- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE:Bursa a scăzut cu 1%, influenţată de corecţiile titlurilor companiilor din sectorul energetic
(adaugă alte informaţii, în paragrafele 15 - 17)
Acţiunile Zentiva România (SCD) au închis ziua în creştere cu 15%, impulsionate de propunerea privind dividendele, însă bursa a scăzut cu 1,1%, influenţată de corecţiile înregistrate de titlurile companiilor din sectorul energetic chiar pe finalul şedinţei.
Investitorii au ridicat preţul acţiunilor Zentiva cu 14,93% încă din primele secunde, reacţionând la propunerea Consiliului de Administraţie al companiei de a acorda dividende pentru prima dată de la listarea la BVB, în valoare cumulată de 125 milioane lei, din profitul de anul trecut şi rezerve.
Astfel, titlurile producătorului de medicamente au atins nivelul maxim de variaţie permis într-o şedinţă pentru cele mai multe acţiuni de la BVB, de 15%, iar orice ordin de vânzare era executat imediat. Totuşi, deşi cererea a fost mare, majoritatea investitorilor au preferat să nu vândă aceste acţiuni, în condiţiile în care dividendul propus are unul dintre cele mai bune radamente din piaţă, de peste 26%.
Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile producătorului de medicamente a fost realizată la 10:13, la preţul de 1,139 lei, deoarece apoi nu au mai fost introduse ordine de vânzare. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat doar 50.000 de lei.
Spre deosebire de acţiunile Zentiva România, până în ultimele minute cele mai multe titluri de la BVB au fost tranzacţionate la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de joi, iar atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi ale celor cinci SIF-uri.
Chiar la finalul şedinţei, unele ordine de vânzare introduse în special pentru acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus piaţa pe scădere.
Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că cele mai multe tranzacţii au fost realizate de speculatori, deoarece investitorii pe termen lung adoptă poziţii de aşteptare până la calmarea problemelor din Libia, totodată, fiind influenţaţi şi de situaţia din Japonia după dezastrul de săptămâna trecută.
"Situaţia este normală dacă luăm în considerare că în permanenţă există un flux continuu de ştiri legat de aceste teme fierbinţi, iar investitorii trebuie să ia decizii în consecinţă. Dar dacă luăm în considerare că lichiditatea este concentrată doar pe câţiva emitenţi, cred că putem trage concluzia că în aceste momente piaţa este făcută în principal de speculatori. Totuşi, trebuie să ne gândim şi că de luni vor fi unele modificări în structura indicilor bursieri, care obligă investitorii instituţionali să recalibreze portofoliile conform noilor structuri ale indicilor", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 2,1%, iar titlurile celor cinci SIF-uri au dus indicele BET-FI cu 0,7% sub nivelul de la finalul sesiunii anterioare.
Totodată, acţiunile companiilor din sectorul energetic au înregistrat corecţii mai vizibile, în medie de 2,44%.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul foarte uşor, de 1,35%.
"Cred că situaţia acesta la nivel mondial nu va mai dura foarte mult, iar problemele îşi vor găsi încet rezolvarea, iar aceasta va duce la calmarea pieţelor bursiere. Marii investitori instituţionali îşi vor modifica politica investiţională abia după ce bursele se vor linişti şi vor vedea exact care va fi direcţia clară a acestora", a mai spus Mureşian.
Titlurile FP şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele două poziţii în topul rulajelor, cu transferuri de 20,9 milioane lei şi, respectiv, 4,6 milioane lei. Cotaţia acţiunilor Fondului a crescut cu 2,1%, la 0,607 lei, iar titlurile SIF Oltenia au scăzut cu 0,67%, la 1,48 lei.
Cu acţiunile FP a fost realizat un deal, de 3 milioane lei, la preţul de 0,602 lei, cu 1,26% peste referinţă.
Tranzacţii speciale au fost realizate şi cu titlurile Transgaz (TGN), în valoare de 3,3 milioane lei. Prin patru operaţiuni au fost cedate 12.882 de acţiuni, la acelaşi preţ, de 261 lei, cu 2,25% sub ultima cotaţie. Pe piaţa principală, preţul a scăzut cu 4,31%, la 255,5 lei, pe un rulaj de 1,1 milioane lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1,6 milioane lei, sumă cu 7% mai mare decât valoarea cumulată a operaţiunilor de joi, de 1,5 milioane lei.
Titlurile firmei hoteliere Durău din judeţul Neamţ (DURN) s-au clasat pe prima poziţie în topul lichidităţii. Printr-un deal au fost cedate 20% din acţiuni pentru 712.000 de lei. Operaţiunea a fost realizată la 0,16 lei, preţ de aproape două ori sub cea mai recentă cotaţie din piaţă, de 0,3 lei, înregistrată la 2 martie.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu maximum 0,9%. Bursa din Slovenia înregistra cea mai accelerată ascensiune, de 2,5%, în timp ce piaţa din Bulgaria era în scădere cu 0,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO