- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut luni cu 0,4%, în linie cu pieţele externe, pe un rulaj redus
(adaugă informaţii, în paragrafele 15 - 18)
Bursa a scăzut luni cu 0,38%, în linie cu pieţele externe, însă prudenţa investitorilor la tranzacţionare a limitat lichiditatea la 22,8 milioane lei, sumă din care peste jumătate a fost asigurată de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV).
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de vineri, investitorii orientându-se la tranzacţionare după traiectoria pieţelor externe.
Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, consideră că lichiditatea redusă este determinată pe de o parte de trecerea datelor de înregistrare pentru dividend, dar şi de publicarea rezultatelor financiare trimestriale ale celor mai multe companii listate.
"Având în vedere volumele reduse de acţiuni tranzacţionate, nu putem vorbi de o piaţă în scădere, în care investitorii vând pentru a-şi limita pierderile. Evoluţia este determinată în special de ceea ce se întâmplă pe plan extern. Volumele de tranzacţionare de săptămâna trecută au fost influenţate de trecerea datelor ex-dividend (după care cumpărătorii nu mai pot încasa dividende aferente anului trecut-n.r.) şi de intrarea la cumpărare a unor investitori care au vrut să profite de scăderile cotaţiilor din zilele respective", a declarat Murgoci pentru MEDIAFAX.
El crede că o parte dintre investitori analizează rezultatele financiare trimestriale anunţate săptămâna trecută de majoritatea companiilor, iar ulterior vor stabili ce strategie vor urma.
"În plus, din ce se vede nu prea mai sunt bani noi în piaţă, care să ducă la mişcări mai vizibile ale preţurilor. Majoritatea investitorilor se uită spre acţiunile Fondului Proprietatea şi aşteaptă alte mişcări pentru a intra la tranzacţionare", a mai spus brokerul.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,57%, în timp ce titlurile celor cinci SIF-uri au înregistrat variaţii mai ample şi au indicele BET-FI cu 1,9% sub nivelul de vineri.
Chiar în ultimele minute unele ordine mici de cumpărare au ridicat preţurile acţiunilor Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) cu 5,72% şi, respectiv, cu 2,59%. Astfel, indicele BET-NG a încheiat ziua în creştere cu 1%.
La finalul şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,11% sub sesiunea precedentă.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,8 milioane lei (5,5 milioane euro), sumă cu 11% sub rulajul de vineri 25,7 milioane lei (6,2 milioane euro).
Murgoci nu exclude posibilitatea ca apatia să continue în următoarele şedinţe şi crede că piaţa va mai înregistra variaţii ample doar dacă vor apărea ştiri imprevizibile atât pe plan local, cât şi extern.
"Mai apar ştiri, de genul deciziei de amânare a transferului de acţiuni FP de la stat către persoanele care au optat pentru acest tip de despăgubire, însă nu fac decât să îi determine pe investitori să fie mai prudenţi. Probabil că doar după ce companiile vor începe să distribuie dividendele vom mai vedea mişcări mai ample în piaţă", a adăugat brokerul.
Acţiunile Fondului Proprietatea şi Banca Transilvania s-au plasat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 7,2 milioane lei şi, respectiv, de 6,7 milioane lei. Cele două titluri au asigurat, astfel, 62% din rulajul bursei.
Cotaţia titlurilor FP a scăzut cu 0,66%, la 0,5305 lei, iar acţiunile băncii au coborât cu 1,91%, la 1,49 lei.
Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi VES Sighişoara (VESY). Operaţiunile cu titlurile SIF Transilvania au cumulat 1,6 milioane lei, iar acţiunile VES Sighişoara au avut o lichiditate de 1,2 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Transilvania a scăzut cu 1,7%, la 0,55 lei.
În prima parte a şedinţei au fost realizate câteva tranzacţii cu pachete mai mari de acţiuni VES prin care au fost tranzacţionate titluri reprezentând cumulat peste 15% din firmă. La finalul şedinţei aceste acţiuni erau cotate la 0,069 lei, preţ în creştere cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 2,5 milioane lei, sumă cu mult peste rulajul de vineri, de doar 195.000 de lei.
Cea mai mare parte din lichiditate a fost asigurată de două deal-uri cu 1,76% din titlurile Foraj Sonde Târgu Mureş, în valoare cumulată de 1,6 milioane lei. Acţiunile au fost cedate la preţul de 250 de lei, de peste două ori mai mult faţă de cea mai recentă cotaţie din piaţa principală, de 110,5 lei, înregistrată la 9 mai.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,2%, linia descendentă fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de cel mult 1,2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo, de la 21:45. A fost anunţată echipa de start
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO