UPDATE: Bursa a scăzut cu 1,3%, influenţată de corecţiile acţiunilor Transgaz şi Fondul Proprietatea

(adaugă informaţii, în paragrafele 20 - 23)

Urmărește
3 afișări

Bursa a scăzut cu luni cu 1,33%, corecţia fiind determinată în principal de acţiunile Transgaz (TGN) şi Fondul Proprietatea (FP), care au căzut cu 7% şi, respectiv, cu 2,59%, însă tranzacţiile cu cele două titluri au asigurat peste jumătate din lichiditatea pieţei.

Corecţiile acţiunilor Transgaz şi Fondul Proprietatea au dus sub nivelurile de vineri toţi indicii bursieri în care sunt cuprinse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,8%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 2,73%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în scădere cu 0,86%.

Totodată, indicele extins al burseri, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, Transgaz şi FP, a coborât cu 0,72%.

Investitorii au reacţionat vizibil la respingerea dividendelor la Transgaz şi au introdus mai multe ordine de vânzare încă din primele minute, ceea ce a dus în jos preţul acţiunilor cu peste 5%. La închiderea şedinţei, titlurile companiei erau tranzacţionate la 252,5 lei, preţ în picaj cu 7%.

Ministerul Economiei a respins vineri, în AGA de la Transgaz, propunerea privind acordarea unor dividende de aproape 340 milioane lei din profitul de anul trecut, din cauza temerilor privind o posibilă retrogradare a ratingului companiei de către Standard & Poor's. Tot vineri, conducerea Transgaz a convocat acţionarii pentru luna iunie să discute din nou aceeaşi propunere de dividend, deşi i s-au cerut unele clarificări.

"Investitorii au fost vădit deranjaţi de acest lucru (respingerea propunerii de dividend - n.r.), deoarece politica de dividend a Transgaz era până acum una relativ previzibilă, iar acţiunile erau încadrate în categoria celor defensive, fiind preferate pentru investiţii pe termen lung. În lipsa unor explicaţii lămuritoare, convocatorul care propune aceeaşi valoare a dividendului spre aprobare în următoarea AGA pare ciudat, însă probabil vor fi publicate şi documentele care să justifice această alegere", a declarat pentru MEDIAFAX Darie Moldovan, director de operaţiuni la SSIF Broker (BRK).

Acţiunile Transgaz au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 5,5 milioane lei. Din această sumă, 1,2 milioane lei au provenit dintr-un deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 251 lei, în scădere cu 7,55%.

O corecţie vizibilă, de 2,59%, au înregistrat şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în condiţiile în care de luni s-a reluat procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni FP.

În această săptămână, conversia se va realiza la preţul de 0,6176 lei/acţiune, valoarea reprezentând media din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare a titlurilor FP la BVB. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), aproape 10,7% din acţiunile FP ar putea fi transferate de Ministerul Fi­nan­ţelor persoanelor care deţin titluri de des­pă­gubire şi au optat pentru con­­versia în acţiuni.

Ultimele operaţiuni cu titlurile Fondului au fost realizate la 0,546 lei, preţ cu 2,59% sub ultima cotaţie de vineri şi, totodată, cu 11,6% sub valoarea la care se vor face conversiile în acţiuni FP în această săptămână.

"Acţiunile FP se află sub presiune din partea vânzătorilor de mai multe şedinţe şi, deocamdată, rămâne neclar efectul pe care îl vor avea acţiunile care vor intra în piaţă prin noile despăgubiri, fiind prematur de tras concluzii din prima zi", a mai spus Moldovan.

Titlurile Fondului au consemnat cel mai mare rulaj din piaţă, de 29,8 milioane lei, din care 5,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Operaţiunea negociată a fost efectuată la 0,54 lei, preţ cu 3,66% sub ultima cotaţie de vineri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 49,8 milioane lei (12,2 milioane euro), din care 71% reprezintă operaţiuni cu titlurile Fondului Proprietatea şi Transgaz. Lichiditatea pieţei a fost cu 6% sub rulajul de vineri, de 52,9 milioane lei (13 milioane euro).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au făcut notă discordantă cu majoritatea titlurilor din piaţă şi au avansat cu 1,83%, la 1,56 lei. Evoluţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 4,3 milioane lei.

"Banca Transilvania a surprins piaţa prin rezultatele anunţate pe primul trimestru şi a atras, astfel, interesul investitorilor", a afirmat Moldovan.

Profitul net obţinut de Banca Transilvania (TLV) a crescut în primul trimestru de aproape două ori, la 31,76 milioane lei, în contextul reducerii cheltuielilor cu provizioanele cu 16% şi majorării veniturilor nete din dobânzi cu 5%.

Brokerul crede că pe termen scurt investitorii vor reacţiona la rezultatele trimestriale pe care companiile au început să le anunţe, dar şi la eventualele comunicate privind ofertele prin care statul vrea să vândă pachete de acţiuni la unele societăţi.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu produse structurate, titluri de stat, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 1,8 milioane lei (451.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 51,6 milioane lei (12,6 milioane euro).

Rulaje mai mari de un milion de lei au înregistrat şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5) - 2,2 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,5 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 1,3 milioane lei, SIF Banat-Crişana (SIF1) - 1,3 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat doar 842.000 de lei, sumă de peste două ori mai mare decât lichiditatea din şedinţa anterioară, de 398.000 de lei.

Peste jumătate din rulajul de luni a fost asigurat de trei tranzacţii cu acţiunile Bega Tehnomet (TEHO), de 435.000 de lei. La finalul zilei, aceste titluri erau cotate la 17,5 lei, cu 6,91% sub preţul anterior.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în creştere cu cel mult 0,7%. Totodată, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 0,5%. Pieţele din Polonia şi Croaţia înregistrau, însă, corecţii de 0,4% şi, respectiv, de 1,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici