UPDATE: Deal-urile cu FP şi BT au asigurat peste jumătate din rulajul BVB, pe o piaţă în scădere

(adaugă informaţii, în paragrafele 15 - 19)

Urmărește
5 afișări

Bursa a scăzut joi cu 0,93% şi a pierdut aproape întregul câştig din şedinţa anterioară, pe o lichiditate scăzută, în condiţiile în care peste jumătate din rulaj a fost susţinut de cinci tranzacţii negociate cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV).

În prima parte a şedinţei, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri, însă după ora 13:00, piaţa a trecut pe scădere uşoară, odată cu temperarea creşterilor pieţelor externe.

Oscilaţiile nu i-au determinat pe speculatori să fie mai activi în piaţă, astfel că rulajele au fost reduse până aproape de închidere, când în piaţă au fost introduse ordine mai mari pentru acţiunile BRD (BRD), Banca Transilvania, OMV Petrom (SNP) şi FP.

Brokerii spun că lichiditatea redusă şi variaţiile uşoare înregistrate de cele mai multe acţiuni sunt conjuncturale, întrucât mulţi investitori au ales să plece mai repede în minivacanţa de Paşte.

"În piaţă au mai rămas doar jucătorii «loiali». În ultimele şedinţe s-a observat o prezenţă preponderentă a speculatorilor care încearcă să fructifice cât mai bine volatilitatea indusă de pieţele externe. Totuşi, o astfel de structură a investitorilor nu va avea niciodată resursele să genereze volume însemnate şi nici o direcţie clară a pieţei. Transferurile mari se fac de cele mai multe ori prin dealuri şi asta arată că investitorii importanţi tranzacţionează doar în anumite condiţii de preţ şi volum", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La finalul şedinţei, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate plasau indicele BET cu 1,25% sub nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, înregistra un recul de 0,67%.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,2%. Titlurile SIF Moldova au fost suspendate joi de la tranzacţionare pentru derularea adunărilor generale a acţionarilor, însă şedinţele au fost amânate pentru vineri deoarece nu a fost îndeplinit cvorumul necesar.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care înglobează cele mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile şi FP, a încheiat ziua în scădere cu 0,81%.

Brokerul de la Prime crede că hotărârile din adunările generale ale acţionarilor programate la majoritatea companiilor pentru următoarea săptămână vor avea un impact punctual asupra acţiunilor, însă tendinţa generală va fi determinată tot de evoluţia pieţelor externe.

"Dacă luăm în considerare istoria recentă, putem spune că după sesiunea rezultatelor financiare la companiile străine urmează o perioadă de reaşezare a burselor mature. Prin urmare, pe termenul imediat mă aştept ca piaţa românească să fie dominată în continuare de speculatori, pentru că este un climat care îi favorizează", a mai spus Bărbulescu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40,6 milioane lei (9,9 milioane euro), sumă cu 13% peste valoarea cumulată a operaţiunilor de miercuri, de 35,9 milioane lei (8,8 milioane euro).

Totuşi, lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 51% de patru transferuri speciale cu acţiuni FP, de 17,4 milioane lei, şi de un deal cu titluri Banca Transilvania, în valoare de 3,3 milioane lei.

Toate tranzacţiile negociate cu acţiunile Fondului au fost realizate la 0,58 lei, preţ în creştere cu 0,26%, iar deal-ul cu titlurile băncii a fost efectuat la 1,55 lei, cotaţie similară cu cea de la finalul sesiunii anterioare.

Pe piaţa principală, acţiunile FP au încheiat ziua la 0,58 lei, iar cea mai recentă operaţiune cu titlurile Băncii Transilvania a fost efectuată la 1,506 lei, preţ în scădere cu 2,84%. Acţiunile Fondului au consemnat un rulaj de 3,2 milioane lei, iar transferurile cu titlurile băncii au însumat 2 milioane lei.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai înregistrat acţiunile BRD - 3,1 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2,6 milioane lei, OMV Petrom (SNP) - 2,5 milioane lei, SIF Muntenia (SIF4) - 1,1 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) - 1,1 milioane lei.

Titlurile Contor Group (CGC) au căzut cu 14,92%, la 0,0502 lei, încă de la deschidere, investitorii reacţionând la anunţul potrivit căruia compania şi-a cerut insolvenţa, deoarece nu mai poate plăti datoriile din cauza scăderii activităţii. Totuşi, cu aceste titluri au fost realizate numai opt tranzacţii în valoare cumulată de 1.700 de lei.

Pe piaţa Rasdaq tranzacţiile au însumat doar 197.000 de lei, cu mult sub rulajul de miercuri, de 52,2 milioane lei. Totuşi, piaţa a înregistrat miercuri cel mai ridicat rulaj din ultimii doi ani, ca urmare a unor deal-uri cu 49,12% din acţiunile Intercontinental (RCHI), de 51,1 milioane lei (12,5 milioane euro).

În şedinţa de joi, titlurile Intercontinental au fost cele mai lichide, dar operaţiunile au fost de numai 40.000 de lei. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,105 lei, preţ în creştere cu 22,52%. Ascensiunea a fost a venit după ce miercuri preţul a căzut cu 24,82%, la 0,0857 lei, după realizatea deal-urilor prin care RHIC Holding, firmă înregistrată în Luxembourg, şi-a lichiditat participaţia de 49,12%.

Un pachet de 16,22% din acţiuni a fost cumpărat de omul de afaceri Dan Adamescu, prin societatea de asigurări Astra (ATRA), însă al doilea cumpărător nu a raportat încă tranzacţia pe bursă.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,7%, însă majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est consemnau oscilaţii foarte uşoare. Bursele din Cehia şi Slovenia aveau cele mai vizibile variaţii. Piaţa din Cehia avansa cu 0,9%, iar bursa din Slovenia era în picaj cu 3,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici