- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: BVB a închis sesiunea în scădere cu 1,03%, pe cea mai redusă lichiditate din luna iunie
(adaugă informaţii, în paragrafele 13-15)
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat în sesiunea de luni o corecţie de 1,03%, într-o piaţă în care jucătorii au lipsit de la tranzacţionare, valoarea operaţiunilor cu acţiuni fiind de 25 milioane lei (5,9 milioane euro), cea mai redus rulaj de la finalul lunii mai.
"Şedinţă apatică de astăzi (luni, n.r) a fost caracterizată în principal de corecţii pentru majoritatea titlurilor, pe o lichiditate «de avarie», în contradicţie cu evoluţiile pieţelor internaţionale, uşor pozitive. Situaţia este de înţeles, în perioada verii, când interesul investitorilor pentru titlurile locale este de multe ori foarte scăzut, dar şi ca urmare a contextului internaţional, care nu este cel mai favorabil. Situaţia incerta din Grecia menţine o tensiune ridicată în pieţele financiare internaţionale, iar acestă situaţie are repercusiuni în piaţa locală, investitorii fiind acum şi mai rezervaţi pentru a face noi investiţii, ei fiind îngrijoraţi de efectele pe care un posibil default al Greciei l-ar avea asupra economiei româneşti", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
De asemenea, Mureşian consideră că nici tensiunile politice de pe plan local nu favorizează climatul investiţional, iar datorită acestui cumul de factori interesul jucătorilor este atât de redus.
"În piaţă se simte o nervozitate din ce în ce mai puternică a investitorilor, aceştia fiind dezamăgiţi de evoluţia în lateral a preţurilor acţiunilor, iar probleme cu care se confruntă economiile globale, respectiv situaţia din Uniunea Europeană datorată problemelor din Grecia, dar şi de problema datoriilor din SUA, nu fac altceva decât să amplifice şi mai mult acestă situaţie tensionată. Cred că pe termen scurt vom asista la o continuare a acestei situaţii, în care vom vedea o piaţă fie foarte volatilă, fie cu o lichiditate foarte scăzută, iar apoi după ce vor începe raportarile financiare ale companiilor să vedem o detensionare a pieţelor", a conchis reprezentantul Intercapital.
Majoritatea acţiunilor au fost transferate încă de la deschidere la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de vineri, însă foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece companii, se plasa cu 1,81% sub nivelul de vineri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au adus pentru indicele BET-NG o corecţie de 0,77%.
Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 2,08% sub nivelul de la finalul săptămânii trecute.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care urmăreşte evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a scăzut 1,65%.
Jucătorii au fost prudenţi la tranzacţionare pe tot parcursul şedinţei şi au introdus ordine pentru volume reduse, astfel că lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost de 25 milioane lei (5,9 milioane euro), cu 40% mai redusă faţă de rulajul de vineri, 42,2 milioane lei (10 milioane euro). Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni realizate la BVB nu a mai fost aşa redusă din 30 mai, când operaţiunile cumulau 15,3 milioane lei.
Acţiunile FP au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu un rulaj de 7,88 milioane lei, iar ultima operaţiune cu acţiunile Fondului a fost realizată la un preţ de 0,518 lei, cu 3,09% sub referinţă.
A doua lichiditate din piaţă, de 3,98 milioane de lei, a fost consemnat de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au scăzut cu 1,78%, la 0,3811 lei. Un rulaj apropiat, de 3,48 milioane lei, au afişat acţiunile Alro (ALT), a căror preţ a urcat cu 1,71%, la 3,8 lei.
Acţiunile Oltchim (OLT) au crescut puternic spre finalul şedinţei, ajungând la un avans de 14,97%. De asemenea, s-au intensificat şi tranzacţiile, iar la sfârşitul şedinţei totalizau 1,34 milioane lei.
Tranzacţii cumulate mai mari de un milion de lei au mai afişat şi acţiunile SIF Oltenia (SIF5)- 1,37 milioane lei, BRD - 1,28 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 1 milion de lei.
Pe piaţa Rasdaq, rulajul a fost de 504.000 lei (120.000 euro), aproape o treime din lichiditatea de vineri de pe acest segment, de 1,4 milioane lei.
În şedinţa de luni acţiunile Prospecţiuni (MEHZ) au fost cele mai tranzacţionate, cu operaţiuni de 158.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,21%, la 0,235 lei.
Bursele europene au evoluat indecis, cu oscilaţii mixte, în aşteptarea de noi informaţii privind evoluţia crizei din Grecia. Parlamentul elen a început luni dezbaterea privind legislaţia de austeritate şi de simplificare a privatizărilor adoptată de guvern pentru a obţine prelungirea acordurilor de finanţare externă cu UE şi FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului