UPDATE: BVB s-a decuplat de pieţele externe şi a închis şedinţa în urcare cu 1,68%

(adaugă alte informaţii, în paragrafele 13-15)

Urmărește
3 afișări

Bursa de la Bucureşti (BVB) a închis sesiunea de miercuri în urcare cu 1,68%, decuplându-se de pieţele externe care înregistrau corecţii, pe fondul îngrijorărilor jucătorilor privind gestionarea efectelor crizei nuclerare din Japonia şi impactul violenţelor din Bahrain asupra cotaţiei ţiţeiului.

La sfârşitul sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Paris erau în coborâre cu până la 0,4%, iar piaţa de la Frankfurt consemna un avans de 0,2%. Bursa din Statele Unite a deschis de asemenea în scădere, din cauza temerilor legate de impactul crizei nucleare din Japonia şi preţul ţiţeiului.

"Dacă privim la evoluţiile bursiere din plan local comparativ cu cele de pe pieţele externe vom o observa o relativă supraperformare din partea indicilor pieţei de la Bucureşti în ultimele 2-3 săptamâni, în condiţiile în care ultimele statistici din sfera macroeconomică locală au fost preponderent pozitive şi peste aşteptări, ceea ce oferă o perspectivă ceva mai bună pentru evoluţia economică din acest an. Pe de altă parte, publicarea convocatoarelor AGA şi intenţiile de distribuire a unor dividende destul de consistente au stârnit interesul unor investitori de portofoliu, care au intrat în piaţă", a declarat pentru MEDIAFAX analistul casei de brokeraj SSIF Broker, Mihai-Cristian Alexa.

Analistul SSIF Broker consideră că îngrijorările pe plan extern ţin de escaladarea conflictelor din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, care ar alimenta o scumpire accentuată a barilului de petrol, ceea ce s-ar repercuta negativ asupra creşterii economice la nivel mondial şi ar afecta profitabilitatea companiilor, prin creşterea costurilor de producţie.

"De asemenea, având în vedere poziţia Japoniei, în topul primelor trei economii din lume, şi situaţia critică în care se află în prezent datorită cutremurului produs vinerea trecută este de aşteptat ca creşterea economică la nivel mondial să fie afectată de acest eveniment nefericit", a spus Alexa.

Sectorul SIF afişa, la deschidere, cea mai pronunţată creştere, de 2,29%, însă indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor, a pierdut treptat din avans şi a închis cu 1,83% peste nivelul de marţi.

Cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au consemnat miercuri un câştig similar, de 1,83%, iar titlurile companiilor energetice, analizate de indicele BET-NG, au urcat în medie cu 1,16%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care urmăreşte evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,89%.

Valoarea operaţiunilor realizate miercuri la BVB s-a ridicat la 39,62 milioane de lei (9,46 milioane de euro), cu 31% sub rulajul de marţi, de 58,2 milioane lei (13,9 milioane euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea au fost cele mai lichide în sesiunea de miercuri, iar cea mai mare parte a rulajului a provenit din trei tranzacţii negociate cu 23,7 milioane din acţiunile Fondului, în valoare de 14,09 milioane lei (3,3 milioane euro). Deal-urile au fost realizate la un preţ mediu de 0,5945 lei, cu 1,35% peste referinţă.

Pe piaţa principală, acţiunile FP au închis în urcare cu 0,51%, la 0,595, pe o lichiditate de 8,02 milioane lei.

"Pe langă deal-urile importante cu acţiunile FP în ultimele 2 săptămâni am observat o creştere semnificativă a volumelor de tranzacţionare pe SIF-uri, astfel încât putem suspecta prezenţa unor investitori instituţionali de calibru pe piaţa locală", a mai spus Alexa.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi OMV Petrom (SNP) au urmat în topul rulajelor, cu tranzacţii de 3,66 milioane lei şi, respectiv, 2,68 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a urcat cu 2,19%, la 1,492 lei, iar acţiunile Petrom au înregistrat un avans de 1,83%, ajungând la 0,39 lei.

La final sesiunii, cea mai pronunţată scădere din piaţă era consemnată de acţiunile producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS). Administratorii firmei au anunţat miercuri că propun distribuirea unui dividend brut de 0,1191 lei din câştigul de anul trecut, de două ori mai mare faţă de cel alocat în anul precedent. Ulterior, Consiliul de Administraţie a revenit asupra propunerii şi a recomandat păstrarea profitului din 2010 pentru surse proprii de dezvoltare.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat operaţiuni de 447.500 de lei, sumă puţin mai redusă faţă de lichiditatea de marţi, de 516.000 de lei.

Parlamentul dezbate miercuri moţiunea de cenzură pe Codul Muncii, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

"Pentru moment s-ar părea că ştirile din sfera macroeconomică reprezintă piesa de rezistenţă pentru investitorii activi de la BVB, iar evenimentele din scena politică par a fi marginalizate, deocamdată, şi ar putea fi percepute ca un «non-event», ţinând cont de eşecul înregistrat de precedentele moţiuni de cenzură depuse de opoziţie", a conchis Alexa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici