Petrom
(adaugă informaţii, în paragrafele 17 - 22)
Bursa a scăzut cu 0,78%, influenţată în special de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 3,15%, deoarece începând de marţi cumpărătorii acestor titluri nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut.
Titlurile OMV Petrom au coborât brusc chiar de la deschidere, cu 3%, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse şi investitorii nu au reacţionat vizibil la această corecţie.
De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de dividendul pe care îl va acorda emitentul respectiv. Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 0,0135 lei, iar dividendul net este de aproape 0,015 lei/titlu.
La finalul sesiunii, titlurile companiei petroliere erau cotate la 0,4155 lei, preţ cu 3,15% sub închiderea de luni. Operaţiunile cu acţiunile OMV Petrom au cumulat 681.000 de lei.
Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, consideră că lichiditatea mică şi variaţiile uşoare înregistrate de majoritatea acţiunilor indică o prezenţă mai redusă a investitorilor străini în piaţă.
"Din ce se poate observa, piaţa românească a ieşit pentru moment din atenţia jucătorilor mai mari. În lipsa unor ştiri şi evenimente mai semnificative, singurul impuls mai era dat de dividende. Odată cu apropierea de datele de înregistrare reiese clar că unele cotaţii au avut aprecieri doar ca urmare a politicii de dividend, iar cei care au marşat mai mult pe acest aspect au fost jucătorii mici", a declarat Bărbulescu pentru MEDIAFAX.
El crede că atenţia investitorilor străini este axată în prezent pe pieţele externe deoarece acestea înregistrează variaţii mai ample, iar din acestea jucătorii pot obţine câştiguri mai mari.
Corecţia titlurilor OMV Petrom a influenţat vizibil indicii bursieri, întrucât au cea mai mare pondere în aceşti indicatori.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,82%, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, a consemnat un recul de 0,64%.
Totodată, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,34%, influenţa corecţiei titlurilor OMV Petrom fiind temperară de ascensiunea acţiunilor Transelectrica (TEL), de 4,81%.
Indicele BET-FI a înregistrat o corecţie de 0,8%, tras în jos în principal de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 2,15%.
La finalul şedinţei, acţiunile Fondului erau cotate la 0,545 lei şi se clasau pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 8,7 milioane lei. Preţul este uşor peste cotaţia minimă înregistrată pe bursă de aceste titluri în data de 3 mai, de 0,538 lei/acţiune.
Titlurile Transelectrica au urcat cu 4,81%, la 22 lei, pe o lichiditate de 1,8 milioane lei. Evoluţia a fost determinată de rezultatele financiare înregistrate în primul trimestru şi pe care compania le-a anunţat luni, după închiderea şedinţei bursiere.
Compania naţională de transport al energiei electrice a avut în primele trei luni un profit net de 160,8 milioane lei (39,2 milioane euro), de 3,2 ori mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 24,6 milioane lei (6 milioane euro), sumă cu 6% mai redusă decât rulajul din şedinţa precedentă, de 26,1 milioane lei (6,3 milioane euro).
"Atât timp cât la noi nu vor apărea informaţii cu ecou şi către investitorii de calibru nu aş putea miza pe o direcţie precisă a pieţei. Vom rămâne blocaţi într-o piaţă cu volume relativ mici şi cu mişcări date de investitorii speculatori", a conchis brokerul.
Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Muntenia (SIF4) - 1,9 milioane lei, SIF Moldova (SIF2), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), de câte 1,6 milioane lei.
Titlurile Azomureş au urcat cu 3,53%, la 0,703 lei, cu o zi înainte de publicarea rezultatele financiare din primul trimestru. Evoluţia a venit pe o lichiditate de 775.000 de lei.
În creştere semnificativă, cu 6,82% şi, respectiv, cu 8,7%, au încheiat ziua şi acţiunile Oltchim (OLT) şi Compa (CMP). Cele două titluri au avut rulaje apropiate, de 99.000 de lei şi, respectiv, de 85.000 de lei.
Ascensiunea acţiunilor Compa a venit după ce compania a publicat luni seara rezultatele financiare din primul trimestru. Cifra de afaceri a crescut cu 51%, la 121,4 milioane lei, iar profitul de peste patru ori, la 8,8 milioane lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 930.000 de lei, valoare cu 66% mai mare decât rulajul de luni, de 560.000 de lei.
Titlurile Conpet (COTE) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 661.000 de lei, şi au asigurat peste 70% din rulajul pieţei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste acţiuni a fpst realizată la 42 lei, preţ în scădere cu 2,55%.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu maximum 1,3%, influenţate de acordul semnat de Microsoft pentru preluarea Skype Technologies, pentru 8,5 miliarde dolari.
Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau variaţii foarte reduse. Cele mai mai vizibile mişcări erau înregistrate de burse din Polonia şi Rusia. Piaţa din Polonia avansa cu 0,6%, în timp ce bursa din Rusia era în scădere cu 0,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.