- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut şi vineri, accentuându-şi reculul din această săptămână la 2,6%
(adaugă informaţii, în paragrafele 7 - 8 şi 13 - 17)
Bursa a scăzut şi vineri, cu 0,56%, astfel că în această săptămână a înregistrat un recul de 2,63%, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape 45% din lichiditatea pieţei.
Deşi în primele minute piaţa a fost pe creştere uşoară, cei mai mulţi investitori de la BVB au revenit pe poziţii de aşteptare, iar preţurile au început să coboare, în condiţiile în care bursele vest-europene evoluau indecis.
Punctul minim al indicelui general, BET-C, a fost atins în jurul orei 15:30, când piaţa era în scădere cu 1,38%, însă, ulterior, cotaţiile au început să revină spre nivelurile de la finalul şedinţei de joi.
Astfel, ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,11%.
Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri au revenit pe creştere, însă ascensiunea indicelui BET-FI a fost temperată de scăderea titlurilor Fondului Proprietatea, de 0,85%. Astfel, indicele BET-FI a avansat cu doar 0,45%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, a încheiat ziua în creştere nesemnificativă, cu 0,08%.
Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa este în creştere cu 13,55%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, este cu 12,6% mai sus.
În acelaşi timp, indicele BET-FI are un randament de 18,6%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic sunt în creştere în medie cu 7,9%.
Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că pe termen scurt, de maximum o săptămână, piaţa va reveni repede, deoarece corecţiile determinate de marcările de profit, după lunile anterioare de creştere, au fost rapide.
"Totuşi, pe termen mediu, de cel mult o lună, cred că mai degrabă va fi o mişcare in lateral (cu creşteri uşoare, urmate de scăderi uşoare - n.r.). Preţurile celor mai multe acţiuni au intrat în utimele zile într-o zonă temporară de corecţii, în principal ca urmare a volatilităţii pieţelor externe odată cu începutul perioadei de raportări financiare ale companiilor americane. Pe măsura ce aceste informaţii sunt publicate, ele sunt asimilate de către piaţă în funcţie de aşteptările investitorilor şi din acestă cauză se observă mişcări vizibile pe pieţele internaţionale, care ajung să aibă replici şi asupra bursei locale", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 42,3 milioane lei (10,3 milioane euro), sumă cu 13% mai redusă decât valoarea cumulată a tranzacţiilor de joi, de 48,9 milioane lei (11,9 milioane euro).
Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 18,9 milioane lei, şi au susţinut 45% din rulajul pieţei acţiunilor. Titlurile FP au înregistrat vineri a cincea şedinţă consecutivă de scădere şi au ajuns la preţul de 0,586 lei. Vineri aceste titluri au scăzut cu 0,85%. În ultimele cinci şedinţe, cotaţia acţiunilor Fondului a scăzut cumulat cu 3,77%.
Titlurile FP au fost urmate în topul rulajelor de acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi BRD (BRD), cu transferuri de 5,2 milioane lei şi, respectiv, 5,1 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a scăzut cu 0,19%, la 1,587 lei, iar cea mai recentă operaţiune cu acţiunile băncii a fost realizată la 14,8 lei, cu aproape 2% sub ultimul preţ de joi.
Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile Băncii Transilvania (TLV) - 3,3 milioane lei, SIF Moldova (SIF2) - 2 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1 milion de lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1 milion de lei şi SIF Banat-Crişana (SIF1) - 1 milion de lei. Cele cinci acţiuni au încheiat ziua la preţuri peste cotaţiile de referinţă.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 394.000 de lei, valoare cu 38% mai mare decât rulajul de joi, de 286.000 de lei.
Titlurile ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 119.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,34%, la 2,322 lei.
Acţiunile Astra Asigurare-Reasigurare (ATRA) au urcat puternic la preţul de 4 lei, faţă de cea mai recentă cotaţie înregistrată la 3 noiembrie, de 1,62 lei. Cu aceste titluri au fost realizate numai două tranzacţii în valoare de 20.000 de lei.
La finalul şedinţei de vineri de la Bucureşti, pieţele vest-europene evoluau indecis, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la problemele datoriilor statelor din zona euro după ce Moody's a redus cu două trepte ratingul suveran al Irlandei.
Bursele de la Londra şi Frankfurt erau în creştere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,4%, însă piaţa de la Paris consemna un recul de 0,3%. În acelaşi timp, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,6%, iar pieţele din Bulgaria, Croaţia şi Slovenia erau în scădere cu până la 0,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”