UPDATE: Bursa a scăzut marţi cu 0,77%, pe un rulaj asigurat în principal de acţiunile FP

(adaugă informaţii, în paragrafele 14 - 19)

Urmărește
2 afișări

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,77%, pentru a doua şedinţă consecutiv, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care investitorii au vizat în special acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au asigurat 35% din lichiditate.

Deşi la deschidere piaţa a fost pe creştere uşoară, după primele 40 de minute unele ordine de vânzare au readus indicii bursieri pe scădere. Corecţia indicelui general al bursei, BET-C, şi al indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost amplificată de titlurile BRD (BRD), care au scăzut cu 2,58%.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că uşoarele corecţii din ultimele două şedinţe au fost determinate de marcări de profituri, după ce piaţa a crescut săptămâna trecută, în linie cu bursele externe, ca urmare a temperării temerilor investitorilor cu privire la situaţia din Japonia.

"Prima reacţie a celor care au vândut este de a aştepta o corecţie pentru a reintra într-o poziţie long. În măsura în care pieţele externe vor mai înregistra corecţii este posibil ca şi bursa românească să se resimtă. Pe de altă parte peisajul economic autohton dă semnale pozitive, este din ce în ce mai evident că investitorii prind curaj şi încep să acumuleze nu numai pentru speculaţii, ci pentru o deţinere cel puţin medie de timp", a declarat Chişu pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,08% peste nivelul de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere foarte uşoară, cu 0,09%, fiind susţinut de ascensiunea acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu 3,07% şi, respectiv, cu 1,65%.

"Propunerile de majorare a dividendului la SIF-uri au indus optimism în piaţă, iar asta a propulsat cotaţiile", a afirmat Chişu.

SIF Muntenia a anunţat, marţi, că unii acţionari au cerut acordarea unui dividend de 0,081 lei/acţiune, cu 62% mai mare decât 0,05 lei/titlu, cât a fost propunerea companiei Muntenia Invest, care administrează activele SIF.

Pe de altă parte, SIF Banat-Crişana a transmis, joi, un raport către Bursă prin care anunţa că membrii Consiliului de Administraţie au decis din nou majorarea valorii dividendului brut, la 0,103 lei pe acţiune, cu 71,6% mai mare faţă de ultima propunere, de 0,06 lei.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de 0,66%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 47,4 milioane lei (11,5 milioane euro), sumă cu 12% peste lichiditatea din şedinţa anterioară, de 42,2 milioane lei (10,2 milioane euro).

Titlurile FP au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 16,4 milioane lei, iar preţul a crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,61 lei.

"Evoluţiile pozitive ale burselor externe, dublate de o confirmare a ieşirii economiei româneşti din recesiune, dar mai ales de o reintrare a României în «investment grade» vor readuce piaţa locală pe radarul marilor investitori străini. În aceste condiţii, cred că vom asista la o creştere generalizată a bursei şi la majorarea lichidităţii. Bineînţeles că acest peisaj ideal trebuie îmbunătăţit prin atragerea de noi emitenţi la cota bursei, atât din domeniul de stat, cât şi privat", a mai spus brokerul.

Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile SIF Oltenia (SIF5)- 7,5 milioane lei, SIF Muntenia - 4,6 milioane lei şi SIF Moldova (SIF2) - 4 milioane lei.

Deşi au încheiat ziua pe creştere, acţiunile SIF Banat-Crişana au înregistrat cel mai redus rulaj dintre SIF-uri, de 980.000 de lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat, produse structurate, contracte futures şi unităţi de fond în valoare cumulată de 1,5 milioane lei (370.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 48,9 milioane lei (11,8 milioane euro), cu 15% peste rulajul de luni, de 42,7 milioane lei (10,4 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat 2,1 milioane lei, valoare de două ori mai mare decât lichiditatea din sesiunea anterioară, de 1 milion de lei.

Titlurile Fimaro Development Cluj-Napoca (FIMD) şi Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai tranzacţionate, cu operaţiuni de 633.000 de lei şi, respectiv, 556.000 de lei. Acţiunile Fimaro au urcat la 8,8 lei, de la preţul anterior, de 4 lei, înregistrat la 18 ianuarie.

Totodată, titlurile Armax Gaz au crescut cu 2,52%, la 0,163 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de cel mult 1,5%. Bursa din Bulgaria a fost singura pe creştere, însă cu numai 0,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici