- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Bursa a scăzut uşor joi, însă în primul trimestru a avansat cu 13,3%
(adaugă informaţii, în paragrafele 13 - 16)
Bursa a scăzut şi joi, cu 0,38%, în linie cu marile pieţe europene, însă a încheiat al treilea trimestru consecutiv de creştere, în care indicele general, BET-C, a avansat cu 13,28%.
În prima jumătate de oră a şedinţei de joi piaţa a crescut cu până la 0,5%, însă apoi cotaţiile au revenit la nivelurile de miercuri, iar în a doua parte a şedinţei majoritatea acţiunilor au trecut pe scădere.
Totuşi, rulajul pieţei acţiunilor, de 39,2 milioane lei (9,5 milioane euro), a scăzut uşor faţă de valoarea operaţiunilor de miercuri, de 42 milioane lei (10,2 milioane euro).
"Aceasta a fost prima şedinţă de tranzacţionare în care majoritatea acţiunilor au înregistrat corecţii după mai multe zile consecutive de creşteri. Cred că scăderile au fost determinate de marcării de profituri, pentru că majoritatea investitorilor au introdus mai multe ordine de vânzare. Este posibil ca un factor pentru corecţii să-l reprezinte finalul de trimestru, din această cauză investitorii au preferat să vândă din considerente fiscale. Totuşi, cred că evoluţia indecisă de astăzi a pieţelor vest-europene şi lipsa presiunii la cumpărare au fost principalii factori ai scăderii preţurilor", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere pe medie cu 0,35%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 1,39% sub nivelul de miercuri.
La cotaţii în scădere uşoară, pe medie de 0,26%, au încheiat ziua şi acţiunile companiilor din sectorul energetic.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, a înregistrat un recul de 0,78%.
Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET este în creştere cu 12,53%, iar indicele BET-FI este cu 22,27% mai sus. Totodată, în acest an acţiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 7,17%.
Mureşian nu crede că ultimele două şedinţe de corecţii reprezintă inversarea trendului ascendent din ultimele luni.
"Dacă observăm că lichiditatea pieţei a fost concentrată pe titlurile SIF-urilor şi ale băncilor, cred că putem trage concluzia că în piaţă şi-au făcut simţită prezenţa preponderent speculatorii", a mai spus Mureşian.
În şedinţa de joi, acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 10,9 milioane lei şi, respectiv, 5,7 milioane lei. Astfel, cele două titluri au asigurat 43% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 39,2 milioane lei.
Cotaţia titlurilor FP a scăzut cu 0,33%, la 0,612 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au înregistrat un recul de 1,89% şi au ajuns la 1,658 lei.
Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au avut rulaje apropiate, de 3,2 milioane lei şi, respectiv, de 3 milioane lei. Cotaţia acţiunilor SIF Banat-Crişana a scăzut cu 1,46%, la 1,278 lei, iar titlurile SIF Moldova au înregistrat cea mai vizibilă corecţie de la acest segment al pieţei, de 2,39% şi au închis la 1,472 lei.
La ora 15:46 a fost realizată o tranzacţie specială cu 0,1% din acţiunile Alro (ALR) pentru 2,8 milioane lei. Deal-ul a fost efectuat la 3,95 lei, preţ cu 3,95% peste ultima cotaţie de miercuri. Pe piaţa principală, titlurile producătorului de aluminiu au scăzut cu 0,53%, la 3,78 lei, pe un rulaj de numai 23.000 de lei.
Operaţiunile de pe piaţa Rasdaq au însumat 1,4 milioane lei, valoare cu 23% mai redusă decât rulajul de miercuri, de 1,8 milioane lei.
Jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de un deal cu 0,23% din acţiunile Conpet (COTE), de 729.000 de lei. Transferul a fost realizat la 36,8 lei, preţ cu 2,22% peste nivelul de miercuri. Cu titlurile companiei nu au fost realizate tranzacţii pe piaţa principală.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în scădere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,6%, în timp ce piaţa de la Frankfurt era în stagnare. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 1,2%, iar pieţele din Polonia, Bulgaria şi Rusia erau în creştere cu maximum 0,4%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO