- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: CSA: Piaţa românească a asigurărilor a scăzut cu 5,7% în 2010, la 8,36 miliarde lei
(adaugă informaţii în paragrafele 5-16)
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă din România s-a redus anul trecut cu 5,7% faţă de 2009, la 8,36 miliarde lei, reprezentând al doilea an consecutiv de scădere, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Anul trecut, scăderea a fost mai accentuată decât în 2009, când subscrierile au coborât cu 0,74% comparativ cu anul anterior, la 8,87 miliarde lei.
Regresul din 2010 a fost efectul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce piaţa asigurărilor de viaţă a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.
În 2009, asigurările generale au crescut cu 2,45%, la 7,24 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au însumat 1,63 miliarde de lei, cu 12,84% mai puţin decât în urmă cu un an.
"Spre deosebire de alte pieţe, piaţa românească este dependentă de asigurările auto într-o procent mare, peste 60% din subscrieri provenind din asigurări auto. În consecinţă, scăderea vânzărilor şi a leasingului auto a avut ca efect scăderea asigurărilor auto de tip CASCO (-25,12%). Ponderea CASCO în total asigurări generale a scăzut astfel de la 46%, în 2009, la 37,2% în 2010", potrivit datelor CSA.
Pe clasa de RCA s-a înregistrat o creştere cu 11,26% a primelor subscrise, ca efect a evoluţiei crescătoare din primele nouă luni ale anului. Astfel, ponderea clasei de asigurări de răspundere civilă auto în total asigurări generale a urcat de la 31,1%, în 2009, la 37,4% anul trecut.
Asigurările de incendiu şi calamităţi naturale au avansat cu 3,9%, evoluţie care majorat ponderea acestora până la 14,5%. De asemenea, se observă o tendinţă crescătoare a primelor subscrise pe clasele de: asigurări de răspundere civilă generală (+7,38%), asigurări de garanţii (+121,62%), deşi ponderile deţinute de fiecare clasă dintre acestea sunt nesemnificative (maxim 2%).
"După cum se observă, activitatea de subscriere a început să fie afectată odată cu declanşarea crizei, moment până la care evolua pe un trend puternic crescător. Odată cu îmbunătăţirea contextului economico-social, ne aşteptăm la o revenire a creşterii", a declarat, joi, preşedintele CSA, Angela Toncescu.
În 2010, avansul asigurărilor de viaţă a fost susţinut poliţele unit-linked (cu componentă investiţională), care au crescut cu 9,18%.
"Anticipăm că aceste forme de asigurări să continue să genereze o influenţă pozitivă în perioada următoare", a spus Toncescu.
Anul trecut, asigurătorii au plătit despăgubiri de 5,44 miliarde de lei, în scădere cu 7,18% faţă de anul anterior.
Defalcat, indemnizaţiile achitate pe segmentul asigurărilor generale s-au ridicat la 4,76 miliarde de lei, în scădere cu 8,34% faţă de 2009.
Pe segmentul asigurărilor de viaţă, plăţile către clienţi, inclusiv maturităţile şi răscumpărările, au însumat 684,2 milioane de lei, cu 1,73% mai mari decât în anul precedent.
"Răscumpărările au intrat pe un trend negativ, scăderea faţă de 2009 fiind de 5,3%, la 401,97 milioane de lei", a spus şeful CSA.
Toncescu a afirmat că asigurătorii au reuşit să majoreze rezervele tehnice cu 3,3% în 2010 şi să le acopere cu active admise într-un procent similar cu cel din anul precedent. Cea mai mare pondere în totalul rezervelor tehnice revine asigurărilor generale, care însumează 6,79 miliarde de lei.
"Rezerve tehnice însumează 11,18 miliarde de lei, iar activele admise să acopere rezervele s-au ridicat la 13,19 miliarde de lei, cu 3% mai mult faţă de 2009", a spus reprezentantul Comisiei.
În structura activelor admise să acopere rezervele tehnice, datele centralizate de CSA arată un avans al titlurilor de stat, de la o pondere de 22%, în 2009, la 27% anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului