UPDATE: Bursa a scăzut cu 1,2%, pe o lichiditate salvată de tranzacţiile cu acţiunile FP

(adaugă informaţii, în paragrafele 15 - 17)

Urmărește
4 afișări

Bursa a scăzut luni cu 1,22%, după patru şedinţe consecutive de creştere, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumătate din lichiditatea de numai 21,2 milioane lei.

Deşi majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de vineri, după ora 11:00 piaţa a început să scadă uşor, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au fost reduse.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări la firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare după ce principalii indici s-au apropiat de nivelurile maxime din acest an, iar din această cauză lichiditatea a fost redusă.

"Săptămâna trecută, după un început marcat de uşoare scăderi la nivelul indicilor, apoi cumva suprapus cu road-show-ul realizat de BVB la Londra, piaţa românească a prins puţin mai multă culoare «verde», ducând principalii indici aproape de maximele anului curent. Se pare că şedinţa de astăzi (luni-n.r) a adus o reaşezare a preţurilor, fiind doar mici corecţii ca urmare a unor marcări de profit", a declarat Avram pentru MEDIAFAX.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,31% sub nivelul de vineri.

Totodată, au scăzut şi cotaţiile acţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, astfel că indicele BET-FI a coborât cu 0,73%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a înregistrat un recul de 1,08%.

"Acestă stare de apatie a pieţei este oarecum normală, ea datorându-se în primul rând epuizării presiunii de la cumpărare care s-a simţit până de curând, dar şi evenimentelor care vor urma în perioada imediat următoare şi care vor influenţa cu siguranţă preţurile. Pe plan local investitorii aşteaptă rezultatul desfăşurării adunărilor generale ale acţionarilor pentru majoritatea titlurilor tranzacţionate, iar, concomitent, vor fi publicate şi rezultatele financiare pentru primului trimestru pentru principalele companii de pe piaţa din SUA", spune directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El consideră că aceste evenimente vor avea un impact major asupra pieţei şi vor duce la o volatilitate mai vizibilă, cel puţin pe termen scurt.

"Atât piaţa locală, cât şi bursele externe evoluează pe un canal ascendent, aşteptările fiind în continuare optimiste, iar dacă rezultatele financiare preliminate ale primului trimestru vor confirma aşteptările analiştilor, cred că sunt şanse să vedem o continuare a acestei evoluţii şi pentru perioada următoare", a adăugat brokerul.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de numai 21,2 milioane lei (5,1 milioane euro), sumă cu 45% mai redusă decât rulajul de vineri, de 38,5 milioane lei (9,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 10,2 milioane lei şi au asigurat 48% din lichiditate. Cea mai recentă operaţiune a fost efectuat la 0,606 lei, preţ în scădere cu 0,49%.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat doar acţiunile OMV Petrom (SNP) - 2,1 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2 milioane lei şi SIF Moldova (SIF2) - 1 milion lei. Titlurile companiei petroliere au scăzut cu 2,33%, la 0,4395 lei.

Acţiunile SIF Oltenia şi SIF Moldova au înregistrat corecţii apropiate, de 1,19% şi, respectiv, 1,28%. Astfel, titlurile SIF Oltenia au ajuns la 1,656 lei, iar acţiunile SIF Moldova au încheiat ziua la 1,471 lei.

Tranzacţii de peste 500.000 de lei au mai consemnat acţiunile SIF Transilvania (SIF3) - 879.000 de lei, BRD (BRD) - 828.000 lei şi SIF Banat-Crişana (SIF1) - 666.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat aproape 700.000 de lei, sumă de şapte ori mai redusă decât lichiditatea de vineri, de 3,8 milioane lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) şi Conpet (COTE) au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu transferuri de 132.000 de lei şi, respectiv, 131.000 de lei. Titlurile Armax Gaz au înregistrat un recul de 1,16% şi au ajuns la 0,17 lei, iar acţiunile Conpet au scăzut cu 0,22%, la 49,89 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene evoluau indecis. Bursa de la Paris era în scădere cu 0,6%, piaţa de la Frankfurt avansa cu 0,2%, iar bursa de la Londra era în stagnare. În acelaşi timp, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de până la 1,5%. Bursa din Bulgaria a fost singura care a avansat, cu 0,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici