UPDATE: Bursa a scăzut cu 1,1%, influenţată de corecţia titlurilor Petrom

(adaugă informaţii, în paragrafele 15 - 19)

Urmărește
2 afișări

Bursa a scăzut marţi cu 1,14%, după două şedinţe de creştere, influenţată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 3,27% şi au pierdut o parte din câştigul de peste 6% înregistrat luni.

După ce în precendetele două şedinţe bursa a crescut cumulat cu 3,75%, unii investitori au decis să marcheze o parte din câştiguri, astfel că piaţa a fost pe scădere încă din primele minute ale sesiunii de marţi. Corecţia bursei a fost accentuată în principal de acţiunile OMV Petrom, care după prima jumătate de oră au scăzut cu 2%. Aceste titluri au cea mai mare pondere, de 20,85%, în calculul indicelui general al bursei, BET-C.

Ultima operaţiune de marţi cu acţiunile companiei petroliere a fost realizată la 0,385 lei, preţ în scădere cu 3,27%. Investitorii au realizat tranzacţii de 2,5 milioane lei cu aceste titluri.

Corecţia acţiunilor OMV Petrom a venit după ce chiar la închiderea sesiunii de luni câteva ordine de cumpărare au amplificat ascensiunea cotaţiei de la 1,6%, la 6,67%, în cadrul unor tranzacţii în valoare de aproximativ 200.000 de lei. Unii brokeri cred că saltul de luni a fost determinat de operaţiuni de "window dressing". Prin aceste operaţiuni fondurile de investiţii vând aproape de finalul unei luni sau a unui trimestru acţiuni la care înregistrează pierderi şi cumpără alte titluri la preţuri în creştere, pentru a prezenta investitorilor o imagine mai bună a portofoliului sau performanţei.

La închiderea sesiunii de marţi, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate şi analizate de indicele BET aveau cotaţii în scădere în medie cu 1,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,96% sub nivelul de luni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost singurele de la categoria societăţilor de investiţii care nu au scăzut. Aceste acţiuni au temperat corecţia indicelui BET-FI la 0,7%, după ce luni indicele a urcat cu 4,38%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a coborât cu 1,06%.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că scăderile uşoare care au urmat creşterilor accentuate de luni indică un interes ridicat la cumpărare.

"Piaţa încearcă să iasă din zona de acumulare şi să indice sensul evoluţiilor viitoare. Sectorul SIF a fost puternic influentat de anunţurile SIF Moldova în ceea ce priveşte dividendul cât şi un posibil exit parţial/total din BCR, iar aşteptările investitorilor fiind în sensul unor anunţuri similare din partea celorlalte SIF-uri", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 45,6 milioane lei (10,8 milioane euro), sumă cu 4% sub rulajul de luni, de 47,3 milioane lei (11,2 milioane euro).

"Anul 2011 deja înregistrează un reviriment la nivelul volumelor zilnice tranzacţionate, fiind mai mult decât dublu faţă de nivelul anului trecut, iar mult aşteptata revenire la creştere economică, precum şi îmbunătăţirea ratingului de ţară vor fi motive suplimentare pentru un interes în creştere faţă de piaţa locală", a masi spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea şi SIF Oltenia au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 15,7 milioane lei şi, respectiv, de 7,1 milioane lei. Cotaţia acţiunilor FP a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,613 lei, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu doar 0,07%, la 1,46 lei.

Avram consideră că deblocarea procesului de despăgubire în acţiuni FP, va aduce o presiune suplimentară la vânzare, însă spune că foarte mult vor conta condiţiile generale de piaţă şi dacă investitorii vor avea puterea financiară să cumpere acţiunile respective fără ca preţul să înregistreze corecţii majore.

Acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 0,22%, la 1,332 lei, pe un rulaj de 3,5 milioane lei. Corecţia a venit după ce luni preţul a urcat cu 5,53%, după ce conducerea SIF Moldova a propus acţionarilor valorificarea participaţiei de la BCR, precum şi dividendul pentru anul trecut şi bugetul pentru acest an.

Pe piaţa Deal au fost realizate două tranzacţii cu titluri BRD - 2,6 milioane lei şi FP - 1,7 milioane lei. Titlurile BRD au fost cedate la 14,1 lei, preţ în creştere cu 0,14%, iar operaţiunea cu acţiunile Fondului a fost efectuată la 0,61 lei, cu 0,41% sub ultimul preţ de luni.

Titlurile băncii au încheiat şedinţa la 14,1 lei, pe piaţa principală, şi au consemnat un rulaj de 1,1 milioane lei.

Totodată, unii investitori au realizat transferuri cu produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures, în valoare cumulată de 1,3 milioane lei (307.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 46,9 milioane lei (11,1 milioane euro), sumă cu 4% sub rulajul de luni, de 48,7 milioane lei (11,5 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au însumat 887.000 de lei, valoare cu 11% mai redusă decât lichiditatea din sesiunea anterioară, de un milion de lei.

Titlurile Artego (ARTE) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 246.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste acţiuni a fost realizat la 2,869 lei, preţ în creştere cu 17,1%.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt avansau cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,5%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 1,4%. Bursa din Rusia avansa, însă, cu 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici