UPDATE: Bursa a stagnat marţi, pe un rulaj în scădere

(adaugă informaţii, în paragrafele 16 - 19)

Urmărește
2 afișări

Bursa a stagnat marţi, într-o piaţă în care prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea la 32,1 milioane lei, sumă în scădere faţă de rulajul din sesiunea anterioară şi asigurat în proporţie de 64% de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5).

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, însă după prima oră acţiunile celor cinci SIF-uri s-au desprins de tendinţa generală şi au revenit pe creştere. Totuşi, variaţiile uşoare au venit pe volume reduse de tranzacţionare.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI, al titlurilor societăţilor de investiţii financiare (SIF), era în creştere cu 0,59%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere pe medie cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,33% sub nivelul de luni.

Evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri a reuşit să readucă la nivelul de luni indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că prudenţa investitorilor este determinată în principal de evoluţia indecisă a burselor externe, care nu permit stabilirea unei strategii pe termen scurt.

"În piaţă se simte o oarecare indecizie şi precauţie foarte mare din partea investitorilor, iar aceşti factori au avut ca efect scăderea lichidităţii. Pe de o parte în piata se simte o presiune la cumpărare, însă în acelaşi timp indicii internaţionali au o evoluţie mixtă sau chiar negativă. Din aceste motive, cred că investitorii preferă pentru moment să aibă răbdare şi aşteaptă ca piaţa să spargă zonele de rezistenţă în care se află în prezent", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.

Brokerul spune că investitorii vor intra mai agresiv la cumpărare doar dacă bursele externe vor reveni pe un trend ascendent, iar piaţa locală se va cupla la traiectoria acestora.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 32,1 milioane lei (7,6 milioane euro), a fost cu 27% mai redus decât valoarea cumulată a operaţiunilor de luni, de 44 milioane lei (10,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea, SIF Moldova şi SIF Oltenia au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni în valoare cumulată de 20,4 milioane lei (4,8 milioane euro), şi au asigurat 64% din rulajul bursei.

Cu titlurile FP au fost realizate trei tranzacţii speciale, de 5,9 milioane lei. Deal-urile au fost efectuate la preţurile de 0,605 lei şi, respectiv, de 0,61 lei. Cotaţiile sunt cu 0,67% şi, respectiv, cu 1,5% peste ultima cotaţie de luni.

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului au avut un rulaj de 6,4 milioane lei, iar operaţiunile cu titlurile SIF Moldova au cumulat 4,1 milioane lei. Investitorii au transferat acţiuni SIF Oltenia de 3,9 milioane lei.

Titlurile FP au avansat cu 0,25%, la 0,6025 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu titlurile SIF Moldova a fost realizată la 1,399 lei, preţ în creştere cu 0,65%. Totodată, cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a avansat cu 0,74%, la 1,496 lei.

"Acţiunile FP şi SIF-urile sunt cele mai lichide titluri din piaţă pentru că sunt şi cele mai speculate. Este posibil ca investitorii să fie interesaţi de aceste acţiuni pentru ca au un potenţial ridicat de creştere pe termen lung, în prezent fiind subevaluate. Totodată, volatilitatea mai ridicată a acestor titluri este un alt motiv pentru care sunt vizate de speculatori", a mai spus Mureşian.

El a menţionat că acţiunile Fondului Proprietatea au fost vizate de investitorii instituţionali străini, iar aceasta i-a determinat pe unii speculatori să intre la cumpărare înainte de înscrierea acestor titluri pe un ritm ascendent.

Unii investitori au realizat tranzacţii cu produse structurate, titluri de stat, contracte futures şi unităţi de fond, în valoare cumulată de 2,4 milioane lei (580.000 de euro). Cel mai mare rulaj a fost consemnat pe segmentul produselor structurate, de 2,1 milioane lei (515.000 de euro).

Astfel, lichiditatea totală a BVB, de 34,5 milioane lei (8,2 milioane euro), a fost cu o treime sub rulajul de luni, de 50,9 milioane lei (12 milioane euro).

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au cumulat numai 463.000 de lei, sumă cu 38% mai redusă decât valoarea operaţiunilor de luni, de 755.000 de lei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu transferuri de doar 76.000 de lei. Cotaţia acestor titluri a scăzut cu 0,19%, la 0,1592 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%. În acelaşi timp, pieţele din Slovenia şi Bulgaria erau în creştere cu 0,1% şi, respectiv, cu 0,5%, iar bursele din Polonia, Cehia şi Ungaria înregistrau corecţii de cel mult 1,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici