- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut cu 1,67%, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea
(adaugă informaţii, în paragrafele 18 - 23)
Bursa a scăzut joi cu 1,67%, iar acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure peste 70% din lichiditate, deşi cele mai mari volume au fost cedate prin tranzacţii speciale realizate chiar la închidere.
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de miercuri, însă, ulterior, preţurile au început să scadă uşor, pe volume reduse de tranzacţionare.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Carpatica Invest, Adrian Ciudin, crede că până în toamnă piaţa nu va avea un trend clar, deoarce investitorii nu au puterea financiară să stabilească o direcţie, iar jucătorii străini aşteaptă confirmarea revenirii economiei pe creştere.
"În primăvară nu cred că vom vedea mişcări vizibile, iar de regulă vara este apatică. În plus, nu putem sparge acest range pentru că nimeni nu mai pare dispus să vândă la aceste preţuri, iar de cumpărat nu sunt bani suficienţi pentru conturarea unui trend. Degeaba avem perspective bune pentru reluarea creşterii economice. Nimeni nu mai ascultă poveşti acum, toată lumea vrea să vadă ceva concret, ceva negru pe alb, şi abia apoi vom putea vorbi de revenirea volumelor şi variaţii mai importante", a declarat Ciudin pentru MEDIAFAX.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, incluse în indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,33% sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.
Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat variaţii mai uşoare şi au coborât în medie cu 0,44%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,65%.
Ciudin spune că piaţa locală nu înregistrează corecţii la fel de vizibile ca bursele externe, afectate de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, deoarece nici ritmul ascendent din lunile anterioare nu a fost urmat cu aceeaşi intensitate.
"Românii nu se mai panichează aşa cum au făcut în urmă cu doi ani, când totul era în jos. Cine s-a «fript» atunci nu va mai reacţiona acum, când scăderile sunt mult mai uşoare. Acum, unii speculatorii se uită spre alte titluri care au volatilitate, gen produsele structurate, şi unde sigur găsesc totdeauna contraparte în market makeri. La ce variaţii sunt acum pe acţiuni un speculator nu ar avea de ce să intre la tranzacţionare. Practic, nu ar avea din ce să îşi acopere măcar comisionul", a mai spus brokerul.
Titlurile FP au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu un rulaj cumulat de 32,4 milioane lei (7,6 milioane euro). Peste două treimi din lichiditate, respectiv, 21,8 milioane lei (5,1 milioane euro) au reprezentat valoarea mai multor deal-uri realizate la finalul zilei. Ultimele două tranzacţii negociate au vizat pachete de câte 10 milioane de titluri (0,07% din acţiunile FP) şi au fost efectuate la preţul de 0,6 lei, cu 0,76% peste ultima cotaţie de miercuri.
Titlurile FP au asigurat 75% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 43,1 milioane lei (10,2 milioane euro).
Pe piaţa principală, acţiunile Fondului au stagnat la 0,5955 lei. La momentul respectiv în piaţă erau ordine de cumpărare pentru 8,2 milioane de titluri ale Fondului, în timp ce volumele afişate la vânzare însumau 18,2 milioane de acţiuni.
Ciudin crede că preţul acţiunilor FP este menţinut la acest nivel de unii cumpărători şi nu exclude posibilitatea ca Franklin Templeton să fi început să răscumpere din titlurile Fondului.
"Este doar o speculaţie (intrarea la cumpărare a Franklin Templeton - n.r.), însă parcă este un preţ fixat de câteva şedinţe bune. Cred că Fondul Proprietatea a fost o dezamăgire la bursă, pentru că abia mai sunt volume. E clar că la vânzare sunt investitori care au cumpărat înainte de listare şi încă sunt pe profit şi la preţurile de acum. Inevitabil, mai apar şi câţiva despăgubiţi, însă se vede că sunt câţiva cumpărători care vor să ia la preţurile astea", a comentat el.
Rulajul pieţei acţiunilor a fost cu de peste 11 ori mai redus decât valoarea cumulată a transferurilor de miercuri, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro). Totuşi, în sesiunea anterioară, deal-urile prin care BERD a vândut participaţia la BRD, pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro), au ridicat lichiditatea bursei la nivelul maxim istoric.
Acţiunile BRD au încheiat ziua în scădere cu 2,71%, la 13,62 lei, după ce miercuri au crescut cu 1,45%, după realizarea tranzacţiilor negociate. Operaţiunile de joi au însumat 1,5 milioane lei.
"Probabil că scăderea de acum este influenţată de deal-urile de ieri. Unii sperau că au vândut unele SIF-uri şi banii se vor întoarce în piaţă, care ar fi putut să crească. Însă, după ce BERD a anunţat după închidere că a vândut, a fost clar că banii nu vor sta în piaţă", a afirmat Ciudin.
O corecţie vizibilă, de 2,35%, au consemnat şi titlurile OMV Petrom (SNP), după ce miercuri au urcat cu 3,84%, după anunţarea unui profit record, de 2,19 miliarde lei.
Tranzacţiile de joi cu aceste titluri au depăşit cu puţin 1 milion de lei.
Unii investitori au pus presiune şi la vânzarea acţiunilor Băncii Transilvania (TLV), care au coborât cu 2,77%, la 1,371 lei, pe un rulaj de numai 577.000 de lei.
Pe piaţa obligaţiunilor au fost realizate două transferuri cu 1.521 de titluri de stat scadente în martie 2012 (B1203A), pentru 16,1 milioane lei (3,8 milioane euro). Totodată, au fost tranzacţionate şi produse structurate - 2,2 milioane lei (520.000 de euro)- precum şi unităţi de fond şi contracte futures. Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 61,5 milioane lei (14,5 milioane euro).
Investitorii au tranzacţionat pe piaţa Rasdaq acţiuni de 552.000 de lei, sumă de peste trei ori mai redusă decât rulajul de miercuri, de 1,9 milioane lei.
Titlurile Armax Gaz (ARAX) şi Construcţii Bihor (COBJ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 172.000 de lei şi, respectiv, de 163.000 de lei. Acţiunile Armax Gaz au crescut cu 0,6%, la 0,1509 lei, iar titlurile Construcţii Bihor au stagnat la 30 de lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în scădere cu 0,1% şi, respectiv, 0,8%, iar piaţa de la Paris era în stagnare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO