- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Cătălin Chelu controlează indirect 46,49% din Carbochim Cluj-Napoca
(modifică titlul şi lead-ul, adaugă informaţii în paragrafele 4-7 şi 14)
Omul de afaceri Cătălin Chelu deţine indirect 46,49% din Carbochim Cluj-Napoca (CBC), prin intermediul mai multor firme pe care le controlează, cel mai mare pachet fiind în posesia producătorul de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS).
Electroargeş a raportat marţi dimineaţă că şi-a majorat deţinerea în cadrul Carbochim, de la 110.569 titluri la 487.233 unităţi, în urma unor achiziţii realizate joi. Astfel, firma din Curtea de Argeş a ajuns că controleze 12,55% din capitalul Carbochim.
Electroargeş a plătit trei milioane lei pentru cele 376.664 acţiuni cumpărate joi. Potrivit celor mai recente date comunicate Bursei, firma Portavon Galaţi, controlată de Chelu, deţine 29,61% din capitalul Electroargeş. Printre acţionarii semnificativi ai firmei se mai numără Tudor Dumitru, cu o participaţie de 10,7%.
Cătălin Chelu a declarat în luna mai că a decis să nu distribuie dividende la Electroargeş pentru că firma are nevoie de investiţii şi că banii ar putea fi folosiţi pentru investiţii pe piaţa de capital.
De asemenea, alte opt firme controlate de Chelu, respectiv Fimansat, Lineas Trade, Altur, Alfaline, Debrocons, Mattera, Scop Line şi Amicosottis, au anunţat că deţin cumulat 33,94% din Carbochim.
Astfel, omul de afaceri controlează cumulat 46,49% din capitalul Carbochim.
Chelu deţine cele mai mari pachete prin firma Fimansat-317.000 de acţiuni şi prin Scop Line - 323.000 titluri.
În sesiunea de joi, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SSIF Broker (BRK) şi-au lichidat deţinerile la producătorul de materiale abrazive din Cluj-Napoca, prin cinci tranzacţii speciale în valoare cumulată de 7,6 milioane lei.
Astfel, SIF Banat-Crişana a încasat 4,06 milioane lei pentru pachetul de 13,08% din capitalul Carbochim, iar SSIF Broker a obţinut 3,55 milioane lei pentru 11,44% din acţiunile firmei.
Ulterior, în şedinţa de vineri, preşedintele CA şi directorul general al firmei, Viorel Popoviciu, a vândut un pachet de 17,64% din acţiunile Carbochim, reducându-şi participaţia la numai 0,05% din capital. Popoviciu a obţinut 5,8 milioane lei pentru pachetul cedat.
Acţiunile Carbochim au crescut semnificativ în precedentele cinci şedinţe de tranzacţionare, dublându-şi preţul faţă de începutul lunii iunie. Cel mai recent transfer cu titlurile firmei s-a operat vineri, la 7,82 lei/acţiune, iar la această cotaţie compania este evaluată la 30,36 milioane lei.
Cifra de afaceri a producătorului de materiale abrazive a crescut anul trecut cu 16%, la 28,2 milioane lei (6,7 miloane euro), iar profitul a urcat de peste 11 ori, la două milioane lei.
În acţionariatul Carbochim se mai regăseşte Titus Popa - 11,16%, Pietro Ionescu - 10,78% şi Ion Răducanu - 10,68%.
Omul de afaceri ar putea fi obligat să deruleze ofertă publică de preluare la Carbochim în condiţiile în care legislaţia prevede că dacă un acţionar depăşeşte pragul de 33% trebuie să acorde dreptul celorlalţi acţionari de a ieşi din companie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO