- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut şi marţi, pentru a treia şedinţă consecutiv, în linie cu pieţele externe
(adaugă informaţii, în paragrafele 14 - 16 şi 18 - 19)
Bursa a scăzut uşor marţi, cu 1,5%, în linie cu pieţele externe, pentru a treia şedinţă consecutiv, însă majoritatea investitorilor au fost precauţi şi au introdus ordine de tranzacţionare doar pentru volume reduse de acţiuni, astfel că lichiditatea a fost salvată din nou de titlurile FP.
Piaţa a scăzut încă din primele minute, însă corecţiile nu au fost atât de vizibile precum pe marile burse europene. Astfel, punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 11:30, când media pieţei era cu 1,6% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente. În aceeaşi perioadă bursele vest-europene erau în scădere cu până la 3%.
În prima parte a şedinţei pe pieţele externe unii investitori au pus presiune la vânzarea acţiunilor din sectorul bancar şi cel al asigurărilor ca urmare a temerilor privind extinderea crizei datoriilor suverane şi majorarea costurilor de finanţare şi în alte ţări din zona euro, printre care şi Italia. Corecţiile s-au temperat uşor, ulterior, atât pe pieţele externe, cât şi pe bursa de la Bucureşti, după informaţia potrivit căreia Italia a vândut titluri de stat pe un an în valoare de 6,75 miliarde euro, deşi la costuri mai mari.
"Precauţia este cuvântul rostit cel mai des de investitori în zilele acestea. Îmbunătăţirea ratingului acordat României (anunţată la începutul săptămânii trecute -n.r.) a condus la o creştere de moment a interesului faţă de acţiunile listate, dar efectul a fost rapid pierdut în faţa valului de îngrijorări ce planează asupra Greciei şi mai nou asupra Italiei", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,1% sub nivelul de luni.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 1,21%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 1,14%.
La finalul şedinţei, acţiunile emise doar de 14 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.
"Începerea ofertei publice la Petrom poate explica lipsa volumelor pe majoritatea acţiunilor listate, investitorii aşteptând să ia o decizie cu privire la participarea la această ofertă în funcţie de noutăţile apărute şi de condiţiile de piaţă. Ofera va canaliza investitorii străini cu preponderenţă spre titlurile acestei companii, dar nu sunt excluse şi situaţii în care aceştia vor investi bani suplimentari în alte bluechipsuri româneşti (titlurile lichide -n.r.) pentru o diversificare a portofoliului pe acţiuni româneşti", a afirmat Chişu.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40,1 milioane lei (9,5 milioane euro), sumă cu 39% sub rulajul şedinţei precedente, de 65,9 milioane lei (15,6 milioane euro).
Totuşi, 62% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 24,8 milioane lei. Din această sumă 11 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,15% din titlurile Fondului. Tranzacţia specială a fost realizată la 0,52 lei, preţ cu 2,07% sub nivelul de la închiderea de luni, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 1,32%, la 0,524 lei.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,89%, la 0,39 lei, însă pe un rulaj de doar 265.000 de lei, în condiţiile în care investitorii au introdus ordine de tranzacţionare pentru volume foarte reduse de titluri, la preţuri unde cererea şi oferta s-au regăsit cu greu. Cotaţia este cu 15,2% sub preţul maxim cerut de stat în cadrul ofertei în care vrea să vândă 9,84% din acţiunile companiei petroliere.
"Pe un orizont de termen mediu cred că piaţa încă mai are şanse de creştere, definitorii fiind în ultimă instanţă maniera de gestionare a datoriilor suverane. Ridicarea planului de îndatorare al SUA, un posibil nou plan de măsuri de stimulare a economiei americane, o acţiune comună şi concretă a miniştrilor de finanţe europeni, o economie românească în revenire sunt elementele care pot ajuta bursele să crească", a mai spus brokerul.
Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile Băncii Transilvania (TLV) - 5,2 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2,7 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 1,5 milioane lei.
Cu titlurile băncii au fost realizate doar 54 de tranzacţii dintre care doar două cu volume mai mari, de 0,1% şi, respectiv, 0,17% din acţiunile instituţiei de credit. La finalul şedinţei, acţiunile băncii erau cotate la 1,2 lei, preţ cu 0,83% sub nivelul de luni.
Totodată, au scăzut şi acţiunile SIF Oltenia şi SIF Transilvania, cu 0,71% şi, respectiv, cu 0,49%. Ultimele operaţiuni cu titlurile SIF Oltenia au fost efectuate la 1,39 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au ajuns la 0,51 lei.
Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu obligaţiuni ale Băncii Europene de Investiţii (EIB14) pentru 29,4 milioane lei (6,9 milioane euro), cu produse structurate de 4 milioane lei (952.000 de euro), precum şi cu contracte futures de 1,1 milioane lei (260.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 74,8 milioane lei (17,7 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 476.000 de lei, cu 38% sub rulajul de luni, de 762.000 de lei.
Titlurile Argus Constanţa (UARG) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 186.000 de lei, iar preţul a crescut cu 2%, la 2,55 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în scădere cu până la 1,1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care coborau cu cel mult 1%. O extindere a crizei datoriilor suverane şi în Italia ar avea un impact mult mai puternic la nivel internaţional, deoarece economia italiană este mai mare decât cea din Grecia sau Portugalia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO