UPDATE: Bursa a scăzut uşor, într-o piaţă apatică şi rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni Concefa

(adaugă informaţii, în paragrafele 15 - 17)

Urmărește
6 afișări

Bursa a scăzut marţi cu 0,33%, decuplată de linia ascendentă a pieţelor vest-europene, în absenţa celor mai mulţi investitori de la tranzacţionare, iar aproape jumătate din lichiditatea redusă a fost asigurată de două deal-uri cu 7,9% din titlurile Concefa Sibiu (COFI).

Cei mai mulţi investitori au absentat şi marţi de la tranzacţionare, astfel că apatia care a caracterizat bursa începând de joi a continuat. Interesul redus pentru tranzacţionare din ultimele trei şedinţe a fost determinat atât de minivancaţa de Paşte, dar şi de AGA care se derulează la unele companii. În această săptămână sunt programate majoritatea AGA la companiile listate, iar investitorii aşteaptă deciziile acţionarilor.

"Dacă ne uităm la lichiditatea redusă, tind să cred că investitorii sunt încă în vacanţă. Consider că acesta este motivul primordial pentru nota discordantă pe care a făcut-o astăzi BVB faţă de bursele europene. În plus, mă aştept ca în această săptămână lichiditatea să aibă de suferit şi din cauza suspendării titlurilor lichide pentru întrunirea AGA", a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Analistul apreciază că deciziile AGA nu vor avea un impact notabil asupra investitorilor, deoarece în cele mai multe cazuri reacţiile au fost vizibile încă de la publicarea propunerilor conducerii sau acţionarilor în convocatorul adunării generale.

"Probabil că vom vedea unele corecţii după trecerea datei ex-dividend (data după care cumpărătorul unei acţiuni nu mai adre dreptul să încaseze dividende-n.r.). Teoretic, după această dată preţul acţiunii ar trebui să scadă cu o sumă aproape egală cu valoarea netă a dividendului", a adăugat Dărăbuţ.

Ultimele operaţiuni de marţi cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 0,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,67% sub nivelul de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,44%.

Indicele extins al bursei, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a înregistrat un recul de 0,47%.

Analistul crede că pe termen mediu-lung perspectivele bursei locale rămân favorabile, în primul rând datorită estimărilor pozitive privind creşterea economiei din acest an şi pentru anul viitor.

"Indicii locali se tranzacţionează în continuare la niveluri inferioare maximelor din aprilie 2010 (lună după care au început unele corecţii mai vizibile şi ulterior, în al doilea semestru bursa a înregistrat variaţii foarte uşoare - n.r.). Indicele BET a crescut cu aproape 10% de la începutul anului şi se tranzacţionează la un discount de 4% faţă de maximele din aprilie 2010, în timp ce BET-FI a avansat cu 15% şi se tranzactionează la un discount de 25%. Astfel, cred că mai există loc pentru creşteri pe bursă şi în acest an, deşi nu mă aştept la aprecieri foarte mari ale cotaţiilor", a conchis Dărăbuţ.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,6 milioane lei (3,1 milioane euro), sumă de aproape cinci ori mai mare decât rulajul din şedinţa precedentă, de doar 2,7 milioane lei (659.000 de euro). Absenţa celor mai mulţi investitori de la tranzacţionare a împins vineri lichiditatea bursei la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni.

Rulajul de marţi a fost asigurat în proporţie de 46% de două deal-uri cu 7,91% din acţiunile Concefa, în valoare de 5,8 milioane lei. Titlurile au fost cedate la ora 11:16, la un preţ de 0,13 lei, respectiv cu 4,13% sub ultima cotaţie de vineri.

Pe piaţa principală, acţiunile companiei de construcţii au încheiat ziua în scădere cu 1,33%, pe un rulaj de 417.000 de lei. Cea mai recentă operaţiune a fost realizată la 0,1338 lei.

Titlurile Fondul Proprietatea şi Transgaz (TGN) s-au clasat pe primele poziţii în funcţie de lichiditate pe piaţa principală, cu transferuri de 2,4 milioane lei şi, respectiv, de 808.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,579 lei, preţ în scădere cu 0,17%, iar titlurile Transgaz au crescut nesemnificativ, cu 0,06%, la 270 de lei.

Unii investitori au realizat şi transferuri cu produse structurate şi unităţi de fond în valoare cumulată de doar 259.000 de lei (63.000 de euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 12,9 milioane lei (3,1 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au însumat doar 241.000 de lei, valoare de aproape şase ori mai redusă decât rulajul de vineri, de 1,4 milioane lei.

Titlurile Retrasib Sibiu (RTRA) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 42.000 de lei. La finalul sesiunii aceste titluri erau cotate la 0,51 lei, preţ similar cu ultima cotaţie de vineri.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 0,8%. Bursa din Slovenia, una dintre pieţele de dimensiuni reduse din regiune, consemna cel mai accelerat ritm ascendent, de 2,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici