UPDATE:Deal-urile cu 5% din acţiunile BRD au dus rulajul bursei la cel mai ridicat nivel din istorie

(adaugă informaţii, în paragrafele 18 - 19)

Urmărește
8 afișări

Tranzacţiile speciale prin care BERD a vândut participaţia de 5% de la BRD (BRD), pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro), au dus lichiditatea pieţei acţiunilor la cel mai ridicat nivel din istorie, respectiv la 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro).

La ora 16:02 au fost realizate opt transferuri negociate, cu aproape 34,84 milioane de titluri BRD, reprezentând puţin sub 5% din acţiunile băncii. Aceste tranzacţii au asigurat 93% din lichiditatea totală a BVB.

Deal-urile au fost realizate la preţul de 13,05 lei, cu 5,43% sub ultima cotaţie de marţi.

Pe piaţa principală, titlurile băncii au încheiat ziua la 14 lei, preţ în creştere cu 1,45%, şi au avut un rulaj de 1,5 milioane lei.

Pe ansamblul pieţei, ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 1,7%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au ridicat indicele BET-FI cu 1,77% peste nivelul de marţi.

Totodată, cotaţiile acţiunilor companiilor din sectorul energetic au avansat în medie cu 1,71%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 1,69%.

Directorul general şi preşedintele CA al Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu, crede că pe ansamblul pieţei cei mai mulţi investitori, în special străinii, nu intră la tranzacţionare din cauza incertitudinii cu privire la revenirea economiei pe creştere.

"E clar că piaţa nu a atras interesul investitorilor străini, deşi există perspective de creştere economică. De regulă, după perspective urmează îmbunătăţiri de rating, iar asta poate fi un imbold pentru investitori. Cred că investitorii aşteaptă ca economia să confirme perspectivele şi abia apoi vom vedea o agitaţie în piaţă. Astfel, cred că acum asistăm la liniştea dinaintea furtunii. Încă sunt acumulări, care preced o evoluţie de amplitudine consistentă", a declarat Simionescu pentru MEDIAFAX.

Tranzacţii speciale au fost realizate şi cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în valoare de 13 milioane lei. Cel mai recent deal a fost realizat la 0,6 lei, preţ în creştere cu 0,84% faţă de ziua anterioară.

Pe piaţa principală, titlurile Fondului au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 8,9 milioane lei, iar cotaţia a avansat nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,5955 lei.

Brokerul spune că acţiunile FP au un rulaj vizibil mai mare decât al celorlalte titluri întrucât sunt cele mai lichide din piaţă şi astfel investitorii au posibilitatea intrării şi ieşirii mai rapide decât pe alte acţiuni, dar şi pentru că acestea sunt vizate de investitorii străini.

"Nu cred că cineva încearcă să ţină preţul la 0,6 lei, însă trebuie să luăm în considerare că viitorii despăgubiţi cu acţiuni la Fond vor primi titluri în funcţie de cotaţia de la bursă. Astfel, cred că unii investitori se aşteaptă ca viitorii despăgubiţi să fie mult mai dispuşi să vândă la un preţ mai mic sau relativ apropiat de cel de la bursă, decât cei care au primit acţiunile la valoarea nominală şi tot au vândut cu discounturi mai mari", a afirmat Simionescu.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 3,84%, la 0,379 lei, pe un rulaj de 2,5 milioane lei.

Simionescu crede că evoluţia acţiunilor companiei petroliere a fost influenţată de rezultatele financiare anunţate miercuri şi nu de posibilitatea acordării de dividende. Totodată, el spune că preţul de la bursă ar putea fi un reper pentru cotaţia la care statul ar putea să lanseze oferta secundară de vânzare pentru 9,84% din titlurile OMV Petrom.

"Preţul nu s-a mişcat prea mult pe bursă şi pentru că unii investitori se gândesc că în cadrul ofertei intermediarul va propune un discount atractiv pentru a asigura succesul operaţiunii, chiar dacă valoarea din evaluare va fi mai mare decât preţul din piaţă. Investitorii trebuie să aibă o marjă de profit pe aceste acţiuni. Însă, întrucât nu se ştie preţul din ofertă, probabil că cele două cotaţii, cea de la bursă şi cea din ofertă se vor influenţa reciproc. Fie vom vedea o creştere a preţului la bursă, sau vom vedea că oferta va avea un grad mai redus de subscriere", a spus brokerul.

OMV Petrom a înregistrat anul trecut un profit record de 2,19 miliarde lei (520,2 milioane euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Câştigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,9 milioane lei, sumă de aproape şapte ori mai mare decât rulajul de marţi, de 292.000 de lei.

Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 83% de operaţiuni cu 5,2% din acţiunile firmei Construcţii Bihor Oradea (COBJ), de 1,6 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 30 de lei, cu 14,3% sub cea mai recentă tranzacţie.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau corecţii de cel mult 1,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici